Dupa doi ani de ancheta, judecatorul spaniol Juan del Olmo a inculpat, marti, 11 aprilie, 29 de persoane gasite vinovate de comiterea atentatelor de la 11 martie 2004, de la Madrid. In cele 1.500 de pagini ale actului, de acuzare, el atribuie masacrarea celor 191 de oameni, Grupului Islamic Combatant Marocan (GICM), implicat si in atentatele de la Casablanca, in 2003.

Aceasta grupare terorista, formata in Spania, a revendicat, ulterior, in numele Al-Qaeda, masacrele si s-ar fi inspirat dintr-un text publicat pe Internet, pe site-ul Global Islamic Media. Textul redactat de teroristii lui Bin-Laden recomanda comiterea unor atentate in Spania, inainte de alegerile legislative, pentru a grabi retragerea trupelor spaniole din Irak.

Al-Qaeda, model ideologic

Chiar daca organizatia condusa de Ossama Bin-Laden nu a oferit teroristilor spanioli nici un ajutor material sau financiar, ea a constituit un model ideologic pentru o grupare locala, dispunand de fonduri limitate, la fel ca si in cazul atentatelor de la Londra, de la 7 iulie 2005, care au facut 56 de morti.

Succesele repurtate de Al-Qaeda in activitatea sa terorista, precum si faptul ca principalii sai lideri, in frunte cu Ossama Bin-Laden, nu au putut fi capturati, au dat un puternic imbold organizatiilor islamiste radicale.

De altfel, in ultimii ani, s-a observat o recrudescenta a actelor teroriste, peste tot in lume, de la arhipelagul indonezian, in Africa, Statele Unite si Europa, ca sa nu mai vorbim de Orientul Mijlociu. Se vorbeste deja de un razboi al civilizatiilor, bazate pe valori morale diferite.

De o parte Islamul, dominat din ce in ce mai mult de fundamentalisti, iar de alta, Occidentul, invinuit – de multe ori, pe buna dreptate – de dorinta de a acapara resursele minerale ale tarilor din Orientul Mijlociu si de a deschide noi piete de desfacere pentru produsele sale, in statele Lumii a Treia.

Un proces dificil

Juan del Olmo nu va putea judeca sapte teroristi, printre care si presupusul creier al atentatelor, tunisianul Serhan Ben Abdelmajid Fakhet, care s-au aruncat in aer, in apartamentul lor de la periferia Madridului, inconjurat de politie.

Totusi, magistratul care centralizeaza la Madrid toate dosarele de terorism, a inculpat sase alte persoane, dintre care spaniolul Emilio Suarez Trashorras risca pedeapsa cea mai mare. Acest fost miner este banuit ca ar fi furnizat explozibilul folosit la fabricarea bombelor utilizate impotriva celor patru trenuri si la sinuciderea celor sapte complici, ocazie cu care a murit si un politist. Trashorras este acuzat de uciderea a 192 de persoane si alte zece delicte.

Ceilalti presupusi autori directi ai atentatelor sunt marocanii Abdelmajid Bouchar, Jamal Zougam, Hassan Al-Haski, Youssef Belhadj, aflati in detentie preventiva, in Spania, si egipteanul Rabei Osman Al-Sayed Ahmed, inchis in Italia. Ei vor fi judecati pentru 191 de asasinate, 1.755 de tentative de asasinat si apartenenta la o organizatie terorista.

In total, din cei 29 de inculpati, 11 sunt pentru apartenenta la o organizatie terorista si opt pentru trafic de explozibili.