Clujul a ajuns pe harta mondiala a telecomunicatiilor mobile in urma achizitionarii companiei Intellisync de catre Nokia

La nivel de investitie propriu-zisa, reprezentantii celor doua companii sustin ca nu se va resimti nici o schimbare pe piata locala, intrucat Nokia nu va face decat sa-si vanda in continuare produsele, cu solutiile de internet mobil integrate, iar Intellisync, devenita parte a Nokia, le va produce, cu aceeasi echipa clujeana de peste o suta de informaticieni.

In schimb, aceasta integrare, la nivel mondial, a unei afaceri in cealalta, se va repercuta pozitiv asupra Romaniei - si a Clujului mai ales - printr-un castig de prestigiu si prin preocuparea deosebita a Nokia pentru implicarea in viata comunitatii.

Concret, Intellisync produce solutii informatice de internet mobil si sincronizare software pentru aproape orice tip de terminale si de programe, pe care, din acest an, Nokia le va integra in pachetul de servicii de comunicatii mobile din segmentul companiilor (enterprise).

"Nokia devine prezenta in Romania, respectiv in Cluj, pentru ca a avut viziunea ca mobilitatea va patrunde peste tot, inclusiv in segmentul acesta, iar Intellsync a avut viziunea de dezvoltare a acestui internet mobil si a solutiilor de software", a prezentat, pe scurt, prezenta Nokia la Cluj Crenguta Rosu, co-managing partener al companiei DC Commuinicaton, care asigura serviciile de relatii publice ale Nokia in Romania.

"Business as usual"

La randul sau, Anna Simai, communication manager al Nokia Ungaria, a subliniat faptul ca piata romaneasca va fi tratata cu aceeasi atentie cu care este tratata orice alta piata din lume, nefind necesar un mod special de adresare pentru publicul romanesc.

"Unul dintre motivele pentru care suntem aici este acela de a oferi informatii asupra intregii achizitii, pentru ca e important pentru Nokia, dintr-un punct de vedere strategic, dar cred ca, prin prezenta noastra de cativa ani in Romania e, pur si simplu "business as usual" (modul obisnuit de lucru, n.r.).

Pentru Nokia, Romania este o piata la fel de importanta ca orice piata din lume, ceea ce inseamna ca oricand un produs e disponibil la nivel global, e disponibil si in Romania", a mai subliniat reprezentantul Nokia.

"Practic, Intellisync era lider mondial in solutii de sincronizare software datorita diviziei de cercetare de la Cluj. Acum, aceasta divizie este creierul Nokia pe segmentul de solutii pentru companii", Valentin Deac, engineering manager Nokia Romania Enterprise Solutions

Tranzactia, in cifre

Tranzactia dintre Nokia si Intellisync s-a parafat la mijlocul lunii noiembrie 2005, procesul de preluare fiind finalizat in februarie 2006. Nokia va plati pentru achizitionarea companiei americane aproximativ 430 de milioane de dolari, in timp ce detinatorii de actiuni Intellisync vor primi 5,25 dolari pentru fiecare actiune.