Politicienii mureseni sustin fara rezerve interzicerea migratiei politice * Cu toate acestea, cele doua partide ale Aliantei DA desfasoara campanii puternice de racolare. De la schimbarea puterii pana in prezent, cel putin douazeci de primari au cedat ofertelor venite din partea liberalilor si a democratilor. Partidele mai au timp pana in vara pentru a atrage primarii altora

Odata cu intrarea in vigoare a modificarilor Legii 383/2004 privind statutul alesilor locali, primarii, viceprimarii si consilierii locali nu vor mai avea voie sa-si schimbe culoarea politica in timpul exercitarii mandatului, sub sanctiunea eliberarii din functie.

Initiativa de a interzice migratia politica apartine deputatilor Ioan Oltean (PD) si Dan Motreanu (PNL) si a fost lansata in primavara anului trecut, ca o concretizare a promisiunilor din campania electorala, cand cele doua partide ale Aliantei DA au condamnat vehement practicile fostului partid de guvernamant, PSD, care a reusit in perioada 2000-2004 sa atraga, la nivelul tarii, sute de primari.

De altfel, discursul post-electoral al liberalilor si democratilor a fost unul limpede, in sensul ca imediat dupa castigarea puterii, prin vocea deputatului Eugen Nicolaescu, liberalii mureseni au anuntat ca timp de sase luni portile partidelor sunt ferecate pentru "traseisti", urmand ca ulterior orice cerere de adeziune, mai ales cele venite din partea unor fosti membrii PSD, sa fie foarte bine analizate.

Campania liberalilor

Cu toate acestea, campania de racolare a primarilor a fost inceputa chiar de PNL, prin aducerea in partid a social-democratului Mircea Rusu, de la Band, care la acel moment - iunie 2005 - declara "sunt liberal de 22 de ani.

Valorile liberale nu-mi sunt straine, ci, mai mult, ma contin", dar si faptul ca a facut acest pas la presiunea populatiei din comuna, care i-a cerut sa treaca la PNL dupa ce prefectul Ciprian Dobre a trimis la Bandul afectat de inundatii 80 de saltele si cate o masa calda pentru sinistrati.

Au urmat succesele din vara, cand liberalii i-au castigat, in urma Festivalului Vaii Muresului, pe Zaharie Sular, din Vatava, Gheorghe Mogila, din Rastolita, fosti pesedisti, dar si pe Lucretia Cadar, primarul PRM al comunei Deda.

Pe aceeasi reteta a achizitiei cu vorbe frumoase, muzica populara si proiecte de dezvoltare a turismului, liberalii au intrat in acest an si pe Valea Gurghiului, unde cei trei primari ai PSD - Laurentiu Boar, din Gurghiu, Florean Niculici, din Hodac, si Dan Vasile Dumitru, din Ibanesti - sunt, din informatiile noastre, pe punctul de a ceda insistentelor, cu atat mai mult cu cat de proiectul POTECA, demarat de liberali in zona, este sprijinit de ministrul Eugen Nicolaescu.

Pe langa cei enumerati mai sus, intre primarii care au ales sa faca administratie sub stindardul liberal mai sunt Ilie Harsan (fost PNG) - Batos, Alexandru Magheran (fost PNTCD) - Sanger, precum si fosii independenti Petru Dorin Moldovan si Mircea Teodor Pop, din Solovastru, respectiv Bahnea.

Democratii, intarziati dar rapace

Campania de racolari a democratilor a debutat tarziu si, oarecum, fara ei, pentru ca, practic, primele "achizitii" au fost caii troieni Claudiu Maior si Cristian Tintosan, consilier local si, respectiv, judetean, care au renuntat la PRM pentru a deschide din interior usa primarului independent Dorin Florea, actualul lider interimar al PD, incepand cu luna noiembrie 2005. Venirea lui Florea a insemnat, de fapt, si inceputul achizitiilor de primari, succesele inregistrate pana in prezent fiind reprezentate prin iernuteanul Vasile Cornea, Ioan Vasu (Raciu), Nicolae Mosora (Danes), Ovidiu Oltean (Taureni) si Adrian Lapadat (Vanatori).

Un caz interesant este cel al primarului din Albesti, Toader Stroian, ales ca independent, inscris apoi in PNL, al carui reprezentant se si considera, cu toata ca are adeziune depusa si la PD.

Morala sau demagogie

Discursul politic al politicienilor mureseni contrasteaza puternic cu aceasta stare de fapt. Potrivit presedintelui PNL Targu Mures, Victor Mora, achizitiile de primari nu reprezinta o prioritate pentru liberali, iar acest partid nu desfasoara actiuni de racolare si nu exercita presiuni in acest sens.

Acelasi tip de discurs il are si democratul Doru Opriscan, care sustine ca cei care au ales sa se alature democratilor au facut-o in urma unor discutii pe marginea unor proiecte de dezvoltare a judetului.

Impotriva migratiei s-a declarat si senatorul PSD Cristian Georgescu, cel care ii acuza atat pe liberali, cat si pe democrati, ca fac presiuni asupra primarilor PSD, prin intermediul controalelor si a promisiunilor unor fonduri.

Partidele mai au liber pana in vara pentru a determina primari sa li se alature, interesul fiind reprezentat de voturile pe care un edil le poate aduce la alegerile pentru Consiliul Judetean sau la cele generale.

Odata ce modificarile Legii statutului alesilor locali vor intra in vigoare, orice demisie dintr-o formatiune politica se va solda, automat, cu incetarea mandatului respectivului ales.

Este de asteptat, asadar, ca "batalia intre PNL si PD pentru puncte rosii" - asa cum a caracterizat-o Ovidiu Natea, liderul PSD Mures, principala formatiune politica ce are de pierdut in urma acestor campanii de racolare - sa cunoasca o intensificare.

Intrebarea care se pune este, insa, aceea daca aceasta schimbare a regulilor jocului politic va aduce un plus de morala pe scena politica romaneasca.