Politia judetului si-a imbogatit zestrea. Ieri dimineata, 51 de tineri politisti au depus juramantul de credinta. Astazi fiecare se va prezenta la postul de politie la care a fost repartizat pentru a-si incepe activitatea.

Ieri dimineata, in Sala de Conferinte a Inspectoratului Politiei Judetene, 51 de tineri emotionati asteptau momentul in care urmau sa depuna juramantul de credinta pentru tara.

Erau tinerii care timp de trei luni au trecut prin examene eliminatorii, au invatat legislatia si au sustinut examene deloc usoare pentru a-si castiga dreptul de a imbraca uniforma de politist. Sunt cei mai buni 51 din 681 de tineri, cati si-au depus candidatura pentru aceste posturi.

A fost o premiera si pentru ei, dar si pentru IJP Mures, deoarece pentru prima data in istorie au fost scoase la concurs zece posturi de agenti de politie pentru tineri de etnie maghiara si cinci pentru cei de etnie roma.

Vise implinite

Aproape toti, in copilarie am dorit la un moment dat sa devenim agenti de politie, apoi am trecut la alte si la alte vise. Din cei 51, marea majoritate au ramas la visul dintai, chiar daca intre timp au absolvit studii superioare de drept, inginerie sau economie.

De fapt 22 din cei care au depus ieri juramantul de credinta sunt absolventi de studii superioare.

Bako Margit are 35 de ani, este studenta in anul I la drept administrativ si pana azi cand si-a indeplinit visul copilariei a lucrat ca invatatoare si a condus chiar si o agentie imobiliara. "Mi-am dorit cu orice pret sa devin politist si pentru a-mi atinge telul as fi fost in stare de orice.

De ce? Nu stiu exact, dar mi-a placut din totdeauna uniforma si rigorile impuse de aceasta activitate. De fapt sunt la a treia incercare si speram din suflet sa reusesc la acest examen. Stiu ca nu voi fi dezamagita de munca pe care o voi face.

Singurul lucru cu care sotul meu va trebui sa se obisnuiasca si sa il accepte este lipsa mea de acasa pentru ca am fost repartizata la Sangeorgiu de Padure si naveta nu este admisa", ne-a spus Bako Margit, femeia pentru care atingerea visului s-a dovedit a fi tel suprem.

Mathe Ilona este o alta tanara de doar 20 de ani pentru care repartitia primita la Sovata, nu pune probleme, chiar daca este studenta in anul II la Universitatea "Dimitrie Cantemir", Facultatea Finante-Banci. "Sovata este un oras statiune frumos, unde tot timpul iti este ocupat.

Parintii mei sunt linistiti si s-au obisnuit cu gandul ca voi pleca de acasa, pentru ca sunt fericiti pentru mine. Stiau ca din totdeauna asta am dorit sa fac", ne-a spus Mathe Ilona, la zece minute dupa depunerea juramantului.

Am reusit sa il gasim printre cei 51 si pe unicul reprezentant al etniei rome, pentru care viata cazona si rigorile unei functii nu sunt o necunoscuta. Marian Moldovan are 30 de ani, este din Sangeorgiu de Mures.

In anul 1994 a absolvit Liceul Militar de Muzica "Iacob Muresan" din Bucuresti, precum si cursurile de subofiteri ale aceleasi scoli. De la absolvire pana acum a lucrat ca subofiter la Brigada 6 de armata din Targu Mures.

Media obtinuta la examenul de absolvire al cursului de agenti de politie i-a dat posibilitatea sa ramana in Targu Mures. "Este ca un vis frumos desi nu stiu exact la ce sa ma astept de la viitoarea meserie. Abia mai tarziu vom sti in cadrul carui serviciu vom fi repartizati.

Ceea ce conteaza pentru noi toti acum este ca am reusit sa luam acest examen dificil", ne-a spus Marian Moldovan.

In focus

La ceremonia depunerii juramantului de credinta au fost prezenti sefii de post si reprezentanti ai politiei din teritoriu, din Sighisoara, Reghin, Santana de Mures, Ungheni, Ganesti, Cristesti, Raciu, Balauseri, Ibanesti, Mica, Sovata, Saschiz, Sarmasu, Bahnea, Fantanele, Iclanzel, Ghindari,

Acatari, Miercurea Nirajului, Sangeorgiu de Padure, Neaua si Sarateni, localitatile in care acesti tineri au fost repartizati.

"Asteptam de la voi sa aplicati legea corect, sa lucrati in folosul comunitatii si sa fiti la dispozitia cetatenilor, conform juramantului depus. De maine dimineata va veti prezenta la locurile de munca.

Va urez succes", le-a spus tinerilor politisti, comandantul IJP Ioan Cabulea. Sa fim martorii schimbarilor atat de dorite? Cum tinerii agenti sunt la varsta cand totul se poate, speram sa fie asa.