Doua dintre firmele care au participat ieri la licitatia pentru reamenajarea pietelor agroalimentare Flora, Hermes si Zorilor din Cluj-Napoca sunt implicate in programul de construire a salilor de sport pentru unitatile de invatamant, derulat de Ministerul Transporturilor, pe vremea guvernarii PSD.

In ciuda faptului ca, initial, firmele care au achizitionat caiete de sarcini, au fost mai numeroase, doar trei dintre acestea au depus oferte pentru lucrarea de reamenajare a pietelor& SC Termogaz Hateg, care a construit si o sala de sport cu probleme in Miercurea Nirajului, SC Arhinstal, firma care a pierdut ]n acest an doua licitatii pentru construire de parking-uri (din cauza ofertei mai slabe) si SC Grup 4 Instalatii.

Licitatia organizata ieri de catre Primaria Cluj pentru adjudecareaa proiectului de reamenajare a citorva piete agroalimentare din municipiu a fost aminata cu 26 de zile, pe motivul depunerii tardive a ofertelor.

O parte din firmele interesate de proiectul clujean au derulat lucrari importante si pe vremea mandatului guvernului Nastase, ]n cadrul programului "maraton" de construire a salilor de sport. Majoritatea acestor firme au executat lucrari deficitare, iar unele dintre problemele pe care le-au lasat ]n urma, nu au fost remediate nici pina ]n ziua de azi.

La licitatia pentru reamenajarea pietelor agroalimentare Flora, Hermes si Zorilor din Cluj-Napoca, dintre firmele anuntate initial, doua sunt implicate in programul de construire a salilor de sport pentru unitatile de invatamant, derulat de Ministerul Transporturilor pe vremea guvernarii PSD.

Doar trei dintre firmele care au achizitionat caiete de sarcini au depus oferte pentru reamenajarea pietelor& SC Termogaz Hateg, care a construit si o sala de sport cu probleme in Miercurea Nirajului, SC Arhinstal, firma care a pierdut ]n acest an doua licitatii pentru construire de parking-uri (din cauza ofertei mai slabe) si SC Grup 4 Instalatii.

Licitatia pentru atribuirea serviciului de executie a lucrarilor pentru amenajarea pietelor agroalimentare Flora, Hermes si Zorilor a fost amanata cu 26 de zile. Licitatia a fost initial programata pentru data de 18.04.2006, de la ora 11.00, iar data limita pentru depunerea ofertelor era fixata pentru ora 10.00, ]n aceeasi zi.

Primaria a considerat necesara reprogramarea licitatiei, pe motiv ca unele firme au depus oferte dupa termenul limita.

In ciuda faptului ca au fost achizitionate caiete de sarcini de catre sapte firme - SC Cronos SRL, SC Emivas Cons, SC Termogaz Hateg, SC Arhinstal, SC Confer SA si SC Grup 4 Instalatii – doar trei dintre acestea au depus ulterior ofertele pentru licitatia de ieri, care a fost aminata. Este vorba de SC Termogaz, SC Arhinstal si SC Grup 4 Instalatii.

O parte din firmele interesate de proiectul clujean au derulat lucrari importante si pe vremea mandatului Guvernului Nastase, ]n cadrul programului "maraton" de construire a salilor de sport. Majoritatea acestor firme au executat lucrari deficitare, iar unele dintre problemele pe care le-au lasat ]n urma, nu au fost remediate nici pina ]n ziua de azi.

Una din firmele prezente ieri la licitatia clujeana este Termogaz Company. Aceasta are sediul in Hateg si se ocupa de instalatii termice, de gaz. In trecut, printr-un ordin al Ministrului Industriilor si Resurselor, Termogaz Company a fost autorizata sa execute retele de distributie gaze naturale.

Termogaz Hateg a depus toate eforturile pentru a castiga cat mai multe lucrari din cadrul proiectului "Sali de sport". Dupa ce in iunie 2003 firma a fost respinsa de la licitatia pentru trei locatii, ]n luna urmatoare a castigat patru locatii, printre care si Grupul :colar Miercurea Nirajului.

Lucrarile pentru constructia salii de sport de la Niraj au fost adjudecate de Termogaz pentru 7,627 miliarde de lei.

Modul in care a fost executata constructia de catre firma din Hateg a fost prezentat la acea vreme de catre Szasz Ferenc, directorul scolii din Miercurea Nirajului& "Lucrarile au fost finalizate anul trecut, la inceputul lunii septembrie.

Sala nu s-a dat inca in folosinta, deoarece nu exista posibilitatea de racordare la canalizare si la sistemul de apa potabila. Probleme majore avem cu acoperisul. Picura inauntru".

O situatie similara a fost semnalata la Reghin, unde de construirea unei sali de sport, prin acelasi program, se ocupa firma Emivas Cons, care figureaza printre firmele interesate de proiectul de reamenajare a pietelor.

La cateva zile dupa inaugurare, la prima ploaie serioasa, directorul unitatii scolare a sesizat infiltratii la acoperis si s-a adresat firmei Emivas, pentru ca deficientele sa fie remediate.

Firma avea obligatia sa repare deficientele constatate, deoarece obiectivele de investitii realizate prin Compania Nationala de Investitii au o garantie de doi ani. Intre timp situatia s-a agravat. "Cei de la firma au venit, au mai batut cate un cui si au plecat.

Problemele au ramas insa", a afirmat ulterior directorul unitatii scolare, Gheorghe Contiu. Infiltratiile s-au extins, peretii vestiarelor aveau fisuri. Potrivit directorului, la topirea zapezii apa a ajuns in tubulatura sistemului electric si a ]nceput sa curga inclusiv din prize.

De la inaugurare si pana in prezent, conducerea scolii a facut numeroase sesizari telefonice, a ]ntocmit doua adrese catre firma Emivas si o adresa catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Toate sesizarile si raspunsurile au fost remise si Primariei Reghin si Companiei Nationale de Investitii.

Ca urmare, spune directorul Contiu, "firma constructoare s-a suparat pe noi si ne-a intors spatele. Primaria am ]nteles ca efectueaza o ancheta paralela. Sala n-a fost predata scolii, caci nu as fi semnat niciodata de primire in aceasta situatie".

Cand cazul a fost semnalat ministrului delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, acesta s-a interesat de pozitia Primariei si a promis ca va obliga firma constructoare sa remedieze deficientele inaintea expirarii termenului de garantie, adica inainte de 1 iunie 2006.

Borbely a recunoscut ca din salile construite in anii precedenti, 163 au fost receptionate cu deficiente. "Am constatat inca de cand s-a pus in functiune ca exista o deficienta de proiectare la acoperis. Noi am mai intervenit de doua-trei ori si am remediat din deficiente. Nu m-am suparat pe conducerea scolii.

Voi trimite un inginer acolo, n-am stiut de aceste probleme grave", a venit replica din partea directorului Emivas Cons, Emil Farago. "Sala de sport a fost predata de Compania Nationala de Investitii Primariei pe 23 noiembrie 2004.

Consiliul Local a asigurat sumele necesare pentru functionare, iar sala este in administrarea Primariei si data in folosinta gratuita scolii.

Nu s-a facut nici o cercetare privind deficientele, dar daca vor fi sesizari, probabil, vom face si astfel de verificari", sustinea purtatorul de cuvant al Primariei Reghin, Fabian Andrei Gheorghe.

O alta firma interesata de licitatia primariei clujene este firma Arhinstal din Cluj-Napoca. Aceasta a mai participat la doua licitatii organizate de Primaria Cluj-Napoca, pentru parkingurile din Mihai Viteazul si Calea Dorobantilor, dar de fiecare data a propus o oferta mai slaba decat contracandidatele sale.

Confer SA, o alta firma care a achizitionat caiet de sarcini pentru licitatie, a fost infiintata in 1984, ca Antrepriza de Constructii Montaj a Regionalei CF Bucuresti. In anul 1999 s-a privatizat si a intrat in subordinea Companiei de Transport Feroviar.

Societatea se ocupa cu constructia de cai ferate, constructii civile, reparatii de utilaje si inchirierea acestora.