Omul de afaceri Stefan Vuza a incasat o noua infrangere, in incercarea de a pune mana pe industria armamentului din Romania.

Asa cum "Buna ziua, ARDEAL" semnala in editiile anterioare, Somes SA Cluj, societate patronata de magnatul moldovean, in consortiu cu o alta societate din Cluj, a depus o oferta pentru preluarea societatilor de pe platforma Nitramonia Fagaras, singurul producator de explozibil din tara.

Potrivit unui comunicat de presa remis de AVAS, in prezent, statul negociaza doar cu o singura societate, Nitrogenmuvek Rt. Ungaria, consortiul format din Somes si Rada SA Cluj, fiind descalificat.

Consortiul format din societatile Somes Dej si Sada Cluj-Napoca, interesat sa preia de la stat cinci societati de pe platforma Nitramonia Fagaras, a fost respins. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a stabilit ca ofertantul nu indeplineste criteriile de precalificare.

In urma analizarii documentelor de precalificare, comisia de privatizare a hotarat sa elimine consortiul ca urmare a neindeplinirii criteriilor de precalificare impuse prin anuntul publicitar, se arata intr-un comunicat al AVAS.

Ofertantii trebuie sa aiba o cifra de afaceri de cel putin 1,5 milioane dolari pentru ultimul exercitiu financiar si experienta de minimum 5 ani pe piata productiei sau comercializarii de ingrasaminte chimice ori explozibili.

La fel si al doilea ofertant, Agrosem Timisoara (societate patronata de Ovidiu Tender), a fost descalificat. In prezent, in cursa pentru preluarea celor cinci societati de pe platforma au mai ramas doar ungurii de la Nitrogenmuvek Rt..

Ar mai fi de precizat ca la cele cinci societati rezultate in urma divizarii companiei Nitramonia - Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitroservices, Nitrocontrol si Nitrotrans - cota de participare a AVAS se ridica la 79,05%.

Vuza, infrint a doua oara

Nitramonia are ca profil producerea de ingrasaminte chimice, saruri anorganice, rasini fenol-formaldehidice si intermediari organici si explozivi industriali.

Stefan Vuza a mai incercat in 2002 preluarea Nitramonia, fara succes insa, participand la acea vreme, la licitatia organizata de APAPS cu SC A2 Impex SRL Ploiesti, in consortiu cu Romferchim SA Bucuresti. Nici cu Somes, in consortiu cu Rada, nu a avut sanse mai mari.

Motivul pentru care magnatul clujean a participat la ultima licitatie cu o socitate obscura - Rada Impex Cluj- este unul simplu si recunoscut de Vuza in cadrul unei discutii cu reporterul BZA.

Era vorba despre faptul ca, in caietul de sarcini se stipula clar ca societatea care intentioneaza sa preia colosul din Fagaras trebuie sa aiba experienta ]n domeniu de minim 5 ani, ceea ce societatii Somes ii lipseste. "Noi suntem parteneri la Sinterom cu Sada.

Noi venim cu banii, iar ei au experienta", declara in urma cu ceva vreme pentru BZA, Stefan Vuza. De precizat faptul ca domeniul de activitate al societatii clujene Sada este comertul cu utilaje agricole si ingrasaminte chimice.

Cunoscuta reteta a succesului brevetata de Vuza nu a mai dat rod si de data aceasta. Consortiul sau a fost descalificat cel mai probabil din cauza faptului ca nu a ]ndeplinit conditia privind cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de dolari pentru ultimul exercitiu financiar.

Modul in care Vuza a pus problema in negocierile cu statul a dovedit neseriozitate din partea omului de afaceri.

Ar fi de reamintit in acest sens faptul ca, Vuza declara la finele anului trecut pentru BZA, ca este dispus sa plateasca pentru pachetul de actiuni de la Nitramonia aproximativ 41 de milioane de dolari, subliniind insa ca doreste sa faca investitii de 40 de milioane.

Altfel spus, banii pe care Vuza intentiona sa-i scoata din buzunar pentru intreaga societate era doar de 1 milion de dolari, luindu-si insa angajamentul ca va investi 40 de milioane. De precizat ar fi faptul ca, pe segmentul unor produse chimice, Nitramonia reprezinta un important concurent al societatii Chimcomplex, patronata de Vuza.

In aceeasi ordine de idei, achizitionarea Nitramonia i-ar fi permis lui Vuza implementarea managementului integrat.

Bomba Nitramonia

Nitramonia s-a intors in ograda statului, dupa privatizarea nereusita cu firma americana cu capital turcesc Fletcher Group LLC, care nu a respectat clauzele referitoare la investitiile de mediu si aportul de capital social.

O perioada, din conducerea intreprinderii a facut parte si Francisc Toba, personaj controversat, despre care presa a scris ca ]n decembrie 1989, colonel de securitate fiind, a "pus umarul" la reprimarea Revolutiei de la Sibiu.

Societatea Nitramonia este considerata a fi una strategica, asemanata adesea cu un butoi de pulbere si la propriu si la figurat. Pentru orasul de la poalele Fagarasului, Nitramonia a fost ceea ce era Sidexul pentru Galati, o bomba sociala.

Nitramonia poate fi considerata si o bomba reala din cauza specificului de productie& explozibil si ]ngrasaminte chimice.

Conform Organizatiei Patronale a Producatorilor de Ingrasaminte Chimice Nitrofosfor, In anul 2004 Nitromania a produs 3.820 de tone de Ingrasaminte, din care 3.450 de tone au fost livrate la export.

Din total, 3.700 tone reprezinta azotatul de amoniu, substanta care si-a dovedit calitatile de explozibil in incidentul de la Mihailesti. La un pret de circa 8.300.000 lei/tona, inseamna ca azotatul vindut a adus peste 30,7 miliarde lei, respectiv peste un milion de dolari.

In ciuda faptului ca societatea poate fi extrem de rentabila, ]n prezent, din cauza unui management defectuos, dar si a unor scandaluri din interior, combinatul a acumulat datorii de peste 1.500 de miliarde lei.