In Joia Mare, Primaria Cluj Napoca si S.C. Casarom Cluj Napoca S.A. vor sa cada la intelegere.

Situatia tensionata dintre cele doua parti, legata de onorarea unor contracte pentru construirea de locuinte, incheiate in perioada administratiei Funar, s-ar putea rezolva in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Primaria Cluj Napoca si S.C. Casarom Cluj Napoca S.A. doresc o rezolvare pe cale amiabila a diferentelor de opinie care au constituit pana acum subiectul disputelor rezolvate in justitie.

Ca atare, unul din "merele discordiei" - proiectul de construire a 1.000 de locuinte in zona Borhanci - va suferi mici modificari, care sa satisfaca atat exigentele edililor de la primarie, cat si pretentiile societatii de constructie.

Casarom se obliga sa construiasca, in termen de trei ani primele locuinte, si in acelasi timp sa introduca si utilitatile aferente.

Daca firma de constructie nu va instala infrastructura aferenta in perioada convenita, va trebui sa renunte la orice pretentie fata de Consiliul Local, cu privire la cheltuielile legate de contractul incheiat in 1999 cu administratia Funar. Constantin Panaite, directorul filialei clujene a S.C.

Casarom S.A., spune ca "oferta Primariei este de a realiza drumul si canalizarea pana la sit-ul santierului de constructii. Abia dupa aceea vom veni noi cu utilitatile. Apa, gazul si curentul electric urmeaza sa le introducem si in interiorul viitorului cartier de locuinte.

Noi oferim infrastructura pentru toata zona respectiva". In schimb, Consiliul Local va renunta la 10% din pachetul de actiuni pe care le detine la Casarom.

Constantin Panaite, directorul regional al S.C. Casarom Cluj Napoca S.A., spune ca recent "s-au purtat mai mult discutii recapitulative in privinta contractului initial. Noutatea se va putea vedea in eventualele modificari contractuale. Terenul pe care il avem in vedere se intinde din capatul cartierului Gheorgheni pana la scoala din Borhanci."

Din partea autoritatilor locale, Adrian Iancu, arhitectul municipiului Cluj Napoca, a evitat sa faca declaratii, explicand ca nu este in masura sa ofere lamuriri asupra unor contracte de natura publica.

Contractul cu S.C. Casarom Cluj Napoca S.A. a fost incheiat de catre administratia Funar in anul 1999. Prin contract, Casarom Cluj concesiona 50 ha in zona Borhanci pe durata a 99 de ani. Taxa de concesionare era de 300.000 lei/mp, iar lucrarile de constructie trebuiau sa inceapa in termen de 6 luni de la predarea terenului.

Lucrarile de constructie nici nu au mai demarat, intrucat primaria nu a introdus utilitatile prin care se obligase contractual. Actualul Consiliu Local a dorit rezilierea contractului incheiat de Funar, dar Casarom a atacat decizia in instanta si a castigat.