Presedintele Consiliului Judetean Cluj, liderul PNL Marius Nicoara, doreste sa mute sediul institutiei intr-o cazarma care va fi dezafectata. Imobilul este situat in centrul municipiului Cluj-Napoca, in apropierea sediului Grupului de pompieri "Avram Iancu". Ministerul Apararii Nationale ar urma sa renunte la imobil in urma reorganizarii Armatei la standardele NATO.

Nicoara ar vrea sa reconstruiasca si sa amenajeze cladirea respectiva. In prezent, Consiliul Judetean imparte acelasi sediu cu Prefectura, iar spatiile au devenit insuficiente pentru cele doua institutii. Cladirea a fost construita in perioada interbelica. Intre cele doua razboaie mondiale, acolo functiona Camera de Comert si Industrie a judetului.

De altfel, aceasta institutie, care functioneaza in prezent in cladirea fostului hotel "Astoria", a depus o notificare prin care anunta ca ar dori sa redevina proprietara actualului sediu al Prefecturii si CJ.

Aceasta cladire nu este singurul imobil important care este revendicat. Marius Nicoara a cerut in instanta, la presiunea consilierilor judeteni, restituirea actualului sediu al Primariei Cluj-Napoca.

In spatiul ocupat de municipalitate, de pe Calea Motilor, in perioada interbelica si-a desfasurat activitatea Prefectura, in timp ce Primaria functiona in sediul din Piata Unirii, unde in prezent se afla serviciile de Stare Civila si de Taxe si Impozite.

Spital regional in Floresti

Sansele ca reprezentantii Consiliului Judetean sa primeasca dreptul de proprietare asupra cladirii cazarmei de pe Bulevardul 21 Decembrie sunt extrem de mari, in conditiile in care colegul de partid al lui Marius Nicoara, ministrul Apararii Nationale, liberalul Teodor Atanasiu, si-a exprimat disponibilitatea sa cedeze autoritatilor clujene imobilele la care va renunta Armata.

Tot Nicoara a cerut Ministerului Apararii sa cedeze CJ si cladirile garnizoanei din comuna Floresti, care ar urma sa fie reorganizata si mutata in Someseni.

Pe aceasta locatie ar urma sa fie construit un spital regional de urgenta, ce va deservi judetele din nordul Transilvaniei. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, inca de la sfarsitul anului trecut, ca vrea sa finanteze un astfel de proiect. El afirma atunci ca Ministerul Sanatatii vrea sa construiasca opt spitale regionale de urgenta.

Cladirile si terenurile garnizoanei din Floresti ar fi potrivite pentru un asemenea obiectiv pentru ca ele sunt situate chiar langa drumul european expres care leaga Cluj-Napoca de Oradea. In plus, suprafata de pamant este suficient de mare incat sa permita construirea unui heliport, destinat elicopterelor ce vor transporta bolnavii.

Comuna Floresti se afla la doar cativa kilometri de Gilau, acolo unde va fi nodul ce va lega orasul Cluj-Napoca de viitoarea autostrada Transilvania.

Lista de cereri inaintata de presedintele CJ catre Ministerul Apararii mai include si terenul din Valea Garbaului, din capatul cartierului Manastur. In prezent, acolo exista un poligon pentru exercitii militare. In zona, Marius Nicoara ar dori sa construiasca un stadion la standarde europene.

Arena ar putea fi folosita atat de "CFR Ecomax" Cluj, cat si de "Universitatea" Cluj, dupa modelul stadionului San Siro din Milano, pe care isi disputa meciurile atat "AC Milan", cat si "Inter Milano". Viitoarea arena ar trebui sa fie dotata cu nocturna si cu un centru de conferinte. Ea ar putea fi folosita chiar si de catre echipa nationala a Romaniei.

Construirea noului stadion ar putea fi finantata partial prin vanzarea terenului pe care se inalta in prezent arena municipal "Ion Moina", pe care isi disputa meciurile FC "Universitatea" Cluj.