"- Cum va numiti?" "- Dorin Brandas." "- Nu sunteti cel pe care il trimitea Lele sa ii colecteze spaga?" „Ba da." - Incredibil, dar adevarat! Acesta este inceputul dicutiei pe care un reporter al saptamanalului „Informatia de Vest" a avut-o, saptamana trecuta, cu un barbat venit la sediul redactiei pentru „a spune lucruri pe care inca nu le stiti despre spagarul Lele". Discutia a fost inregistrata, in intregime, pe banda magnetica si constituie un veritabil autodenunt facut de fostul om de incredere al procurorului Alexandru Lele.

Arestati-l!

Dorin Brandas, fostul om de incredere al procurorului spagar Alexandru Lele, a hotarat sa rupa tacerea si a formulat un autodenunt verbal

In acesta, barbatul confirma, cu lux de amanunte, toate situatiile descrise in autodenuntul facut de Ranyak Zoltan si le ofera anchetatorilor „veriga" lipsa din dosarul in care Lele a fost cercetat pentru luare de mita

In numarul urmator, „Informatia de Vest" va publica, integral, discutia purtata de Dorin Brandas cu un reporter al ziarului, o copie a inregistrarii fiind deja trimisa la Directia Nationala Anticoruptie

Jur sa spun adevarul…

Dorin Brandas nu mai vrea sa minta. „Lele m-a trimis de zeci de ori sa ma intalnesc cu oameni de la care cerea spaga, pe care trebuia sa ii conduc la una dintre casele conspirative. Nu mi-a dat nici macar un leu. Ba mai mult, acum nici nu ma mai cauta si nu imi raspunde la telefon.

Am mintit pentru el, dar acum sunt hotarat sa spun adevarul", se confeseaza barbatul. „Pana acum mi-a fost frica sa nu patesc ceva, sa mi se faca si mie dosar penal pentru ca am lucrat cu Lele. Ar fi culmea sa ajung eu la puscarie, care nu m-am ales cu nimic.

De doua ori l-am dus pe Ranyak la el si stiam ca ii duce bani. Daca imi dadea si mie cateva sute de marci eram multumit. Dar nu mi-a dat", mai spune Brandas.

Autodenunt confirmat

Cele spuse de fostul om de incredere al lui Alexandru Lele confirma, cu lux de amanunte, cele spuse de Ranyak Zoltan. „In anul 1999, am fost adus cu mandat de aducere la procurorul Lele Alexandru.

Am avut o discutie verbala cu el, in biroul lui, si mi-a adus la cunostinta ca are in rezolvare o comisie rogatorie venita din Ungaria, privind unele afaceri penale despre exportul de combustibil… I-am declarat ca nu am nici un amestec si nu ma simt vinovat de fapte penale.

Mi-a raspuns pe un ton amenintator ca, daca nu sunt de acord sa cooperez, el va produce probe despre vinovatia mea, ma va scoate ca sunt vinovat in dosarul respectiv si o sa ma aresteze… si ma va impiedica sa-mi desfasor activitatile comerciale in continuare.

Oricum, cand am plecat, m-a convins ca este in stare sa „fabrice" dovezi si sa ma incrimineze… Mi se parea un adevarat santaj ce a facut cu mine.

Imediat, am auzit ca procurorul Lele face audieri cu problema despre care mi-a zis… Si din nou am primit mesaj de la el ca asteapta de la mine 50.000 DM, ca sa nu ma implice in problemele penale pentru care m-a chemat la birou. Mi s-a parut ca este hotarat sa ma aresteze, chiar cu riscul de a comite un abuz.

M-am gandit sa nu ma impiedice sa fac afacerile mele, asa ca am fost de acord sa platesc suma. In schimbul acestei sume, procurorul mi-a promis ca ma lasa in pace si asa s-a intamplat.

Dar, in vara anului 2000, am ajuns din nou in vizorul dlui procuror Lele Alexandru, cu ocazia arestarii lui Pavelescu Emil, angajat la firma Herti, care se ocupa cu afaceri cu petrol. Atunci mi-a trimis un mesaj printr-o persoana audiata, in sensul ca stie ca in spatele afacerii sta Ranyak, pe care o sa-l aresteze.

Am fost intrigat, neavand amestec in problemele anchetate, si m-am gandit ca procurorul vrea din nou bani.

Asa ca m-am dus personal la el la birou si i-am spus ca nu asa ne-a fost intelegerea, sa-mi ceara din nou bani, dar el mi-a facut semn sa tac si mi-a facut semn ca peste 15 minute ne intalnim in alta parte, desenand pe o hartie adresa locului respectiv, care era in Oradea, str. Roman Ciorogariu.

Acolo, procurorul mi-a precizat ca, de fapt, el vrea suma de 20.000 DM sa ma lase in pace, si pe mine si pe cel audiat, care imi era prieten.

Tot atunci, stiind ca ii cunosc pe Adrian Tarau, care avea tatal politician la PDSR, mi-a cerut ca, in cazul in care PDSR castiga alegerile, sa-l ajutam sa fie numit in functia de procuror-sef.

A doua zi, cand i-am adus banii la aceiasi adresa, am fost condus inauntru de omul lui de incredere, care locuia acolo si pe care am aflat ca il cheama Dorin, despre care procurorul mi-a zis ca el va fi omul care ma va contacta in viitor.

Banuiala mea ca procurorul Lele a fabricat alt dosar penal doar ca sa ne ceara bani s-a adeverit, astfel ca prietenul meu nu a mai fost citat in ancheta, iar Paulescu a fost scos de sub urmarire penala, dupa ce a fost arestat abuziv.

Peste doua luni, in preajma alegerilor din anul 2000, am fost cautat de Dorin, care mi-a cerut o intalnire langa podul Decebal. Cand am ajuns in locul respectiv, el s-a urcat in masina mea si mi-a cerut sa conduc in diferite directii, sa nu fim urmariti. In cele din urma, mi-a cerut sa ma opresc la un bloc de pe str.

Sovata, unde ma astepta procurorul Lele, la o masa plina de lucrari care le instrumenta. Mi-a spus si mi-a aratat ca are intentia sa promoveze cauze penale privind, printre altii, si pe Adrian Tarau.

Mi-a spus, din nou, sa facem tot posibilul ca el sa ajunga procuror sef, ca atunci va uita de aceste dosare.

In februarie, am fost din nou contactat si condus de Dorin pe str. Postavarului, un apartament lipit de casa procurorului. Acesta a venit din nou si mi-a spus ca nu mai are nevoie de sprijinul nostru politic, intrucat si-a aranjat problema functiei cu altcineva, dar, in schimb, ne-a cerut suma de 16.000 DM…", spunea Ranyak, lucruri confirmate si de Brandas.

Uite cine vorbeste…

In urma cu mai multe saptamani, ne-a parvenit la redactie o adresa din partea lui Alexandru Lele, prin care acesta ne „informa" (chipurile) ca PNA s-a pronuntat despre autodenuntul facut de Ranyak Zoltan prin ordonanta din 11 martie 2005, stabilind ca „nu sunt date si indicii temeinice privind existenta infractiunii de luare de mita".

Ei bine, domnule Lele, acum exista date si indicii temeinice privind existenta respectivei infractiuni. Dorin Brandas confirma spusele lui Ranyak Zoltan, astfel ca organele de ancheta nu mai au nici un motiv sa nu va cerceteze pentru luare de mita.

Infractiune pentru care, din cate stim noi, se impune arestarea preventiva a inculpatului!