Consilierii locali au reusit sa deblocheze saptamana trecuta, dupa 7 ani de tergiversari, proiectul Casarom.

Desi, in comparatie cu beneficiile companiei, municipalitatea are foarte putin de castigat (circa o suta de locuinte sociale "la cheie" si 14 hectare de teren viabilizat pentru alte investitii), alesii locali sunt multumiti ca au iesit cu obrazul curat dintr-un contract pagubos pe care, recent, au fost obligati de

instanta sa il respecte. Castigul final va fi insa major pentru oras, intrucat proiectul presupune ridicarea unui cartier modern de 1.000 de locuinte.

Tergiversarea costa

Casarom a concesionat de la Primarie, in urma cu 7 ani, 50 de hectare de teren in capatul cartierului Gheorgheni (asa-numita zona Borhanci), pentru construirea a aproximativ 1.000 de locuinte. Prin contractul de concesiune, municipalitatea se angaja, in conformitate cu prevederile legii locuintelor, nr.114/1996, sa suporte costurile viabilizarii acestei suprafete urmand ca, pe masura introducerii utilitatilor, sa predea catre Casarom, rand pe rand, parcele de cate 5 hectare pentru ridicarea constructiilor.

Pana in aprilie 2005, cand consilierii au hotarat rezilierea contractului de concesiune, Primaria nu predase nici o palma de teren societatii pentru ca aceasta sa demareze proiectul, motivatia oficiala fiind costurile deosebit de ridicate presupuse de procesul de viabilizare, care trebuiau suportate de la bugetul local.

Nefiind, conform contractului, in culpa, Casarom a castigat fara probleme actiunea in instanta inaintata ca urmare a deciziei de reziliere, adoptata de alesii locali, castigand totodata si o pozitie privilegiata in negocierile ulterioare cu municipalitatea, intrucat prin decizia adoptata, Curtea de Apel Cluj obliga Primaria sa-si respecte obligatiile contractuale de care incercase sa scape. Cat de privilegiata este insa cu adevarat pozitia Casarom din aceasta noua relatie cu administratia locala se va vedea abia la incheierea proiectului.

100 de locuinte sociale

Dupa ce a castigat procesul intentat Primariei, dandu-si seama ca, in aceste conditii, proiectul ar putea fi tergiversat in continuare ani buni, reprezentantii Casarom au inaintat CL o oferta de restabilire a relatiilor contractuale in conditii, cel putin aparent, avantajoase pentru municipalitate.

Astfel, Casarom nu va mai astepta ca Primaria sa-i predea parcele viabilizate de teren pentru a construi ci va primi suprafete neviabilizate, angajandu-se sa suporte costurile introducerii tuturor utilitatilor pe suprafata concesionata, predand ulterior retelele de utilitati Consiliului, pentru a fi introduse in proprietatea publica a orasului.

Mai mult decat atat, viabilizarea se va face pentru o suprafata de 75 de hectare, fata de cele 50 care fac obiectul concesiunii, in conformitate cu planul urbanistic zonal aferent proiectului si aprobat de consilieri in 2001, deci pentru intregul "cartier".

In schimbul celor 10% din actiunile Casarom, detinute de CL, Consiliul va primi 14 hectare de teren viabilizat precum si 10 la suta din numarul de unitati locative construite (aproximativ 100 de locuinte), carora le va da destinatia de locuinte sociale.

Noua hotarare a CL, aprobata in sedinta de saptamana trecuta, mai prevede si termene si conditii precise de realizare a proiectului, respectiv realizarea in termen de 9 luni a planului urbanistic de detaliu si introducerea utilitatilor pentru prima faza a proiectului in termen de 3 ani de la obtinerea tuturor avizelor necesare.

In cazul nerespectarii acestui termen, suprafata concesionata Casarom va fi diminuata cu cea a terenului care ar fi trebuit viabilizat. Aceasta prima faza cuprinde construirea a 98 de case.

„Oferta Casarom va face posibila realizarea acestui proiect, dar avand in vedere faptul ca, in conformitate cu legea, concesiunile directe trebuie sa aduca un beneficiu social, cerem Casarom sa ne cedeze 10 la suta din numarul locuintelor, ce vor avea destinatia de locuinte sociale", Ovidiu Turdean, liderul grupului PNL din Consiliul Local

„Suntem de 7 ani in Cluj si nu din vina noastra nu s-a facut nimic pana acum. Am facut Consiliului Local o propunere care ni se pare rezonabila iar amendamentul ridicat ni se pare acceptabil. Vrem in schimb un singur lucru: sa ne dea posibilitatea de a merge inainte cu proiectul", Sotiris Notaris, administratorul CasaRom