Potrivit memorandumului aprobat de Executiv, romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele incepand de anul viitor. Pentru o prima de 20 de euro pe an, proprietarii au garantata suma maxima de despagubire de 20.000 de euro, in caz de cutremure, inundatii sau alunecari de teren.

Cluj-Napoca este un oras in care riscurile unor calamitati cum sunt inundatiile sau cutremurile sunt mici, insa alunecarile de teren au fost frecvente in zona Dealului Cetatuii si strazilor Dragalina, Eremia Grigorescu si Uliului.

Claudia Banu, inspector de asigurari la ARDAF, arata ca singurele imobile carora le este perceputa o cota suplimentara de asigurare, fiind considerate ca avand un risc mai ridicat, sunt cabanele si casele din zonele periferice orasului, situate in zone predispuse la inundatii.

Riscul a fost confirmat si in vara anului trecut, prin inundarea comunelor Baisoara, Valea Ierii, Iara, Moldovenesti, Tureni si Ciurila, ca urmare a ploilor abundente.

In urma inundatiilor din 2005, in zona Clujului au fost inregistrate si alunecari de teren, mai exact in comunele Floresti, Muntele Baisorii si Maguri Racatau.

Asigurarea obligatorie a locuintelor ar aduce un venit anual societatilor de asigurare din Cluj de aproape 6 milioane euro, avand in vedere ca judetul are un fond de aproximativ 290.000 de locuinte.

20.000 de euro, o suma prea mica

Valoarea medie a locuintelor clujenilor este situata in jurul sumei de 50.000 de euro, ceea ce face insuficienta suma de despagubire provenita din asigurarea obligatorie, 20.000 de euro. De aceea, analistii imobiliari locali arata necesitatea evaluarii individuale pentru stabilirea valorii asigurate, respectiv a cotei de asigurare.

In opinia presedinteleui Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari din Cluj, Sanda Moldovan, proiectul privind asigurarea obligatorie a locuintei este necesar intr-o societate normala si civilizata, dar considera ca suma de 20.000 de euro este mult prea mica.

"Clujul reprezinta o piata imobiliara atipica, cu cresteri nejustificate ale preturilor. Locuintele se vand la preturi foarte mari si de aceea valoarea asigurata ar trebui sa se stabileasca dupa o evaluare prealabila a imobilului.

Nu pot fi tratate la fel locuintele din toate orasele si satele tarii", arata Sanda Moldovan. Cu 20.000 de euro, in Cluj-Napoca se poate achizitiona doar o garsoniera cu o suprafata mai mica de 15 mp, confort III.

Agentii imobiliari sunt de parere ca proprietarii unei case de 100.000 de euro vor opta si pentru o asigurare suplimentara, care sa reflecte valoarea imobilului si care sa includa si asigurarea obligatorie.

Sanda Moldovan ridica insa o alta problema, care se regaseste in special in orasele universitare: proprietarii cu mai multe imobile, cu destinatia de locuinta. "Cred ca acest proiect de asigurare obligatorie ar trebui sa se adreseze doar imobilelor de domiciliu.

Un numar destul de insemnat de clujeni au mai multe apartamente sau case, pe care le inchiriaza studentilor sau oamenilor de afaceri ca locuinte de serviciu. Pentru imobilele detinute, in care proprietarul nu isi are stabilit domiciliul, cred ca ar trebui scazuta prima de asigurare", adauga presedintele UNIM Cluj.

Un lucru este insa cert: preturile imobilelor nu vor putea creste odata cu intrarea in vigoare a acestei legi. "Nu este ca si cum iti pui centrala si salti pretul. Asigurarea va fi obligatorie pentru toti, iar valoarea de 20 de euro a primei anuale nu are de ce sa afecteze piata", explica Sanda Moldovan.

Educatie fortata

Atat agentiile imobiliare, cat si societatile de asigurari considera ca benefica introducerea asigurarii obligatorii de locuinte. "In Vest, totul este asigurat, de la casa, masina, la viata; acolo e de neconceput sa existe o proprietate neasigurata.

Oricum, in tranzactiile realizate de noi pe piata spatiilor de birouri este prevazuta prin contract si asigurarea spatiului. Sumele sunt insa mult mai mari, atat primele de asigurare, cat si valorile asigurate", declara Doru Lupeanu, director de marketing Grup de Lux.

Reprezentanta ARDAF, Claudia Banu, crede ca aceasta masura va educa publicul roman: "Inca este o reticenta in privinta asigurarilor de orice fel. Poate ca, obligati fiind sa-si asigure casa, oamenii vor prinde curaj si vor alege sa-si protejeze si alte bunuri".

Asiguratorii ar dori o prima mai mare

Agentii imobiliari considera ca valoarea primei de asigurare anuala reprezinta o suma accesibila tuturor si totodata corecta, in timp ce asiguratorii apreciaza ca valoarea este prea mica.

Astfel, daca asigurarea obligatorie prevede o cota de 0,10% pentru valoarea asigurata, societatile de asigurare folosesc in pachetele lor cote de peste 0,13%, adica un minim de 26 de euro pe an.

UNITA pune la dispozitia clientilor o cota de asigurare de 0,13% pentru apartamente si 0,16% pentru case; ARDAF practica o cota de 0,15%, in timp ce Allianz-Tiriac asigura un imobil de 20.000 de euro cu o prima anuala de 40 de euro, neangajandu-se sa despagubeasca clientii in caz de inundatii, indiferent de cauza producerii, sau cutremure.

BT Asigurari percepe 8 euro pentru asigurarea Standard (incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor pe cladire), 30 de euro pentru asigurarea Extinsa (care acopera in plus si daunele produse de calamitati) si 31 de euro pentru Multirisc (include toate riscurile mentionate pana acum, avarii la instalatiile de apa si inundarea de apa provenita de la vecini).

Inspectorii cer o rectificare a cotei prevazute la 20 de euro pe an si nu sunt dispusi sa accepte asigurarea locuintelor cu risc ridicat, fara achitarea de catre clienti a cotelor suplimentare, practicate in prezent.

Cu toate acestea, asiguratorii sunt de parere ca societatile au doar de castigat din aparitia unei astfel de legi, bazandu-se si pe faptul ca vor fi consultati inainte de definitivarea proiectului.

Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania exista peste 8 milioane de locuinte. Obligativitatea asigurarii acestora va aduce societatilor de asigurari un venit de peste 160 de milioane de euro anual.

Proiectul va fi supus aprobarii Parlamentului in toamna

Propunerea de asigurare obligatorie a locuintei face parte dintr-un proiect mai amplu, propus de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga - si aprobat de Guvern - care vizeaza diminuarea riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatiile de urgenta.

Proiectul vizeaza, la capitolul 5, realizarea unui program de asigurare a catastrofei, inclusiv asigurarea obligatorie a locuintei.

Ministrul Blaga a afirmat ca Executivul lucreaza impreuna cu expertii Bancii Mondiale in vederea creionarii proiectului de lege pe aceasta tema, care sa fie discutat in noiembrie in Parlament, iar intrarea in vigoare a legii sa se realizeze la 1 ianuarie 2007.

Referitor la asigurarea obligatorie a locuintelor, au fost propuse trei variante pentru prima de asigurare, cu valoarea maxima garantata de 15.000, 20.000 sau 40.000 de euro, Guvernul aproband valoarea maxima garantata de 20.000 de euro. La acest program participa toate companiie de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Companiile de asigurari se vor constitui in Compania de Reasigurare Impotriva Dezastrelor, societate la al carei capital contribuie toate societatile care participa la program.

„In vederea asigurarii primei plati de reasigurare la extern, Guvernul Romaniei si Ministerul Finantelor vor contracta un imprumut in valoare de 200-300 de milioane de euro.

Diferenta dintre valoarea primei de reasigurare la extern si suma totala imprumutata va fi utilizata pentru capitalizarea acestei societati", a precizat Vasile Blaga. Guvernul a anuntat ca va subventiona primele de asigurare pentru proprietarii de locuinte care beneficiaza de ajutor social, in conditiile legii.

Asigurarile obligatorii vor cuprinde asigurarea impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren, fiind asigurate numai constructiile cu destinatia de locuinta, nu si bunurile din interiorul lor sau dependintele.

Memorandumul arata ca daca valoarea locuintei este mai mica decat cea asigurata, valoarea despagubita va fi mai mica decat suma prevazuta initial.

De asemenea, daca locuinta este evaluata la peste 20.000 de euro, proprietarul are datoria de a asigura doar aceasta valoare, pentru restul sumei putand sa recurga la o asigurare suplimentara.

Asigurarea locuintei a existat si pana in 1995, fiind inclusa atunci in suma destinata impozitului pe cladiri. O incercare de introducere a obligativitatii asigurarii locuintelor a existat si in timpul guvernarii anterioare, propunere care nu a fost materializata in lege.