OTP vrea sa da aduca experienta si calitate ungara pe piata bancara din Romania

Profitand de prezenta la Cluj a directorului OTP Bank Romania, Frigyes Hárshegy, si de amabilitatea acestuia de a ne impartasi cate ceva din experienta sa din domeniul bancar, Sapamana Clujeana va ofera o perspectiva valoroasa asupra politicii monetare in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, asupra sistemului bancar romanesc si a tendintelor acestuia si va dezvaluie, totodata, cateva dintre planurile unuia dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrala si de Sud-Est.

In discutia structurata pe trei probleme centrale, Frigyes Hárshegy a subliniat posibilitatea cresterii nivelului interventiilor bancii centrale, odata cu aderarea Romaniei la UE; intentia certa a OTP de a achizitiona CEC "la pretul pietei", avand avantajul achizitiilor similare din Ungaria si Bulgaria; precum si segmentele cu cel mai mare potential pentru sistemul bancar romanesc: serviciile e-banking si produsele de creditare pentru IMM-uri.

Reporter: Aveti o vasta experienta in sistemul public bancar, conducand timp de mai multi ani, de pe pozitia de vicepresedinte, Banca Nationala a Ungariei. Cum apreciati masurile de politica monetara adoptate de Banca Nationala a Romaniei acum ca ati trecut, cum s-ar spune, de cealalta parte a baricadei?

Frigyes Hárshegy: Bancilor centrale din tarile din Europa Centrala si de Sud-Est le-a revenit sarcina de a construi, treptat, un sistem asemanator celui din tarile occidentale. Ele au un singur instrument real pentru a controla volumul banilor, respectiv de a influenta nivelul inflatiei: rata dobanzii.

Un alt instrument ar fi interventia pe piata valutara, dar acesta e mai putin eficient.

Problema este insa faptul ca, in conditii de liberalizare, capitalul strain si creditele intra fara restrictii, si pot ajunge la un nivel mai mare decat cel al dezvoltarii economice, respectiv al consumului, care trebuie limitat pentru a reechilibra balanta.

Aceasta este o provocare foarte dificila pentru bancile centrale, care pot fie sa ridice nivelul dobanzilor, fie sa intervina cu limitari ale creditarii.

Rep: Ne putem deci astepta ca, dupa 2007, avand garantia liberalizarii totale odata cu aderarea la Uniunea Europeana, nivelul interventiilor BNR sa creasca?

F.H.: Este posibil pentru ca, pana la intrarea in zona euro, fiecare banca centrala are o politica proprie, deoarece are banii proprii. Si atunci, fiecare banca are o tinta proprie pentru inflatie, de respectarea careia depind aceste interventii.

In Ungaria avem deja inflatie sub 3%, iar tinta in UE este apropiata, de 2 – 2,5%. Romania are tinta pentru sfarsitul acestui an de 5-6%, deci este normal ca politica monetara sa fie diferita.

OTP are „structura" CEC

Rep: Trecand la piata bancara din Romania, care sunt greutatile pe care pe intampina o banca straina la intrarea pe aceasta piata?

F.H.: Am fost surprins sa vad cat de dezvoltata este piata bancara romaneasca. Practic, fiecare element, sistemul si jucatorii sunt la nivel european; foarte multe produse exista deja pe piata, precum si un control foarte bun asupra sistemului.

De aceea, provocarea este dificila pentru orice banca noua care intra pe aceasta piata. Venirea OTP in Romania este parte a strategiei de dezvoltare dupa ce, ajungand cea mai importanta banca din Ungaria, dezvoltarea acesteia a fost limitata. Nu avem cum sa continuam dezvoltarea decat intrand pe alte piete.

Am inceput in Slovacia, Bulgaria, unde am cumparat CEC, si aici, in Romania, unde am cumparat, acum doi ani, „banca mica", destinata doar companiilor. Din acest punct, procesul de dezvoltare e deschis, vrem sa devenim banca universala si sa ne extindem reteaua in toata tara.

Pentru asta, avem doua posibilitati: dezvoltare organica sau achizitie.

Rep: Este vorba despre CEC. Care sunt, concret, planurile OTP in Romania?

F.H.: Se pare ca CEC este de vanzare acum, am anuntat ca dorim sa o cumparam, cu scopul de a ne accelera dezvoltarea. O banca moderna este una universala si prezenta peste tot pe piata. CEC e peste tot, avand o retea foarte dezvoltata, si multi clienti.

Noi avem avantajul experientei din Ungaria si, mai recent, din Bulgaria, unde am cumparat bancile de economii si le-am transformat, transformand totodata OTP.

Dar, avem planuri si pentru cazul in care ne vom dezvolta organic, ca in trei ani sa ajungem la o cota de piata de 5 la suta si cu macar 100 de sucursale, dupa care mai vedem cum acceleram dezvoltarea.

Oricum, noi am inceput dezvoltarea organica, sigur ca este mai lenta decat cea prin achizitionare, dar e dificil de spus cine este mai avantajat: banca ce cumpara alta banca, sau cea care se dezvolta organic.

Rep: Cat valoreaza CEC?

F.H.: Pretul este dat de piata. Pretul final nu este neaparat si valoarea adevarata, dar vrem sa cumparam si asta inseamna ca o sa platim pretul care, in final, este pretul pietei.

Potential nelimitat la creditarea IMM

Rep: Cum ati caracteriza potentialul actual al pietei bancare romanesti?

F.H.: Dezvoltarea economica a Romaniei este la inceput, iar sectorul bancar se dezvolta doar in urma cresterii economice; de aceea, pe piata romaneasca bancile au foarte multe posibilitati, si pe segmentul de economisire, si pe cel de creditare si investitii.

Rep.: Spuneati ca exista, pe piata, majoritatea produselor de la nivel international. Cu ce vine OTP?

F.H.: Cu doua lucruri. In primul rand, canalele electronice de vanzare - internet, call-center si altele - sunt foarte dezvoltate in Ungaria si obiectivele noastre sunt nu numai sa ne dezvoltam prin reteaua de sucursale dar si prin canalele electronice.

In aceasta privinta, Romania este chiar la inceput, asa ca putem aduce si experienta si calitate, mai mult decat exista pe piata. Al doilea lucru este creditarea segmentului intreprinderilor mici si mijlocii.

Este un sector foarte mare in Romania, si foarte important pentru economie, iar posibilitatile de dezvoltare sunt nelimitate. E un segment important dar bancile, in general, nu ii acorda foare multa importanta, pentru ca presupune costuri si riscuri la fel de mari ca atunci cand acorda credite mari.

OTP Bank Romania

- La finele saptamanii trecute, OTP Bank Romania a deschis o noua sucursala in Cluj, in cadrul planului accelerat de dezvoltare, ce presupune lansarea unui numar mare de produse si inaugurarea mai multor sucursale in toata tara.

In prezent, OTP detine 39 de unitati in principalele orase, urmand ca pana la sfarsitul lunii numarul acestora sa fie de 42.

- OTP Bank Romania, parte a OTP Bank Group, are in prezent o cota de piata de 1%, bazata pe totalul activelor detinute la momentul achizitiei, in 2004. Pana in 2009, OTP Bank Romania isi propune atingerea unei cote de piata de 5 la suta.

- OTP Bank a fost construita pe bazele bancii de economii si consemnatiuni din Ungaria. Banca a devenit in scurt timp liderul inovator al pietei bancare maghiare, pe toate segmentele si produsele.

In prezent, grupul detine peste 950 de sucursale, are aproximativ 18.000 de angajati si a inregistrat in anul 2004 un profit net in valoare de 521 milioane de euro.

Frigyes Hárshegyi - Director General OTP Bank Romania

- Este Doctor in Stiinte Juridice, cu o experienta de aproape 35 de ani in domeniul bancar;

- A inceput sa lucreze in Banca Nationala a Ungariei pe pozitia de consilier juridic, iar dupa 20 de ani a devenit vicepresedintele bancii, functie pe care a ocupat-o timp de 7 ani;

- A fost director al Reprezentantei Bancii Nationale a Ungariei la Frankfurt timp de 4 ani, pentru ca apoi sa fie numit director al Departamentului de Relatii Bancare Internationale;

- Dupa ce a parasit Banca Nationala a Ungariei, a ocupat pozitia de membru al Consiliului Director si de Director General Adjunct al Central European International Bank din Budapesta, acum parte a grupului Intesa;

- Inainte de a se alatura OTP Bank Romania, a ocupat pozitia de Director General si Executiv al ERECO Budapesta, Compania Est Europeana de Reciclare si Mediu.