Presedintele Consiliului de Administratie al Cooperativei de Credit "Aurora" din Timisoara, Otilia Bitu, a fost condamnata la 10 ani de inchisoare, dupa ce Curtea de Apel a admis actiunea declarata impotriva sentintei primei instante. Aceasta a fost deferita Justitiei pentru escrocherii si falsuri, fapte pentru care Tribunalul Timis a condamnat-o la 13 ani de puscarie. Sentinta a fost atacata cu apel, iar pedeapsa i-a fost redusa cu trei ani.

Afacerea "Aurora" este una dintre cele mai controversate "tepe" postdecembriste din Banat.

Considerata drept o unitate bancara de tip "fantoma", "Aurora" a inscris o adevarata performanta in peisajul economic timisean: timp de trei ani, aceasta a functionat nestingherit, in centrul orasului de pe Bega, la un pas de Parchet, fara ca cineva sa se sinchiseasca de faptul ca unitatea nu detinea nici un fel de autorizatie din partea BNR, asa cum cereau normele legale.

"Banca-fantoma" a intrat in vizorul anchetatorilor abia in 2004, iar in momentul in care ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ au luat-o la intrebari pe presedinta unitatii, aceasta s-a aratat nedumerita de solicitarea oamenilor legii privind autorizatia de functionare.

Nici nu este de mirare, in conditiile in care 1997 si 1998 au fost anii cand in Romania au aparut asa-numitele banci populare, care au fructificat scaparile legislative, prin incalcarea principiilor cooperatiste si, totodata, prin eludarea pragului de capital social prevazut pentru institutiile bancare comerciale.

Pe acest fond al unei legislatii ambigue si intr-o permanenta schimbare, a "rasarit" in peisajul timisorean si Cooperativa de Credit "Aurora", dupa o alta teapa de proportii numita Cooperativa de Credit Banca Populara "Ardealul si Banatul", infiintata in 2000.

Tranzactii bancare cu stampile false

In martie 2004, pe numele fostului presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al Cooperativei "Aurora", Otilia Bitu, magistratii au emis un mandat de arestare preventiva, sub acuzatiile de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, desfasurarea de activitati bancare fara autorizatia BNR si folosirea fara drept a sintagmei "cooperativa de credit" (conform prevederilor OUG nr.97/2000).

Investigatiile au scos la iveala ca unitatea a functionat ilegal in intervalul 2001-2004, autointitulandu-se fara drept "cooperativa de credit".

Potrivit oamenilor legii, Otilia Bitu isi racola clientii promitandu-le linii de credit fabuloase, intre 160.000 si 200.000 de euro. Unul dintre acesti clienti a fost si firma "Azzurra" SRL.

Anchetatorii sustin ca intre 2003 si 2004, presedinta CA a emis trei bilete la ordin, in valoare de peste 6 miliarde lei vechi, in numele acestei cooperative practic inexistente, catre persoane fizice si juridice, avalizandu-le apoi in fals cu stampila "Banc Post" SA Timisoara.

Unul dintre aceste instrumente de plata a fost trimis ulterior pentru infiintarea si garantarea unui depozit constituit de SC "Azzurra" SRL, de 5 miliarde lei, insa in momentul introducerii spre incasare, biletul la ordin a fost refuzat de banca pe motiv de lipsa de disponibil in contul cooperativei.

Verificarile ulterioare atesta ca stampila folosita era falsa, fiind, de fapt, copiata de pe un document pe altul. La un moment dat, repre-zentantii societatii au constatat ca, la solicitarile de plata ale furnizorilor din strainatate, desi scriptic banii erau achitati, acestia nu ajungeau in conturile acestora.