Comuna Cogealac adaposteste tot fellu de personaje controversate. Unul dintre acestea a ajuns un fel de jupan al locurilor, este stapan peste doua primarii, Politie si sute de oameni, are in folosinta mii de hectare de pamant, de pe urma carora incaseaza un venit de cateva milioane de euro anual, bani suficienti pentru a-si cumpara linistea, sprijinul si complicitatea tuturor.

Primarul din Cogealac si cel din Gradina nu cracnesc impotriva lui, sefii posturilor de Politie sunt injurati si batuti pe strada, un judecator constantean ii inlesneste inotul impotriva curentului legii, iar un parlamentar ii asigura spatele politic.

La loc de cinste, pe geamul unuia dintre magazinele sale statea pana de curand o poza din care, incadrat de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, aflati in campanie electorala, zambea satisfacut Niculae Butcaru, poreclit Top, baronul de Cogealac. Niculae Butcaru a candidat in 2004 si a fost la un pas de a ajunge consilier judetean.

Nu a reusit, dar l-a facut primar pe Ion Soare, lucru stiut de toata lumea din Cogealac. Nu degeaba edilul semneaza... „ca primarul" toate hartiile care ii vin in fata si care il avantajeaza pe Butcaru.

Asa a ajuns acesta sa aiba acum in arenda intre 2000 si 3000 de hectare de pamant, pentru ca nimeni din Primarie nu are vreun interes sa se stie exact ce suprafata de teren agricol are comuna, pentru a nu-l pune pe Butcaru in situatia nedorita de a-si plati impozitele catre stat.

Sute de oameni au fost momiti cu bani sau amenintati cu bataia sa renunte la contractele de arenda incheiate cu alte societati (SC Power Group Ltd Cernavoda este un exemplu pe care il putem demonstra cu acte) si sa le treaca sub obladuirea lui Butcaru.

Contractele sunt incheiate in numele AF Butcaru Valentina ( Bav.Co sau Bavco, dupa cum mai apare in contractele de arenda), din Cogealac, la care latifundiarul este administrator, iar principalul beneficiar al cerealelor este AF Alexe Gheorghe, firma celui cunoscut sub numele de Alexe Macavei, din aceeasi comuna, care le cumpara, mare parte la negru, se pare, dupa care le exporta.

Pe cele 2-3000 de he-ctare se cultiva floarea-soarelui si porumb, iar un calcul sumar, la circa 7000 lei/kilogramul de floarea-soarelui si o recolta de minim 3 tone la hectar, il arata pe Butcaru drept un om care castiga intr-o vara circa 60 miliarde lei.

Butcaru a furat de la Academia Romana 207 hectare de pamant

Lucrurile ar fi in ordine, iar Butcaru ar fi un alt afacerist care traieste o poveste de succes daca s-ar fi gandit macar o clipa sa respecte legea. Pe langa suspiciunile cu privire la evaziunea fiscala masiva pe care o comite Butcaru, prin simpla necunoastere a suprafetei exacte de pamant pe care o exploateaza, exista chestiunea legalitatii firmei sale, AF Bavco.

„Replica" se afla in posesia unor acte care demonstreaza ca Bavco este practic o firma-fantoma, majoritatea contractelor de arendare incheiate de Butcaru sunt lovite de nulitate, iar prin consecinta toate veniturile incasate de urma exploatarii miilor de hectare sunt nelegitime.

Un judecator constantean, pus in fata acestor evidente, dupa ce pagubita Power Group l-a dat in judecata pe Butcaru pentru tulburare de posesie, le-a ignorat dispretuitor, dand castig de cauza baronului de Cogealac. AF Bivco a fost infiintata prin autorizatia nr. 23 din 05/08/2005, semnata de primarul Ion Soare.

Iar judecatorului i s-a parut perfect legal ca Bivco sa incheie contractele de arenda nr. 35 din 05/07/2005 cu Aurelia Grunca, nr.36 din aceeasi zi, cu Ligia Any Toma, nr.28 din 01/07/2005 cu Luca Constantin, iar exemplele pot continua cu zecile si poarta parafa primariei lui Ion Soare.

Dupa cum se poate vedea, toate contractele sunt incheiate in luna iulie 2005, cu o luna inainte ca AF Bivco sa se infiinteze. Printre miile de hectare luate cu japca de Butcaru se regasesc si cele aproape 765 de hectare luate legal in arenda de Power Group Ltd. Intre acestea, 207 he-ctare apartin Academiei Romane, care prin contractul nr. 4937 din 30/11/2004 le-a dat in arenda pentru doi ani catre SC Power Group Ltd, in schimbul unei arende de 35 euro/ha in 2004 si 40 euro/ha in 2005. Chestiunile astea academice l-au umplut probabil de frustrare pe Butcaru, care a crezut poate ca daca va fura pamantul Academiei, va depasi, psihologic, baremul celor patru clase absolvite. Vom reveni.