Cecilia Popa&Asociatii este o casa de avocatura din Bucuresti care are o relatie preferentiala cu statul.

In ultimii ani, atat sub guvernarea PSD, cat si sub cea in exercitiu, spre firma de avocatura a Ceciliei Popa, o necunoscuta pentru avocati cu renume, s-au scurs contracte in valoare de zeci de mii de euro, cu diverse institutii ale statului.

Aspect confirmat, Popa a fost pe plan juridic mana dreapta a lui Dinu Patriciu, supervizand inclusiv contractul prin care magnatul liberal a preluat de la stat societatea Rompetrol.

Deloc de neglijat este faptul ca Popa a detinut functia de director la Condmag, cea mai mare societate specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol si titei, societate care la randul ei s-a infruptat din banul public, in ciuda faptului ca a fost cercetata pentru evaziune fiscala.

Autostrada Transilvania, cel mai ambitios proiect de infrastructura al Guvernului Nastase, s-a dovedit a fi de la bun inceput un ciolan in care unii au reusit sa-si infiga adanc dintii.

Un proiect amplu care presupune, evident, activitati specifice de la prospectiune, de constructie la prima mana sau in subantrepriza, pana la rezolvarea unor chestiuni juridice, urma sa inghita, potrivit estimarilor initiale, cateva miliarde de euro. Adica, un cascaval prea mare de care greii vremii sa nu profite.

Asa au aparut pe "traseul" autostrazii Transilvania societati din diverse domenii, pregatite sa rezolve "chestiunile" specifice contra unor sume grase. Presa a relatat pe larg faptul ca o firma de avocatura din Bucuresti a fost fost desemnata de Ministerul lui Mitrea sa rezolve problemele juridice legate de autostrada Transilvania.

Cu toate acestea, alaturi de casa de avocatura respectiva, din tortul Autostrazii se infrupta, din rasputeri, si biroul de avocatura Cecilia Popa&Asociatii, pe segmentul exproprierilor.

Daca luam in calcul mai multe aspecte - contractul a fost dat prin incredintare directa, societatea este remunerata cu o suma fixa (potrivit informatiilor noastre aproximativ 1.000 de euro) pentru fiecare din cele cateva mii de dosare, indiferent de valoarea terenului expropriat - Cecilia Popa a scos asul castigator.

Insa, ar fi de precizat de la bun inceput ca biroul de avocatura cu pricina nu se afla la "prima experienta" in relatia cu banul public.

Agentia Rutiera Romana, Ministerul Transporturilor, Compania Nationala de Drumuri sau reprezentarea Statului Roman in unele litigii internationale sunt doar cateva exemple in care prestatiile juridice ale Ceciliei Popa au facut casa buna, de mii de euro, cu banul public.

Potrivit informatiilor noastre, explicatia pentru relatia preferentiala a avocatei cu institutiile statului poate fi gasita in trecutul sau.

Director al departamentului Juridic la Rompetrol, societate patronata de Dinu Patriciu, contracte de parteneriat cu Crescent (Cipru), societatea PUR-istului Dan Voiculescu si nu in ultimul rand director la societatea Condmag, companie specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, titei.

Este vorba despre cea mai mare societate (privata) de gen din tara, cea care, doar in cursul anului trecut, a pus mana pe un contract de 196 miliarde de lei cu statul roman.

Popa, "lucrand pentru Guvern", Patriciu si Voiculescu

Pagina electronica de prezentare a casei de avocatura Cecilia Popa&Asociatii, la sectiunea "Lucrand pentru Guvern", ne explica, pe cat de amuzant pe atat de real, relatia reciproc avantajoasa dintre cele doua parti: "Biroul de avocatura "Cecilia Popa & Asociatii" intelege chestiunile care sunt importante pentru Guvern si constrangerile sub care opereaza aceasta institutie.

Sfatul nostru a fost inclus adeseori in proceduri si strategii pentru a asigura ralierea la cerinte si pentru minimizarea riscurilor comerciale si financiare ale Guvernului.

Avem experienta semnificativa in consilierea Guvernului in ce priveste aspecte ale tranzactiilor cu parteneriate private si avem o intelegere excelenta a principiilor si chestiunilor de politica a companiei implicate in aceste proiecte".

Traducand aceste randuri ar trebui spus ca Cecilia Popa&Asociatii a avut mai multe contracte de consultanta juridica cu statul, dar si cu o serie de societati, ai caror patroni sunt inregimentati politic sau se afla la putere.

Mai mult, a reprezentat juridic partea romana in crearea unor societati mixte, create in diverse scopuri comerciale - societatea mixta romano-franceza "POLIMONTAJ SRL" pentru montajul conductelor de polietilena, societatea romano-germana "FLOWTEX SERVICE ROMANIA SRL" pentru foraj orizontal si pentru fabricarea contoarelor de gaz, societatea mixta romano-britanica "ROMDATALOG" pentru prospectiuni, societatea mixta romano-americana "BLACK SEA LPG ROMANIA S.A." pentru constructia si exploatarea unui terminal LPG/LNG, societatea mixta romano- franceza "POLITUB SRL" pentru producerea de conducte din polietilena.

De asemenea, a asistat juridic Rompetrol in mai multe contracte de asociere cu GEOPETSA SA (Ecuador) pentru continuarea contractelor in derulare incheiate cu PETROPRODUCCION (Ecuador), in contractul de forare cu NORTH OIL COMPANY (Iraq), dar si in toate contractele comerciale ale Rompetrol (1994 - 1998) pentru vinderea catre Romgaz RA a gazului natural importat din Rusia.

Privatizarea Rompetrol prin metoda cumpararii de catre management si angajati s-a realizat tot sub "lupa juridica" a Ceciliei Popa. Totodata, in portofoliul casei de avocatura figureaza si un acord de parteneriat cu CRESCENT Co. (Cyprus) pentru a indeplini licitatia pentru constructia conductelor de gaz natural in Turcia.

In absenta unei prevederi legislative, institutiile statului nu sunt obligate sa organizeze licitatie pentru desemnarea unei case de avocatura.

Ordonanta 60/2001 privind achizitiile publice nu contine o asemenea prevedere, motiv pentru care, contractele de asistenta juridica cu diverse case de avocatura se fac prin incredintare directa sau prin selectie de oferte.

Potrivit informatiilor noastre, nici in cazul autostrazii Transilvania nu s-a organizat vreo licitatie, dar nici selectie de oferte.

In ciuda insistentelor noastre, nici reprezentantii Ministerului Transporturilor, dar nici cei ai Agentiei Nationale de Drumuri nu s-au aratat dispusi sa vorbeasca despre acest subiect, directionandu-ne de la o institutie la alta.

Reprezentantii din teritoriu ai Directiei de Drumuri nu cunosc, sau cel putin asa sustin, cum se numeste casa de avocatura care se ocupa de exproprieri pe tronsonul autostrazii Transilvania.

Directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, sustine ca in evidentele Directiei figureaza 501 exproprieri pe tronsonul de autostrada care trece prin judetul Cluj.

Daca pentru fiecare dosar din cele peste 500 cate sunt inregistrate in Cluj (intrucat ar fi de precizat ca numarul este mult mai mare, in unele cazuri fiind facute plati directe de la Bucuresti) Cecilia Popa&Asociatii a primit aproximativ 1000 de euro, suma vehiculata de o sursa din cadrul directiei, rezulta un castig de peste 500.000 de euro doar de pe spinarea Clujului.

Purtatorul de cuvant al ministrului Transporturilor, Adrian Ionescu, a sustinut, cu seninatate, ca nu cunoaste numele casei de avocatura care se ocupa de dosarele privind exproprierile pentru Autostrada Brasov-Bors, solicitandu-ne o adresa oficiala pentru a o inainta Directiei de Drumuri.

Nici macar la intrebarea daca Cecilia Popa:Asociatii este cea cu pricina nu am primit un raspuns. Cu toate acestea, implicarea avocatei Popa in dosarele de expropriere, dar si in litigiile privind exproprierile este cunoscuta din 2004, cand s-a semnat contractul cu Bechtel.

Si asta pentru ca Cecilia Popa a participat la intalnirile regionale ale "factorilor de decizie" privind Autostrada Bechtel.

In 7 iulie 2004, deci la putina vreme dupa ce reprezentantii Guvernului Nastase anuntau proiectul autostrazii, Cecilia Popa participa la o reuniune in Bihor, luand cuvantul in chestiunea privind exproprierea terenurilor pe unde va trece autostrada.

"Au fost prezenti primari ai unor comune al caror teritoriu va fi afectat de traseul Autostrazii, reprezentanti ai Oficiului Judetean Bihor de Cadastru, Geodezie si Cartografie.

A fost prezenta si dna Cecilia Popa, din partea firmei de avocatura din Bucuresti care a expus pe larg metodologia ce trebuie urmata in vederea exproprierii terenurilor afectate de Autostrada", consemneaza un comunicat de presa al Prefecturii Bihor din 7 iulie 2004.

Legaturile Ceciliei Popa cu banul public nu se incheie insa aici. Popa a fost director al societatii Condmag, societate privata, specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol si titei. Pana in 1990, Condmag a fost unicul constructor specializat al fostei Companii Nationale de Gaze din Romania.

Societatea a fost implicata in t99 intr-un amplu scandal de evaziune fiscala. Dosarul penal referitor la inlesnirile la plata in valoare de peste 11.813,3 milioane de lei, reprezentand majorari de intarziere aferente impozitului pe profit, impozitului pe salarii si TVA a fost "rezolvat" sub guvernarea PSD.

Cu toate acestea, Condmag s-a infruptat din banul public, atat sub guvernarea PSD, dar si sub cea in exercitiu.

Societatea a castigat in serie lucrari de retele pe noua strazi din Deva (Hunedoara) - pret 2,9 miliarde lei, in Calan - 1,7 miliarde lei, plus un alt contract de 2,5 miliarde lei in localitatea mureseana Livezeni si lucrari pe 13 strazi din Targu-Mures in valoare de 2,9 miliarde lei.

Condmag a beneficiat de contracte cu Distrigaz in intervalul 2002 - 2004. Totodata, un contract din octombrie 2005 in valoare de aproape 200 miliarde de lei, pentru mai multe lucrari de exploatare in zona Balca, are acelasi beneficiar - Condmag. Vom reveni

Exploatare Bloc Balca E-III 1"

3. Data semnarii contractului de achizitie publica: 14.10.2005.

4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului: oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic.

5. Numarul de oferte primite: 2.

6. Denumirea si adresa ofertantului castigator: CONDMAG - S.A., cu sediul in Brasov, str. Avram Iancu nr. 52, in calitate de firma lider in cadrul asocierii cu INSPET - S.A., Ploiesti.

7. Categoria serviciilor care se vor presta si descrierea acestora, codul CPSA

• lucrari de degajare a terenului si pregatirea santierelor - cod CPSA 4511.12;

• lucrari curente de terasare - cod CPSA 4511.21;

• lucrari de inlaturare, degajare a stratului superficial - cod CPSA 4511.22;

• lucrari de constructii pentru transportul petrolului si gazului prin conducte - cod CPSA 4525.11;

• lucrari de constructii de retele locale electrice aeriene de joasa tensiune - cod CPSA 4525.23;

• lucrari de constructii de retele locale electrice subterane de joasa tensiune - cod CPSA 4525.23;

• lucrari de fundatii si batere a pilonilor - cod CPSA 4526.21;

• lucrari de forare a puturilor de apa - cod CPSA 4526.22;

• lucrari curente de betonare - cod CPSA 4526.32;

• lucrari de constructii ale cosurilor industriale - cod CPSA 4526.61;

• lucrari de instalatii electrice pentru constructii - cod CPSA 4531.13;

• lucrari de izolatii si protectie anticorosiva - cod CPSA 4532.1;

• lucrari de instalatii de incalzire si climatizare - cod CPSA 4533.1;

• lucrari de instalatii pentru epurarea, distributia si evacuarea apei - cod CPSA 4533.2;

• lucrari de instalatii de distributia gazelor - cod CPSA 4533.3;

• lucrari de montare a gardurilor si grilajelor - cod CPSA 4534.1;

• instalarea pompelor, compresoarelor si motoarelor hidraulice si pneumatice - cod CPSA 2912.91;

• instalarea si montarea cuptoarelor si arzatoarelor - cod CPSA 2921.91;

• instalarea si montarea aparatelor si utilajelor de uz general - cod CPSA 2924.91;

• instalarea calculatoarelor si a echipamentelor informatice - cod CPSA 3002.90;

• instalarea si montarea motoarelor, generatoarelor si transformatoarelor electrice - cod CPSA 3110.91.

8. Pretul: 19.662.000 lei noi (fara TVA).

9. Valoarea care urmeaza a fi subcontractata: serviciile vor fi prestate in proportie aproximativ egala de CONDMAG - S.A. si INSPET - S.A.

10. Alte informatii: nu este cazul.

11. Data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VI-a, a anuntului de participare: 1.08.2005.

12. Data transmiterii anuntului de atribuire catre Regia Autonoma MONITORUL OFICIAL: 19.10.2005 (82/60.193)