In calendarul integrari Romaniei in U.E. capitolul justitie se afla pe ultimul loc, capitol care este semnatura "neputintei" tarii noastre, steguletul rosu fiind parca etern in dreptul nostru. Vrea cineva sa ne spuna ca nu suntem capabili sa ne facem ordine in curte, si au de partea lor dreptatea! Un exemplu il reprezinta si un caz pe care il cunosc in amanunt, fiind implicat direct.

Cate patimeste omul de rand, la ce umilinta este supus, la ce jocuri se recurge in justitie, cate amanari se pot acorda pentru un proces cu o cauza simpla, la ce chichite recurge un avocat, cum dispar si apar probele din dosar, cum sunt acestea acceptate s-au nu, si alte asemenea « amanunte » fac ca marea neancredere a populatiei in justitie sa fie justificata, determina U.E. sa ne priveasca cu deplina suspiciune si acceptarea tarii noastre in marea familie europeana sa stea sub semnul intrebari.

Desfasurarea evenimentelor

In seara de 30.12. 2004, intr-un bar din comuna Mihaesti a avut loc un incident provocat de barmanul de serviciu, Loredana Petre. Concret, in jurul orei 22.30 am intrat in local insotit de prietena mea, Maria Borcan, de Mihaela Pirvu si fica acesteia. Am comandat doua beri si doua sucuri.

La aproximativ 22.45 barmanita a solicitat in mod imperativ tuturor celor prezenti sa paraseasca incinta, dorind sa faca curatenie. Trebuie subliniat ca programul de functionare se termina la ora 23.00. Cand Borcan a solicitat justificat termen pentru terminarea consumatiei, angajata istericata a « luat foc ». Seara fiind stricata, ne-am indreptat toti patru spre iesire.

Cand a calcat pragul usi, Maria a fost lovita cu coada unui teu ( ustensila din lemn folosita la spalarea podelelor) din spate. Cine crede-ti ca manuia cu arta obiectul amintit? Bine intuit ! Loredana. Interventia celor prezenti a fost tardiva, semnele fizice ale agresiuni aparand instantaneu pe fata si trupul lui Borcan.

Fara sa dam curs injuriilor si calomiilor proliferate de barmana apucata de benga dar si de prietenul acesteia, ne-am indreptat spre sediul Politiei din localitate. Aici alt « noroc », nu era nimenea. Am sa revin la acest subiect cu alta ocazie. In cautarea unui telefon am ajuns la Primarie.

Ne-a raspuns paznicul, Constantin Carciumaru, care nu ne-a putut inlesni accesul la telefon, dar a remarcat semnele fizice provocate lui Borcan. La intoarcerea spre casa Borcan a mai suportat o agresiune, verbala, din partea prietenului lui Loredana. Individul cu o fata infierbantata ar fi fost capabil de mai mult dar a remarcat la timp si prezenta mea.

S-a abtinut! Cam atat despre noaptea in discutie. In urmatoarele zile Borcan si-a scos un certificat medico-legal, certificat care atesta violenta atacului asupra sa. Cum consideram atunci ca firesc, urmatorul gest a fost sa ne adresam Justitiei. Mare gresala, o sa cititi de ce!

Martorii

Si aici incep chichitele de care aminteam la inceput. Cu un avocat angajat, a carui sotie este procuror, Loredana ne-a dat in judecata pe martorii principali ai lui Borcan. Cum a fost acceptat pe rol un asemenea proces nu inteleg, dar pot sa-mi explic.

Cu atat mai mult cu cat barmana isterica a recunoscut ca nici eu nici Mihaela nu suntem implicati cu nimic in evenimentele din acea seara. Ca urmare a acestui demers acceptat, din martori ce trebuia sa fim, ne-am trezit ca inculpati intr-un proces in care VICTIMA era agresoarea lui Borcan. Asa DA mi-am zis, asta Justitie Valceana.

Si deloc surprinzator asemene pocinoage de atitudini au mai venit, tot in Justitie, si tot in aia valceana. Sa revenim la martori. Lui Borcan i-au fost solicitati doi martori care sa confirme varianta sa. Cum credeam ca este si normal, ma asteptam ca si barmanului cu nervi sa-i fie solicitati acelasi numar de « confirmatori » ai unei variante ce concura cu marile romane S.F. de la egal la egal, Loredana avand o cu totul alta « ipoteza » de sustinut.

I-au fost acceptati doi, tatal sau si matusa sa. De remarcat ca primul era inculpat in procesul cu Borcan si, atitudine demna de analele Justitiei din Romania, nici nu au fost prezenti in bar la momentul desfasurarii evenimentelor.

Chichite avocatesti cu iz de complicitate judecatorreasca ? Se poate ! Borcan a nominalizat patru martori in sprijinul sustinerii afirmatiilor sale, martori a caror nume este insignifiant, importante fiind declaratiile lor. In ansamblu cei patru au confirmat alternativa victimei. Ce s-a retinut din spusele lor este o mare enigma pe care am s-o dezvalui pe parcurs.

Si daca tot suntem la capitolul chichite, trebuie sa amintesc, fie doar si in treacat, ca cele doua procese au fost cumulate. Adica cel penal intentat de Borcan cu cel civil intentat de barmana isterizata. Justitie, nu?

Avocatul Bobei

Harazit de Dumnezeu cu o infatisare placuta, avocatul Bobei, lasa impresia, la prima vedere, ca este un OM cu o personalitate definita, ca este cel care nu face rabat de la moralitate si care isi face meseria cu foarte mare profesionalism, avocatura fiind pentru el mai mult o pasiune, o chemare si nicidecum o modalitate ingrata de venituri financiare.

Stiam de mult ca aparentele insala, dar am avut nevoie de Bobei sa ma conving de adevarul afirmatiei. Cvalerul justitiei, in prima pleduarie sustinuta in procesul in discutie a dat dovada de lipsa crasa de profesionalism. Luand interogatoriul victimei agresiunii barmanei isterizate pe care o apara, avocatul de renume, a tinut sa ne specifice fara dubi care ii este pozita.

Sa le exemplificam pe rand, martore fiindu-ne intrebarile adresate lui Borcan.

1) "De ce Borcan bea bere". Trecand peste marea subilitate pe care intrebarea o contine, ii raspundem cavalerului : pentru ca fiind sanatoasa, Borcan are dezlegare medicala sa bea ce sufletul ei doreste, majora fiind, iar gestul nu necesita "dezlegare" avocateasca, desteptule !

2) "Sta cu un barbat care o agreseaza permanent". Te doare rau barbate? Iti e cumva frica ca te-a sarit randul si ca o eventuala plangere a femeii nu a ajuns la tine.

Stai linistit cavalere, nu este cazul sa-ti faci tu griji de viata privata a nimanui, crede-ma ! In alta ordine de idei, tentativa ta de baiat destept e de tot plansul, iar daca avocatura se rezuma la asemena artificii de logica, halal!

3) "De ce intra permanent in bar". Buna intrebare desteptule avocat. Ai terminat si o facultate de drept ? Nu de alta, dar ma macina noaptea curiozitatea, marea intrbare fiind « cum poate cineva cu pretenti de om sa gandeasca atat de profund?

Si sa nu ramai in suspans afla ca, repet, majora fiind Borcan, ca si noi toti majorii din tara , ARE DREPTUL sa intre, neconditionat, in orice carciuma. Cam atat despre inteligenta avocatului Bobei. Ar mai fi de remarcat verbiajul cavalerului in roba, cel care s-a adresat lui Borcan cu apelative de genul : betiva, stricata, scandalagiu etc.

Si ma intreb oare insulta si calomia, fapte penale, dispar in fata completelor de judecata ? Ori avand nevasta procuror suntem scutiti de respectarea legii ? O sa aflam!

Completul de judecata

Doua tinere femei frumoase, presedinta si procuroarea procesului de care vorbim au dat dovada de cel putin lipsa de profesionalism pe intreg parcursul « circului cu tenta legala ». Concret.

1) Au asistat impasibile la deviatile verbale ale lui Bobei, cel care a vorbit mai tot timpul pe langa cauza, adica nu pe fond.

2) Au tolerat verbiajl execrabil a celui casatorit cu o procuroare .

3) Nu au tinut cont de certificatil medico-legal depus la dosar de Borcan Maria, certificat care, paradoxal, a disparut de trei ori din acte. Fac o scurta paranteza. Accesul la un dosar aflat pe rol il au cele doua parti prin intermediul avocatilor.

Nu cred ca avocatul lui Borcan a sustras certificatul cu pricina din dosar. Oare unde ne poate duce logica, avocatule Bobei?

4) Dupa un an si jumatate de cand un om a fost batut, acesta este gasit vinovat si condamnat la plata unor despagubiri morale catre cel care l-a agresat precum si la cheltuieli de judecata.

ASTA DA JUSTITIE VALCEANA ! Si sa se puna capac la toate, sa nu mai existe dubi in privinta corectitudinii cu care se face dreptate, lui Borcan i-a fost respins recursul inaintat la Tribunalul Valcea.

P.S. Si daca cele povestite sunt pe plan local, urmeaza sa verificam si modalitatea in care se aplica Legea in instantele superioare din tara asta. Borcan va recurge la caile extra-ordinare de atac. Sa vadem cum se v-or justifica lucrurile, cum se v-or explica frumoasele doamne judecator si procuror. Ca situatia nu poate ramane asa, chiar daca nevasta lui Bobei este procuror.