Cartierul "Cetatea Fetei" din comuna clujeana Floresti tinde sa devina intr-adevar unul rezidential. Cheltuielile exorbitante pentru utilitati ii indeparteaza pe chiriasii locuintelor "sociale".

Dupa cheltuieli de incalzire exagerat de ridicate platite in iarna, deja doua familii si-au depus cereri de renuntare la apartamentele primite de la autoritati in cartierul "Cetatea Fetei" din comuna clujeana Floresti.

Cu sumele platite pentru gaz si naveta spre resedinta de judet se poate acoperi chiria pentru un apartament din centrul Clujului.

"Din pacate noi nu avem cum interveni. Probabil centralele termice nu au fost bine reglate", a explicat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif. Cat priveste caile de acces, pentru acestea se asteapta finantare de la Ministerul Lucrarilor Publice. Pana atunci, lucrarile raman blocate.

Capul uneia dintre cele doua familii care au renuntat deja la apartamentul din "Cetatea Fetei" sustine ca pentru o jumatate de luna, in decembrie, factura pentru consumul de gaz a atins 250 de lei noi, "in conditiile in care nu am stat nici o zi acolo", iar in ianuarie, pentru intreaga luna, au venit de plata aproape 500 de lei noi.

"In aceste conditii, daca adun cheltuielile comune la bloc cu cele de transport si daca mai tin cont si de naveta zilnica de 40 de kilometri dus - intors, rezulta un cost mai mare decat o chirie in mijlocul orasului Cluj-Napoca", sustine unul dintre chiriasii locuintelor sociale din cartierul rezidential "Cetatea Fetei".

In aceste conditii, locatarul a hotarat ca e mai bine sa se mute in Cluj - Napoca decat sa ramana in cartierul "Cetatea Fetei". Exista, de altfel, semnale ca mai multe familii care au primit locuinte in acest cartier au aceleasi intentii.

Acesta este motivul pentru care presedintele Consiliului Judetean Cluj a emis un proiect de hotarare de CJ, prin care solicita o serie de facilitati institutiei pentru alocarea apartamentelor care raman vacante. Astfel, in cazul in care apartamentele se elibereaza potrivit punctului 12 lit. c din contract, adica la initiativa chiriasului, Consiliul Judetean Cluj solicita sa aiba dreptul de a plasa 70 la suta dintre apartamentele ramase libere catre solicitantii care au adresat cereri institutiei in acest sens.

Proiectul de hotarare emis de Marius Nicoara a fost aprobat ieri aproape fara nici un amendament. Atat doar ca anchetele sociale vor trebui refacute.

De precizat ca numarul de cereri inregistrate la Primaria Floresti este aproape egal cu cel inregistrat de Consiliul Judetean Cluj, peste 700, din totalul de aproximativ 1.500 de cereri eligibile. Ca atare, cererea de apartamente la Primaria Floresti este sensibil mai ridicata.

In afara realizarii drumului de acces si a introducerii utilitatilor, atributiile care cad in sarcina Consiliului Judetean, administrarea cartierului ramane in sarcina Consiliului Local Floresti.

In ce priveste drumul, acesta "este o problema destul de mare", a fost de parere juristul Mihai Abrudan, angajat al Primariei Floresti si responsabil cu administrarea cartierului.

"Ne asteptam la asa ceva", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif, referindu-se la cererile de renuntare la apartamentele sociale din "Cetatea Fetei". In schimb, Trif sustine ca presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, nu a primit nici o plangere privind facturile ridicate la utilitati.