Cazul senatorului liberal de Cluj Norica Nicolai, care a permis unei rude sa voteze in plenul Senatului, va fi discutat in urmatoarea sedinta a biroului permanent. Conducerea Senatului ar putea decide ca Nicolai sa nu mai reprezinte Senatul in relatiile interne si internationale, pentru o perioada de trei luni.

In acelasi timp, unii dintre colegii parlamentari ai Noricai Nicolai incearca sa diminueze gravitatea situatiei.

Opozitia a cerut ieri demiterea senatorului din functiile de vicepresedinte al Comisiei de aparare si de presedinte al Comisiei speciale care ancheteaza existenta presupuselor baze CIA in Romania.

Politicienii clujeni condamna modul in care o persoana straina, care s-a dovedit mai apoi a fi nepoata sau prietena buna (sau ambele) a senatorului liberal Norica Nicolai, a patruns in Parlamentul Romaniei si a votat in numele unui reprezentant ales al cetatenilor.

In acelasi timp insa, fiecare dintre politicieni, in spiritul de "echipa" care le caracterizeaza profesia, incearca sa minimalizeze gravitatea faptelor gasind justificari in "actul nedeliberat" sau gasind vina in lipsa unor solutii pentru a bloca accesul persoanelor neautorizate in interiorul Parlamentului.

Faptul ca o persoana straina a votat o lege fara sa aiba nici un statut, doar acela de nepoata sau prietena buna, este in viziunea acestora doar un mic incident, o distractie inocenta pentru o ruda curioasa de experiente "parlamentare".

Presedintele PD, Emil Boc, sustine ca doar Biroul Permanent al Senatului va putea lua o decizie legata de acest "incident". "Nu a existat un precedent asemanator. Astept sa vad care va fi decizia Biroului Permanent al Senatului", ne-a declarat Boc.

Acesta elimina posibilitatea ca persoana care a votat in locul senatorului Norica Nicolai sa riste o pedeapsa penala, iar in ceea ce priveste lipsa de responsabilitate a posesorului cartelei de vot, repercursiunile nu vor fi nici in cazul acestuia deosebite.

"Se poate da un avertisment sau se poate ajunge si la sanctiuni mai grave, depinde de decizia Biroului Permanent", sustine Boc. "Sper sa fi fost un act nedeliberat, doar un accident", ne-a declarat presedintele PD, incercand sa ofere o justificare a modului in care nepoata senatorului a folosit cartela de vot.

Boc a recunoscut ca incidentul a fost posibil din cauza lipsei de seriozitate a parlamentarilor implicati in ceea ce priveste functia de parlamentar. "Aici e vorba de deontologia profesionala si de un caz de neglijenta", ne-a declarat Emil Boc.

Colegul liberal clujean al senatorului Norica Nicolai, deputatul Horia Uioreanu, ii ofera prezumtia de nevinovatie acesteia, insa recunoaste gravitatea faptelor. "Nu e legal asa ceva si nici moral", sustine Uioreanu.

La fel ca si alti politicieni, deputatul PNL a incercat sa minimalizeze responsabilitatea senatorului Norica Nicolai. "Ii dau dreptate dansei, deoarece cred ca nu a mandatat-o pe nepoata sa", considera Uioreanu.

Acesta presupune ca "a atras-o degetele putin" pe nepoata senatorului si ca incidentul a fost provocat de "o simpla joaca". Vina principala in viziunea deputatului Uioreanu o are fiecare.

"Ar trebui sa se tina mai mult cont de legislatie unde scrie clar ca accesul persoanelor straine nu este permis. Nu cred ca e nevoie de masuri disciplinare. Eu continuu sa cred in ce sustine Norica Nicolai.

Ar trebui sa se tina cont mai mult de modul in care au acces persoane neautorizate in interiorul Parlamentului", a declarat Uioreanu.

Presedintele PC Cluj, Petru Calian, este deja obisnuit cu modul in care se voteaza in Parlament cu toate ca nu este de acord cu ultimul eveniment legat de acest aspect. "Am vazut la televizor, nu este un lucru bun, nu avea nici o calitate acea persoana si nici o legatura cu Parlamentul Romaniei.

Dar aceste lucruri se mai intampla, chiar si unii parlamentari voteaza in numele altora", ne-a declarat Calian. "Gestul este nepotrivit ca sa nu folosesc alti termeni", a continuat acesta. Presedintele PC Cluj considera ca trebuie realizate anumite masuri pentru ca asemenea evenimente sa nu mai fie posibile.

"Cred ca Parlamentul trebuie tratat cu mai multa seriozitate, iar accesul trebuie restrictionat ca sa nu se mai plimbe oricine in sala", sustine Calian. "As propune si o reducere a personalului auxiliar pentru a se realiza acest fapt", afirma conservatorul clujean.

Senatorul PSD Cluj Vasile Dancu sustine ca aceasta practica nu este atat de rara. "In politica romaneasca nu exista sensibilitati legate de aceasta problema. Este pacat ca se creeaza situatii in care oameni care nu au nici o treaba cu Parlamentul stau in sala.

Uneori vin si deputati care nu initiaza legi dar stau cu colegi de-ai lor si avem senzatia ca si voteaza in locul altora", sustine Dancu.

Acesta considera ca din punct de vedere legal este foarte grav ceea ce s-a intamplat si ca ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru ca pe viitor asemenea incidente sa nu se mai intample.

Principala problema in opinia deputatului UDMR Mate Andras, este modul in care este reglementat accesul in Parlamentul Romaniei. "Ar trebui interzis accesul altor persoane in afara de senatori si deputati.

In Franta de exemplu nu au voie sa intre in sala nici macar persoanele angajate, iar documentele sunt trimise prin intermediul unor persoane autorizate", ne-a declarat Mate Andras.

"Nu stiu daca persoana care a stat in locul senatorului intr-adevar a votat, dar daca acest lucru s-a intamplat, nu este deloc in regula, deoarece nu acea persoana a fost aleasa pentru aceasta responsabilitate", a continuat deputatul UDMR. Acesta considera insa ca nu ar trebui sa se ia anumite masuri impotriva celor implicati.