Romanii din comuna mureseana Hadareni au obtinut, ieri, anularea formelor de executare silita, demarate, in 10 august 2005, de rromii din localitate ale caror case au fost incendiate in toamna anului 1993. Aceasta sentinta, data de catre presedintele Judecatoriei Ludus, Maria Neamtu, a venit dupa mai bine de o jumatate de an de tergiversari si dupa o amanare a procesului.

Magistratul s-a opus, astfel, punerii in executare a unei sentinte irevocabile, prin care romanii gasiti vinovati de evenimentele din septembrie 1993, in urma carora au murit trei rromi si au fost distruse prin incendiere 13 case, sunt obligati la plata a circa 2 miliarde lei vechi sub forma de daune morale si materiale.

Presedinta Judecatoriei Ludus urmeaza sa explice, in motivarea sentintei, in baza caror considerente a luat decizia.

Se pare ca principalul element care a inclinat balanta a fost interpretarea solutiei CEDO, data in 12 iulie 2005, prin care Statul Roman a fost obligat sa le plateasca rromilor din Hadareni, pentru gafele autoritatilor de la acea vreme, prin care au fost incalcate mai multe prevederi ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Aceasta, in ciuda faptului ca sentinta instantei europene nu acopera culpa personala a celor care au incendiat locuintele, ci doar greselile autoritatilor.

Decizia judecatoarei Maria Neamtu, de a anula formele de executare silita, efectuate de executorul judecatoresc Eugen Hurubu, care a trecut, in 10 august 2005, la punerea sub sechestru a caselor romanilor condamnati la plata daunelor, i-a nemultumit pe rromi, unii dintre acestia izbucnind in lacrimi de suparare. "Ne vom adresa la Consiliul national de Combatere a Discriminarii.

De 13 ani suntem purtati prin instante si acum ei ne rad in fata ca au castigat. Judecatorii au luat bani", au spus cateva persoane prezente in sala de judecata.

Mai mult, rromii au anuntat ca vor ataca cu recurs hotararea Judecatoriei Ludus, dupa care, daca nu vor avea castig de cauza, vor da din nou in judecata Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.