Peste 20 de sedii de institutii publice si alte cateva zeci de unitati spitalicesti si scoli importante din municipiul Timisoara au fost revendicate de fostii proprietari sau de urmasii acestora. Prefectura a contabilizat numarul cererilor depuse de cetateni pe raza judetului in ceea ce priveste revendicarea imobilelor preluate abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Astfel, in tot judetul au fost revendicate circa 6.300 de imobile. Potrivit sefului Corpului de Control al Prefecturii, Laviniu Bedrosian, dintre acestea, peste 800 de cereri au fost solutionate prin restituirea in natura, iar aproximativ 550 de proprietari vor primi actiuni la Fondul "Proprietatea". Un numar de peste 1.900 de notificari au fost respinse.

Bulevard revendicat aproape in intregime

Fostii proprietari sau urmasii lor au depus cele mai multe cereri in municipiul-resedinta de judet, spre disperarea autoritatilor locale, care trebuie sa rezolve cumva situatia in maximum cinci ani. Pe lista intra imobilele sau terenurile unde se afla acum institutii publice, colegii importante, dar mai ales spitale.

Este deja celebru cazul bulevardului C. D. Loga, care a fost revendicat aproape in totalitate, in unele cazuri fiind date sentinte definitive, iar cladirile istorice au ajuns pe mana unor proprietari de etnie rroma.

Pe lista intocmita la Primaria Timisoara se afla, printre altele, Clinica de Oftalmologie, Clinica de Cardiologie "ASCAR", Chimioterapia, Balneofizioterapia, laboratorul si farmacia Spitalului de Ginecologie "Dumitru Popescu", Sectia de Neuropsihiatrie a Spitalului de Copii "Louis Turcanu", dispensarul TBC al Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes".

"Incercam sa terminam sediul Spitalului Municipal, dar nici acolo nu vor putea intra toate aceste sectii", a declarat directorul Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei, Nicusor Miut.

Spitalul Municipal se afla in stadiul de schelet de aproape un deceniu, dar autoritatile spera sa fie finalizat macar un corp pana la finele anului, pentru a putea muta o parte din sectiile cu acest gen de probleme.

Nici unitatile scolare nu stau mai bine. "Ultima centralizare a datelor a scos la iveala ca sunt revendicate sapte gradinite si doua scoli din Timisoara, dar si 12 licee", a adaugat Miut.

Printre cladirile ce trebuie retrocedate se afla Liceul de Arte Plastice, sediul Inspectoratului Scolar Judetean, Liceul Maghiar "Bela Bartok", Colegiul Banatean, Liceul Sarbesc "Dositei Obradovici", Grupul Scolar Industrial de Constructii, Palatul Copiilor, Casa de Cultura a Studentilor, Colegiul "Ana Aslan" sau Institutul Politehnic etc.

Majoritatea acestor imobile au fost revendicate si castigate de Episcopia Romano-Catolica, in baza Legii 501/2002.

Mai mult, potrivit lui Nicusor Miut, alte 21 de sedii sau terenuri, unde sunt institutii bugetare, se afla pe "lista neagra". Printre ele se afla trei sedii al Directiei Judetene de Gaze Naturale, Administratia Pietelor si DGFP.

Responsabilii din cadrul municipalitatii vad doar doua solutii: construirea de spatii noi sau cumpararea spatiilor de la proprietari. "A doua solutie este mai viabila, asta doar in cazul in care se va accepta plata in rate. A construi un liceu de talia Colegiului Banatean la marginea orasului inseamna a-si pierde complet utilitatea.

Din acest motiv, Primaria va trebui sa-si reconsidere prioritatile la investitii", a adaugat directorul Directiei de Patrimoniu.