Cele mai mari cresteri de preturi sint asteptate in vara atit la gazele naturale, cit si la energia electrica si termica. Astfel, pentru luna iulie este prognozata o crestere a pretului national de referinta la energia termica cu 20% fata de 1.052.000 de lei cit este in prezent.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) aceasta majorare este cauzata de reducerea subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru productia de energie termica cu 33% fata de nivelul practicat in prezent.

Si tarifele la energia electrica vor fi majorate la 1 iulie, conform programului de ajustare stabilit de autoritatile statului, dupa ce in ianuarie curentul s-a scumpit cu 1,85%, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili.

Potrivit unui program al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), pretul la consumator trebuie sa ajunga, de la 263 dolari/1000 mc, cit este acum, la 294 dolari/1.000 mc. 1 iulie va fi ziua scumpirilor.

Dupa scumpirile de pe piata energiei anuntate pentru aceasta data, mijlocul anului in curs va marca si majorarea accizelor la carburanti, potrivit aceluiasi calendar de majorare stabilit cu reprezentantii Uniunii Europene. Astfel, in cazul benzinei cu plumb, acciza se va majora cu 33 euro/1.000 litri, pina la 395 euro.

La o prima estimare, benzina cu plumb se va scumpi cu circa 1.000 de lei vechi. In fine, din vara acciza la pacura se va majora la 9,6 euro/tona, fata de 6,81 euro/tona in prezent.

Romania, inaintea statelor UE

Taxele impuse de Ministerul de Finante adaugate la accizele negociate cu oficialii UE au transformat preturile la utilitati in unele mai mari decit in Occident! Astfel, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, europenii din tarile vestice platesc curentul la aproape jumatate din pretul practicat in Romania, iar gazele cu 20% mai putin decit cele vandute pe plaiurile mioritice.

Un alt domeniu in care Romania a dat dovada de exces de zel este liberalizarea pietei energiei. Potrivit studiului CE, doar Austria, Germania, Danemarca, Suedia si Marea Britanie au eliminat preturile reglementate la consumatorul final. In celelalte tari, piata este libera in proportii reduse si doar pentru consumatorii industriali.

In Romania, care nici nu a ajuns membru al UE, piata gazelor a atins un grad de deschidere de 50%, iar cea a electricitatii de 83,5%.