S-a redeschis sezonul la vanat mostrii acvatici. Pentru pescari, nu-i nici o noutate. Cu atat mai putin pentru cei inveterati, care de-abia asteapta sa-si scoata unditele "la pascut" dupa o primavara rece si ploioasa care numai la pescuit nu indemna.

Cei mai aprigi dintre pescarii din breasla jurnalistilor bihoreni s-au apucat deja de pregatiri. Pentru ca, in targ s-a lansat o noua provocare la intrecere. "Cupa Presei la Pescuit Sportiv", concurs aflat in acest an la cea de-a VII-a editie consecutiva, i-a pus pe jar pe unditarii din presa.

Care vor avea de facut fata, sambata 6 mai, la un duel in toata regula. De data aceasta, cu unditele, nu cu penitele.

Traditie de sapte ani

Gandit pentru a fi un liant intre reprezentantii mijloacelor de informare in masa din judet, care au ocazia ca pentru o zi sa lase deoparte orgoliile de breasla, sa uite de concurenta si sa se uneasca intru pasiunea comuna pentru pescuit, concursul este singurul de acest gen din Bihor destinat in exclusivitate jurnalistilor.

O manifestare care a devenit acum o traditie perpetuata de sapte ani de zile.

Prima editie a avut loc in 6 mai 2000 pe lacurile bazinului piscicol ProAcva Cefa. Chiar daca in primul an numarul de participanti a fost destul de redus, jurnalistii au inteles semnificatia reala a acestei manifestari.

Aprecierea oportunitatii unei altfel de cunoasteri reciproce, nu doar din postura de colegi de breasla, ci si de concurenti pe un alt fel de teren de "lupta" s-a dovedit in anii care au urmat.

Cea de a doua editie a fost organizata in 5 mai 2001, tot la Cefa, zi in care presa locala a fost reprezentata de peste 60 de persoane, dintre care jumatate concurenti. Al treilea concurs a avut loc in 11 mai 2002, pe acelasi amplasament – Cefa.

Un an mai tarziu, "Cupa Presei la Pescuit Sportiv" s-a desfasurat in 3 mai (Cefa), iar lista de invitati a cuprins 90 de persoane, dintre care o treime si-au adjudecat standurile de competitie, reprezentanti ai 16 redactii locale si nationale, presa scrisa, radio si televiziune.

Cea de a V-a editie a concursului a fost organizata in 8 mai 2004, la aceeasi baza de agrement de la Cefa, iar prezenta a intrecut asteptarile, cu un total de peste 100 de persoane, dintre care 29 au fost concurenti pe stand.

Editia cu numarul VI a avut loc in 14 mai, de data aceasta fiind preferat de organizatori un alt amplasament. Primul concurs derulat la Husasau de Cris a adus pe balta 26 de reprezentanti ai publicatiilor locale, posturi de radio si de televiziune, gazetari dornici sa-si dispute titlul de cel mai bun pescar din breasla.

Aceasta editie a fost organizata pentru prima data de "GAZETA de Oradea", cu aportul firmei "MIKELINOS", proprietar al bazei piscicole de agrement de la Husasau de Cris.

Provocarea

Aceeasi echipa – GAZETA de Oradea si MIKELINOS, solidificata dupa o prima colaborare fructuoasa, a pus umarul si in acest an devenind unici organizatori ai celei de a VII-a editii a concursului.

Organizatorii asteapta ca primavara acestui an sa aduca pe balta de la Husasau de Cris participarea in concurs a peste 40 de jurnalisti in disputa pentru un loc pe podiumul premiantilor la "Cupa Presei la Pescuit Sportiv 2006". Alaturi de care s-au anuntat cam tot pe atatia chibiti.

In scurt timp de la inaugurare, in toamna lui 2004, lacul de la Husasau de Cris a ajuns foarte popular printre amatorii de pescuit sportiv datorita exemplarelor de talie mare cu care este populat, sezonul 2005 fiind „punctat" de capturi la crap intre 12 si 15 kg. (cu un record de 17 kg. in septembrie 2005) si de 4-8 kg. la specia somn indigen si somn african.

Preponderent este intalnita, insa, specia caras, cu exemplare a caror greutate variaza intre 150 si 700 de grame. Amenajat pe amplasamentul unei foste balastiere, lacul are o extindere de aproximativ 1,6 hectare de luciu de apa si o toponomie variata a fundului, care-l face propice pentru pescuitul stationar la orice fel de specie de peste.

Adancimile propice capturilor de talie variaza intre 2 si 8 metri, iar fundul are o "podea" pietroasa, curata si fara vegetatie ori obstacole naturale periculoase pentru agataturi. Specific acestui lac este pescuitul la fund, cu momeala vie ori artificiala si in larg la pluta, la adancimi mari.

Organizatorii "Cupei Presei la Pescuit Sportiv 2006" au aruncat manusa si ramane de vazut cine va avea curajul sa o ridice. Pentru ca, de data aceasta, balta pe care se vor duela unditarii din presa colcaie de peste, asta daca "animalele subacvatice" din complexul de agrement de la Husasau de Cris pot fi numite pesti.

Iar presarii vor avea nevoie nu numai de un car de noroc, ci si de scule bune, rabdare si multa dibacie sa o scoata la liman cu exemplarele ce bat bine peste cateva kilograme in greutate.

Cum niciodata acest concurs nu a tinut seama de vreme, si in acest an prima sambata a lunii mai a fost stabilita ca ziua in care jurnalistii sa lase deoparte, macar pret de cateva ceasuri, penita si sa-si incerce sortii ca niste vajnici pescari.

"Cupa Presei la Pescuit Sportiv 2006" se va derula intr-o singura mansa de pescuit stationar si va avea durata de patru ore. Concursul este individual, iar fiecare redactie poate fi reprezentata la premiere de catre doi participanti. Programul manifestarii este urmatorul:

ora 8:30 – tragerea la sorti a standurilor competitionale

ora 9:00 – inceputul concursului

ora 13:10 – fluierul de final

ora 14:00 – festivitatea de premiere

ora 14:30 – masa campeneasca

"Fanatic Pescar"

In concurs pot participa doar angajati ai mass-media locale, indiferent de sex ori categoria de varsta. Fiecare participant poate sa utilizeze in concurs trei undite, bat fix sau lanseta. In concurs sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale si orice fel de monturi.

Capturile prinse vor fi cantarite imediat dupa scoaterea din apa, iar apoi vor fi eliberate. Castigatorii vor fi stabiliti in functie de greutatea totala a capturilor. Sunt admise toate capturile, indiferent de specie sau dimensiune.

Fiecare concurent va participa individual la selectia pentru premiere iar cea mai mare captura va fi punctata separat, primind premiul special. Organizatorii au pus in joc premii atractive, trei pentru primii postati pe podium, un premiu special pentru cel mai mare peste prins si trei mentiuni.

Premiile, asigurate prin aportul firmei "Fanatic Pescar" din Oradea – reprezentant al renumitelor firme MAVER si SPRO, consta in ustensile si accesorii pentru pescuit.

Pescarita de pescarita

Fara nici un dubiu, cea mai neasteptata prezenta anuntata la "Cupa Presei la Pescuit Sportiv 2006" va fi jurnalista Simona Drimbau, reporter la cotidianul "Jurnal Bihorean".

Dupa ce a ratat "la mustata", in urma cu doi ani, captura cea mare – un crap de 13,8 kg., prins la editia de toamna a "Cupei Presei la Pescuit Sportiv 2004" organizat sub egida Byron, Simona nu a avut noroc sa agate monstrul subacvatic nici anul trecut. Asa ca, a amanat momentul pentru primavara aceasta.

Si, pare foarte decisa sa-si adjudece premiul cel mare. Faptul ca acum este in concediu prenatal, fiind insarcinata in luna a opta, nu e un impediment pentru tanara jurnalista cu veleitati de mare pescarita.

Simona a promis ca nimic n-o va impiedica sa-si impuna in acest an respectul in fata colegilor pescari si ca va suporta cu stoicism "travaliul" celor patru ore de concurs.