Primarul orasului Zlatna (judetul Alba), Silviu Ponoran, a contestat, ieri, contributia pe care si-a atribuit-o ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, la obtinerea unor fonduri importante pentru localitate. Demnitarul anuntase, in urma cu cateva zile, ca in urma interventiei sale directe, Zlatna va beneficia de peste un miliard de euro, care sa fie investiti in orasul de pe Ampoi.

In replica, Ponoran a spus ca e vorba "doar" de 53 de milioane de euro si ca ministrul nu are absolut nici o implicare, proiectele fiind ale sale. Indiferent de suma vehiculata, banii nu exista deocamdata.

"Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, ministru al Apararii Nationale, a obtinut, in cadrul sedintei de Guvern, o finantare extrem de valoroasa si de importanta pentru viitorul orasului Zlatna.

La insistentele si cu sustinerea ministrului, originar din judetul Alba, Guvernul a aprobat un imprumut 1.441.000.000 euro in perioada 2006-2009, pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarire a apelor", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.

In replica, primarul orasului, Silviu Ponoran (fost membru al PNL, actual membru al PD) a afirmat ca este vorba de o suma de 53 de milioane de euro, care va fi investita in amenajarea raului Ampoi si a afluentilor sai, reabilitarea sistemului de salubrizare a orasului, extinderea retelei de apa potabila si diferite programe de inlaturare a efectelor poluarii.

Edilul a adaugat ca a fost cel care a facut toate demersurile pentru a obtine banii si ca a fost ajutat de ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

Este vorba de un imprumut extern contractat de Guvern, in valoare de 1,6 miliarde euro, pentru proiectele prioritare de mediu din intreaga tara. Primarul din Zlatna a mai afirmat ca a comandat studii de fezabilitate de sapte miliarde lei vechi, pe care inca nu le-a platit pentru ca nu a avut bani.

Totodata, Ponoran a lasat sa se inteleaga ca ministrul Apararii a mintit si ca nu a renuntat la ven-deta cu el. Primarul din Zlatna a fost exclus din PNL la cererea lui Atanasiu si s-a inscris nu de mult in PD. Din aceasta cauza, democratii au fost acuzati ca au incalcat protocolul Aliantei.

Din acest motiv, edilul a fost sustinut de noul sau coleg de partid, senatorul PD de Alba, Alexandru Peres, care a spus despre declaratia lui Atanasiu ca este o "dezinformare crasa".

"Poate se mai gandeste domnul ministru atunci cand arunca in presa finantari uriase, avand in vedere ca judetul sau orasul Zlatna nu cred ca pot beneficia, intr-un termen asa de scurt, de un buget ca cel al Ministerului Apararii Nationale in 2006", a spus Peres.

Senatorul democrat este unul dintre cei mai incisivi lideri ai PD Alba la adresa colegilor sai de guvernare. Intre el si ministrul Atanasiu s-au consumat mai multe dispute publice, prin declaratii facute la conferintele de presa.

Aceste contre nu rezolva, insa, problema reala de la Zlatna, unul dintre cele mai sarace orase din Romania, cu o rata a somajului apropiata de 90 la suta. Bugetul anual al intregii localitati este de aproximativ un milion de euro, din care aproape jumatate nu pot fi colectati deoarece doua mari intreprinderi, "Ampelum" si exploatarea miniera, au fost inchise definitiv.