Transilvania se confrunta cu noi demolari ale unor lacasuri de cult care apartin de drept Bisericii Greco-Catolice si care sunt folosite in prezent de catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Ultimele cazuri de pe aceasta lista sunt cele de la Taga din judetul Cluj si de la Belotint, un sat din comuna aradeana Conop.

In ambele localitati, din cauza neingrijirii, bisericile au ajuns intr-o stare avansata de degradare. Acum, membrii comunitatilor ortodoxe, adica exact cei care au lasat in paragina lacasele de cult sustin ca acestea ar reprezenta pericol pentru credinciosi si de aceea trebuie demolate, iar in locul lor trebuie ridicate altele noi.

Ei exclud ideea de a retroceda aceste biserici greco-catolicilor, desi prin acest gest ar disparea tensiunile interconfesionale locale.

La Taga, comunitatea ortodoxa foloseste metoda brevetata cu barbarie la Ungheni, in judetul Mures, si la Urca, in judetul Cluj. Biserica ortodoxa este construita de jur imprejurul bisericii greco-catolice, care apoi urmeaza sa fie demolata.

Cu toate acestea, constructia noii biserici ar putea sa produca profanarea mormintelor unor sateni care au ctitorit vechiul lacas de cult si care au fost inmormantati, conform traditiei din Transilvania, chiar in curtea bisericii.

La Belotint, unde lacasul de cult a fost revendicat de Episcopia Greco-Catolica din Lugoj, Episcopia Ortodoxa din Arad nu a dat nici un raspuns. Bunurile din incinta bisericii au disparut, geamurile au fost sparte, iar clopotele au fost vandute parohiei ortodoxe din satul Neudorf. Constructia a fost ridicata in anul 1938.

Potrivit agentiei de stiri Catholica.ro, din cele 142 de lacasuri de cult nerestituite Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, cele mai multe se afla pe teritoriul canonic al Episcopiei Ortodoxe din Arad. De altfel, in municipiul resedinta de judet, greco-catolicii nu au primit inapoi nici o biserica.

In schimb, relatiile dintre Episcopia Greco-Catolica din Lugoj si Mitropolia Ortodoxa din Timisoara sunt mai mult decat cordiale.

Lista rusinii

Cele doua lacasuri de cult se adauga, astfel, pe lista bisericilor greco-catolice distruse de comunitatile ortodoxe, care cuprinde bisericile din Vadu Izei (judetul Maramures), Urca (judetul Cluj), Ungheni (judetul Mures), Baisoara (judetul Cluj), Solona (judetul Salaj), Valea Larga (judetul Mures), Tritenii de Jos (judetul Cluj), Smig (judetul Sibiu), Craiova (judetul Dolj), Bont (judetul Cluj), Ghirolt (judetul Cluj) si Homorod (judetul Hunedoara).

In pericol de demolare se mai afla si biserica manastirii de la Nicula din judetul Cluj.