Publicistul Marko Bela, care este si vicepremier cu atributii in coordonarea activitatilor din domeniul culturii si invatamantului, primeste aproape un miliard de lei vechi, foarte probabil, ilegal. Marko si-a cesionat drepturile de autor pentru o perioada de cinci ani, in schimbul unei sume considerabile.

Publicatiile care fac obiectul contractului nu doar ca nu au fost tiparite, dar nu sunt nici macar concepute la aceasta data. Daca forma contractului este de cesiune a drepturilor de autor si nu de comanda a lucrarilor, atunci potrivit legislatiei in domeniu banii pe care i-a primit Marko sunt ilegali.

Legislatia privind drepturile de autor arata clar ca astfel de drepturi nu pot fi cesionate pentru opere care nu au fost inca realizate. In consecinta, contractul prin care Marko a primit aproximativ o jumatate de miliard de lei este ilegal. "Nu se poate asa ceva.

Banii se primesc dupa ce cartea a fost vanduta, oricum nu inainte sa fie conceputa", a declarat o sursa din interiorul unei edituri clujene. "Nu poti plati un avans pe care sa nu-l poti justifica in 30 de zile. Nu iti da voie legea.

Daca eu va dau acum banii, ce garantie am ca veti publica acea carte?", s-a intrebat directorul economic al editurii Dacia Cluj Napoca, Veronica Mos.

In schimb, avocatul editurii Humanitas sustine ca un astfel de contract este legal, "cu conditia ca durata contractului sa nu depaseasca durata cesionarii drepturilor de autor".

Vicepremierul este asociat la editura Mentor SRL Targu Mures, unde detine zece din cele 45 de unitati ale firmei. Pentru cele zece parti din editura Marko poate primi 1.578 de euro, valoarea estimata de vicepremierul insusi in declaratia sa de avere.

Incercarile de a-l contacta ieri pe vicepremier au esuat, in ciuda insistentelor, astfel ca forma contractelor, daca acestea sunt de comanda a lucrarilor sau de cesiune a drepturilor de autor, nu a fost clarificata.

Marko a scris un volum de poezii in 2004, intr-un tiraj de 500 de exemplare, la un pret de coperta de 150.000 de lei vechi. Vicepremierul a mai publicat un volum, tot in 2004, in care a cules o serie de interviuri, tiparit intr-un tiraj de o mie de exemplare, la un pret de coperta de 165.000 de lei.

Ambele carti au fost publicate la editura Palas Akademia din Miercurea Ciuc.

Oricum, suma primita din cesionarea drepturilor de autor pentru cele doua carti publicate nu ajunge, sub nici o forma, nici macar la jumatate din suma de 900 de milioane de lei vechi pe care Marko sustine ca a primit-o din drepturi de autor pentru opera literata.

Este usor de presupus deci ca cel putin jumatate din suma primita este justificata prin operele viitoare ale autorului.

Oficiali ai Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) neaga insa ilegalitatea unor astfel de contracte, sub protectia anonimatului. "In general editorii se feresc de astfel de contracte, dar nu e ilegal. Nu cred ca exista vreun articol in lege (legea drepturilor de autor 8/1996-n.red) care sa interzica asta", a precizat angajatul ORDA.

Sursa a precizat ca astfel de contracte de comanda sunt posibile, invocand articolul 46 din legea drepturilor de autor.

In schimb, articolul de lege precizat nu face nici un fel de referire la remuneratia primita de autor in avans pentru lucrarile pe care urmeaza sa le execute si in plus un contract de comanda a unei lucrari este diferit de un contract de cesiune a drepturilor de autor pentru o opera. "Noi nu suntem cu fiscalitatea.

Intrebati fiscul", a declarat un oficial al ORDA, solicitat sa aduca precizari privind acest aspect.

LEGE nr.8 din 14 martie 1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe

Art. 24. - (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare.

Art. 41. - (1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise, modalitatile de exploatare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor. Absenta oricareia dintre aceste prevederi da dreptul partii interesate de a cere anularea contractului.

(2) Cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.

Art. 46. - (1) Contractul de comanda a unei opere viitoare trebuie sa cuprinda atat termenul de predare, cat si termenul de acceptare a operei de catre utilizatori.

Art. 47. (1) Contractul de comanda a unei opere viitoare trebuie sa cuprinda atat termenul de predare, cat si termenul de acceptare a operei de catre utilizatori.

(2) Persoana care comanda opera are dreptul sa denunte contractul, daca opera nu indeplineste conditiile stabilite. In caz de denuntare a contractului, sumele incasate de autor raman acestuia. (...)