Ardealul risca sa ramana fara bani structurali de reabilitare a bazinului hidrografic Tisa, din cauza partii romane. In bazinul respectiv sunt implicate patru tari si doar Romania a ramas in urma cu atributiile.

Daca strategia pentru dezvoltarea bazinului hidrografic al raului Tisa nu va fi finalizata pana la sfarsitul anului, zona risca sa ramana fara finantare structurala.

Strategia de dezvoltare a bazinului hidrografic Tisa ramane nefinalizata, la mai putin de patru luni de la data limita. Problema, care compune patru segmente, este cauzata de partea romana, care nu si-a realizat atributiile in mai mult de trei ani de la data demararii proiectului.

Esecul este cu atat mai rusinos cu cat in acest an Romania detine presedintia Comisiei Mixte de experti pentru Strategia de Dezvoltare Durabila a Bazinului Hidrografic Tisa. Tarile partenere, Slovacia, Ungaria si Ucraina au finalizat deja segmentele de care sunt responsabile.

Daca situatia nu va fi reglementata in timp util, Ardealul se poate trezi in imposibilitatea de a atrage fonduri structurale pentru reabilitarea bazinului hidrografic.

Potrivit protocolului, reprezentantii Romaniei s-au obligat sa elaboreze strategia pana in toamna acestui an, or romanii nu au reusit inca sa elaboreze nici macar glosarul de termeni tehnici, pe care celelalte tari partenere, Slovacia, Ungaria si Ucraina, le-au elaborat inca de la inceputul anului.

Termenele - limita prevad ca pana la sfarsitul anului sa fie elaborata analiza bazinului hidrografic Tisa, proiect pentru care este necesara o solutie similara la nivelul fiecaruia dintre judetele care compun acest bazin.

Potrivit ministrului delegat pentru lucrari publice, astfel de strategii trebuiau finalizate la nivelul fiecarui judet inca din anul 2004, insa pana acum au fost realizate doar “tentative timide”.

“Trebuie sa urgentam demersurile”, a declarat Borbely, adaugand ca strategia de dezvoltare a bazinului hidrografic trebuie finalizata pana in iulie. “In Romania in 16 ani s-a discutat foarte mult si s-a facut prea putin. De fapt, nu s-a facut mai nimic”, a precizat ministrul delegat pentru lucrari publice.

Comisia mixta s-a intalnit deja in februarie la Satu Mare, cand s-a stabilit ca si Romania ar trebui sa elaboreze macar glosarul de termeni tehnici.

“Slovacia, Ungaria si Ucraina au elaborat asemenea documentatii in limbile nationale si in engleza, la care e necesara introducerea sectiunii in limba romana”, se arata intr-un raport al intalnirii respective. “Din 2002 se tot discuta.

Am ramas in urma si abia acum ne racordam”, a recunoscut un oficial implicat in procesul elaborarii strategiei de dezvoltare. Tot in februarie, la Satu Mare, s-a stabilit ca in termen de doua saptamani si anume pana in 24 februarie, sa fie elaborat un site de Internet pentru proiectul “Tisa din nou curata”.

Site-ul nu a fost realizat nici in ziua de azi. Deadline-ul pentru dictionarul si glosarul de termeni a expirat in martie, fara rezultat. Elaborarea si aprobarea metodologiei de elaborare a strategiei, cu termen limita in iunie, a esuat de asemenea.

Este greu de crezut in acest context ca urmatoarele obiective, respectiv raportarea stadiului procesului in cadrul unei intalniri din octombrie, elaborarea analizei bazinului hidrografic pana la sfarsitul anului curent si prezentarea primei versiuni a strategiei pana in septembrie anul viitor, vor fi realizate in timp util.

“Sigur, este o conditionare, dar eu sunt optimist”, este de parere Pompei Cocean, decanul Facultatii de Geografie a Universitatii “Babes - Bolyai” Cluj Napoca, implicat in proces. “Timp de trei ani au fost mai mult declaratii de bune intentii.

Toata lumea a fost de acord, dar nu s-a facut nimic”, a recunoscut Cocean, care admite si faptul ca pana acum nici glosarul de termeni tehnici nu a fost elaborat in romaneste. Prima etapa in elaborarea acestei strategii a ajuns in curtea celor 13 Consilii Judetene din Bazinul Hidrografic Tisa.

Prima etapa trebuie finantata cu bani ai institutiilor respective, in suma totala de aproximativ 12 miliarde de lei.

In Cluj, cel putin, nu a fost aprobata o astfel de hotarare de Consiliu Judetean pana in momentul de fata. Aceasta, pentru ca documentatia necesara pentru elaborarea unui proiect de hotarare de Consiliu a fost trimisa abia ieri de la Ministerul Transporturilor.

De ce abia ieri, la trei saptamani de la stabilirea termenelor - limita? “A durat mult achizitionarea si inscriptionarea CD-urilor”, a explicat consilierul ministrului Laszlo Borbely, Mihaela Vrabete.

Amintim ca este vorba de un numar de 13 CD-uri, cate unul pentru fiecare dintre cele 13 consilii implicate in proiect, astfel ca procesul ar dura cel mult doua ore, oricum nu trei saptamani. “Mai faceam inca cinci lucruri o data si suntem trei oameni”, s-a justificat Vrabete.

Vrabete mai recunoaste si ca glosarul de termeni tehnici va fi doar tradus si nu elaborat, dupa munca celorlalte tari partenere. Ba mai mult, pentru traducerea glosarului va fi organizata licitatie (?). “Dureaza mult pana elaboram caietul de sarcini”, sustine Vrabete.

Inutil de precizat ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 60/2001 privind achizitiile publice mentioneaza ca trebuie organizate licitatii doar pentru lucrari care depasesc suma de 2.000 de euro.