Ieri, 2 mai 2006 trebuia sa fie ziua in care taxele pe viciu urmau sa fie aplicate la tigari si la bauturile spirtoase. Dar in toate magazinele, preturile au ramas, cel putin deocamdata, neschimbate.

Nimeni nu stie exact care este data la care totusi mult fluturata taxa de viciu isi va intra in drepturi, pentru ca in mod normal exista niste pasi care trebuie facuti pana acolo.

In sedinta din 19 aprilie, Guvernul a hotarat sa unifice taxa de viciu cu accizele, pentru a fi scutiti de eventualele critici aduse de UE, loc unde impozitarea dubla a tutunului si a alcoolului este interzisa.

Daca ordonanta va ramane in forma actuala, va duce la scumpirea unui pachet de tigari cu 7.000 de lei plus acciza adica, taxa care deriva din 10 euro pe mia de tigari.

Daca se va opta pentru varianta a doua, aceea a introducerii taxei de viciu si a majorarii accizelor programata pentru 1 iulie, atunci pachetul de tigari se va scumpi cu aproximativ 20 de mii de lei. Oricare din aceste variante va duce la majorarea pretului unui pachet de tigari de la 25 la 50 la suta.

In ceea ce priveste pretul alcoolului, acesta creste cu peste 30 la suta. In randurile producatorilor de alcool se vehiculeaza deja anumite cifre. Acum vodca se vinde cu 15 lei noi litrul, pentru ca dupa majorare pretul sa ajunga la 20 lei noi.

Lichiorul, de la 11 la 15 lei noi, iar cea mai mare diferenta se va inregistra la vinars, bautura al carui pret va salta de la 7 la 30 lei noi. Si se mai spune ca 12 la suta din incasarile provenite din publicitatea facuta producatorilor "de vicii" vor intra in visteria statului.

Tigari si tuici la pret vechi

Pana aici doar vorbe care aduc fumatorilor vesti proaste. Acestia mai pot trage linistiti din tigara cumparata la pret vechi pentru ca ordonanta de urgenta va intra in vigoare doar dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Chiar si dupa aceea mai dureaza cateva zile pana cand producatorii vor calcula noile preturi la tigari si alcool, apoi va trebui intocmita o lista cu denumirea fiecarui articol in parte, lista pe care Ministerul Finantelor Publice o va verifica si o va publica in cel putin doua ziare, cotidiene de circulatie nationala.

Acestia sunt pasii care trebuie urmati si de aceea nici o majorare a pretului tigarilor in urmatoarele zile nu este legala.

Vrem mai mult decat putem?

Introducerea taxei pe viciu nu doar ca lezeaza demnitatea fumatorilor, aproximativ 40 la suta din populatia tarii, considerati la gramada "persoane vicioase", dar produce si alte efecte nedorite.

Vanzarea tigarilor la pretul de pana acum reprezinta 4 la suta din valoarea totala a cosului zilnic, iar cresterea pretului lor raportat la puterea de cumparare a romanilor ar putea duce la cresterea ratei inflatiei.

Ingrijorari exista deja chiar la nivel de varf, dar initiatorul acestei taxe, ministrul Sanatatii, Eugen Nicoalescu spune ca totul va fi bine.

El se gandeste deja cum va folosi acesti bani incepand din ianuarie 2007, cum ii va investi in infrastructura sistemului sanitar public, precum si la finantarea programelor nationale de sanatate. Tot din aceste taxe de viciu, spune el se va crea si rezerva Ministerului Sanatatii Publice pentru situatii speciale.

S-au prevazut deja si penalitatile care vor fi aplicate in diferite cazuri de nerespectare a Ordonantei care reglementeaza taxele pe viciu, ordonanta cu putere de lege care inca nu a fost publicata. Fapt ce ne indeamna se credem ca legea taxei pe viciu este ea insasi vicioasa.