Analistii revistei economice americane "Global Finance" impreuna cu specialistii economici, consultantii bancari si conducatorii unor mari corporatii internationale au selectat recent cele mai bune banci din 22 de tari din Estul si Centrul Europei.

Specialistii amintiti au sustinut ca BCR e cea mai buna banca din Romania. Joseph D.

Giarraputo, editorul si presedintele Global Finance, a declarat ca inmanarea festiva a premiului va avea loc in cadrul unui ceremonial ce se va desfasura la Singapore in septembrie 2006, cu prilejul Adunarii anuale a Bancii Mondiale si a FMI.

Nicolae Danila, Presedintele Executiv al BCR, a afirmat ca este onorat de aceasta recunoastere internationala dupa decernarea pentru a patra oara, in ultimii sase ani, a Premiului de Excelenta pentru "Cea mai buna banca" din Romania, acordat anul trecut de revista britanica "The Banker".

Vom demonstra in cele ce urmeaza ca premiile acestea sunt acordate cu mult prea mare usurinta, exact ca premiile primite de Ceausescu de la toti marii sefi de state pe care ii vizita.

Prin emisiunea de actiuni lansata la Bursa din Viena, Erste Bank a colectat 2,9 miliarde de euro. 3,75 miliarde de euro vor fi folositi de Erste Bank pentru finantarea preluarii BCR. Pana la sfarsitul lui mai, Erste Bank va prelua 62% din actiunile BCR, a declarat presedintele bancii austriece, Andreas Treichl.

SIF-urile vor ramane cu 30%, iar restul de 8% vor fi primite de angajatii BCR, desigur partea leului ajungand la conducatorii bancii.

Presedintele bancii austriece a declarat ca reteta de succes a Erste este cu Nicolae Danila presedinte la o BCR austriaca. Specialistii de la Erste nu au aflat insa ca pe langa BCR s-au pricopsit, ca bonus, cu un infractor ordinar.

Iar daca "incoruptibila" justitie romaneasca va decide, in sfarsit, arestarea lui Nicolae Danila, austriecii vor trebui sa caute in regim de urgenta un inlocuitor pentru a lua premiul de la Singapore, in septembrie 2006.

Dar sa vedem, pe scurt, cine este si cu ce s-a ocupat in ultimii ani Danila. In anii de glorie ai PSD din perioada 1992-1996, Niky a fost vicepresedinte la singura reprezentanta straina a unei banci americane in Romania, Chemical Bank Bucuresti, deruland operatiuni confidentiale pentru statul roman, de sute de milioane de dolari. Apoi, intre 1996-1998 a fost vicepresedinte la Chase Manhattan Bank.

Din 1998 si pana in 1999 Danila si-a folosit intelighentia ca administrator special al defunctei Bancorex, fie-i tarana usoara.

Banca a fost lichidata iar, urmele unora dintre membrii politici marcanti ai PDSR si din randul serviciilor secrete care au fost partasi cu sume fabuloase la falimentul secolului din Romania, s-au volatilizat.

Gaurile din Bancorex au fost preluate in 1999 de BCR cu tot cu Danila, avansat pentru marile succese reusite, ca prim-vicepresedinte. Desi fusese ales bancherul anului 1999, fostul presedinte al BCR Ion Ghica a fost inlocuit in februarie 2000 de catre Danila.

De atunci si pana in prezent, Prepeleac a obtinut mult ravnitul post de presedinte executiv al BCR, impartind cascavalul celor 8% din actiunile ce vor fi primite de angajatii BCR in valoare de peste 65 de milioane de dolari.

Oare cate procente detine Danila? Cine si cu ce fonduri a achitat aceste actiuni? Ce impozite au fost platite de catre acestia si cum justifica ei acesti bani? Ce s-a ales de fostele filiale ale Bancorex din strainatate? Salariile, stimulentele si recompensele bosilor de la BCR sunt cuprinse intre 15.000-20.000 de euro.

Recent, la propunerea fostului PDSR-ist Misu Negritoiu, ajuns azi mare director general al ING Bank, Danila s-a pricopsit si cu postul de prim-vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor. Asa e, daca-ti asculti stapanii.

Si daca tot duc dorul FNI, iar Ioana Maria Vlas are abonament la Rahova, sotia presedintelui BCR a lansat zilele trecute doua fonduri mutuale, prin societatea de administrare a Invest Star Asset Management, controlata chiar de Georgeta Danila.

Geta este actionar majoritar la societatea care administreaza Fondul Mutual pentru Comert Exterior, fiind in conflict de interese cu BCR care are deja o societate ce administreaza un fond mutual.

Ajuns in fruntea bucatelor, Danila s-a molipsit de pasiunea sefului sau Bombonel pentru case. Cu o ravna demna de o cauza mai buna, a inceput sa procure casa dupa casa, uzand de tot felul de declaratii false, care il vor duce pana la urma la Rahova.

La 23.12.1992, sotii Danila au declarat la notarul Ileana Tomescu ca domiciliau in Bucuresti, in celebrul cartier al nomenclaturistilor, Primaverii, pe Str. Rabat nr. 13, Sector 1. Ei au donat fiului lor, minorul Marius-Ioan, un apartament de 4 camere din Calea Floreasca nr. 91-111, autoevaluat la 300.000 de lei, pe care au declarat ca l-au cumparat la 11.08.1992 de la Mohamed Moukhles Maaz.

La 18.01.1994, Marius-Ioan a devenit major si nu-i mai ajungeau cele 4 camere donate de babacu, asa ca si-a cumparat pe cont propriu un apartament cu 5 camere si garaj in suprafata de 412 mp pe Calea Dorobanti nr. 189. Pretul declarat& 600.000 de lei. De unde dracu avea pustiut atata purcoi de banet, nu se stie.

La 3.10.1996, Nicolae Danila, presedintele celei mai mari banci din Romania - BCR, impreuna cu sotia sa Georgeta au declarat in fals la notarul Elisabeta Gogoneata, cunoscand dispozitiile art. 292 Cod Penal, privind falsul in declaratii, ca nu detin locuinta proprietate personala si nu au instrainat nici o locuinta proprietate personala incepand cu 1.01.1990 in localitatea de domiciliu. Ei au mai mentionat ca nu au cumparat locuinta conform Decretului Lege nr. 61/1991 si Legea 85/1992.

A doua zi, la 4.10.1996, Danila si consoarta sa Getuta au cumparat in Rabat nr. 13 apartamentul cu 3 camere de 143 mp in care locuiau cu chirie, platind ridicola suma de 23.087.063 lei desi acesta fusese revendicat de fostul proprietar inca din 1992, cu revenire in septembrie 1993 si in iulie 1996 si exista un proces pe rol.

La 2.02.1999 sotii Danila au mai cumparat cu 21.000 de dolari (echivalentul a 250.000.000 de lei) un apartament cu 4 camere, pe Calea Floreasca nr. 91-111 de la Cinciripini Patrizio, care declara ca il cumparase la 13.01.1995 de la Maaz Mohamed Moukhles.

Aflata in bani, in aceeasi zi doamna Danila a mai cumparat cu 17.000 de dolari (echivalentul a 200.000.000 de lei) un apartament cu 3 camere, la aceeasi adresa din Calea Floreasca, de la acelasi Cinciripini Patricio, care declara ca il cumparase de la acelasi Moukhles.

In timp ce milioane de romani nu au dupa ce bea apa, din micile economii de cosnita, dupa numai doi ani, la 21.02.2001, ambitioasa Geta Danila a cumparat cu 300.000 de dolari (echivalentul a 8.067.000.000 de lei) un ditamai blocul cu S+P+1+M, de 437 mp pe Str. Belgrad nr.7 Sector 1 in acelasi cartier al fostilor si actualilor nomenclaturisti.

Asa cum aratam mai sus, dintre toate locuintele cumparate de rapacea familie Danila, cea din Str. Rabat nr. 13 s-a dovedit a fi o afacere cu ghinion pe cale sa le aduca celor doi bratarile si domiciliul cuvenit.

Vila din Str. Rabat a apartinut avocatei Paula Enachescu, decedata in 1957. Cladirea a fost construita cu credit ipotecar in 1936 si a fost nationalizata abuziv, fara titlu, in 1950. Unicul mostenitor al avocatei Enachescu este medicul veterinar pensionar si bolnav Mihai Popescu din Calafat, in varsta de 70 de ani.

Timp de 14 ani, justitia romana a tinut cu bancherul Danila, presedintele BCR, cea mai mare banca din Romania. Tribunalul Bucuresti i-a dat o speranta de scurta durata in noiembrie 2002.

Dar judecatorii Maria Ileana Mutiu, Elena Osipencu, Mihai Nuca si magistratul asistent Antoaneta Lipcinski de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dat cu mucii-n fasole. Primaria Municipiului Bucuresti a confirmat escrocheriile celui ce se pretinde a fi cel mai mare bancher roman.

Satul de atatea tergiversari, in martie 2005 pensionarul din Calafat a facut plangere penala contra sotilor Danila, sesizand Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Dupa cinci luni, procurorul Mihai Betelie a dat inca unul din faimoasele NUP-uri demonstrand inca o data ca, la fel ca in jungla, egalitatea dintre leu si iepuras este iluzorie. Speri matat, dar speri degeaba. Exact ca in bancul cu cel mai mare pitic din lume, care e piticul sovietic.

In urma cu un an, pensionarul din Calafat a sesizat Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg si recent a primit raspuns ca e in termenele legale. Cu un ultim efort a facut o plangere penala contra celor patru judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intre timp, judecatorii Elena Osipencu si Mihai Nuca au iesit la pensie, asa ca despagubirile pe care le va acorda in final CEDO le vom suporta tot noi, "Stupid People", vorba oracolului din Damaroaia. Tanti Justitio, scoate dracut basmaua aia de pe ochi!