Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat, la Timisoara, un sustinator al transferului Aeroportului International "Traian Vuia" din orasul de pe Bega catre autoritatile locale. Decizia nu este, insa, sustinuta de ministrul democrat al Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Subiectul a figurat pe ordinea de zi atat la intalnirea premierului cu liderii administratiei din judet, de ieri, cat si acum doua saptamani, la precedenta vizita a primului ministru in judet.

Critici la adresa ministerelor

Tariceanu declara atunci ca va face demersuri la ministerul de resort, pentru ca principala poarta aeriana din vestul tarii sa revina ori Consiliului Judetean, ori Primariei Timisoara. "Am discutat cu ministrul, care a spus ca nu exista disponibilitatea necesara pentru acest transfer.

Mi-a dat mai multe motive in acest sens, unul dintre ele fiind ca se doreste ca institutii cum sunt aeroporturile internationale sa ramana sub autoritatea si in proprietatea ministerului", a afirmat primul ministru.

Seful Guvernului a criticat felul in care gandesc unele ministere sa isi faca treaba, in aceasta categorie intrand si Ministerul Transporturilor. "Gheorghe Dobre trebuie sa inteleaga ca treaba lor nu e sa administreze, ci sa emita politici si programe. Ministerele trebuie sa se retraga din a administra, pentru ca nu acesta e rolul lor. Nicaieri in lume nu se face asa", a spus Tariceanu.

In acelasi context, premierul sustine ca va incerca sa il convinga pe Dobre de necesitatea acestui transfer, pentru ca "este o masura care se impune".

La un pas de reziliere a contractelor la soseaua de centura

Pe ordinea de zi a intalnirii de ieri a fost pusa in discutie si situatia lucrarilor la soseaua de centura a municipiului de pe Bega si a lucrarilor de pe tronsonul Timisoara - Lugoj. Ambele proiecte au fost castigate de firma greceasca "Efklidis AEG" si se afla in intarzieri majore.

Daca la soseaua de centura, din partea de nord-est a orasului, a fost realizat doar 35 la suta din proiect, iar intarzirea este de peste un an, la tronsonul Timisoara Ð Lugoj, lucrarea este avansata doar pana la 36 la suta. "Voi emite o nota rapida pentru ca Ministerul Transporturilor sa ia masurile care se impun. Am in vedere chiar rezilierea contractului cu aceasta firma.

Unul din obiectivele acestui Guvern este realizarea infrastructurii, asa ca nu vom face nici un fel de concesii. Asemenea firme, care nu isi onoreaza angajamentele, nu au ce sa caute in Romania si voi face in asa fel incat sa nu mai poata participa nici la licitatii", a spus raspicat Tariceanu.

Finantare pentru ecologizarea bazinului hidrologic Banat

Premierul a facut referiri si la proiectele de prevenire a inundatiilor in bazinul hidrologic din Banat, pe raurile Bega si Timis, mentionand ca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va contracta, saptamana viitoare, un imprumut de 42,9 milioane de euro de la Banca Europeana a Consiliului Europei.

Banii vor fi folositi pentru prima etapa a unui proiect mai amplu de prevenire a inundatiilor in aceasta zona.

Prima faza ar insemna ecologizarea celor doua bazine, dupa care se vor amenaja acumulari de poldere. Ecologizarea canalului Bega, pentru reluarea traficului navigabil, au fost aduse din nou in discutie, dar nu sunt prioritare pentru seful Guvernului.

La pas pe sub teii Timisoarei

Calin Popescu-Tariceanu a venit pentru a treia oara in Timis in nici doua luni de zile. De data aceasta, motivul principal al vizitei a fost delegatia permanenta a PNL, asa ca orasul de pe Bega a devenit, cel putin pentru o zi, fieful liberalilor.

Entuziasmat de prezenta a peste 80 din fostii sai colegi de partid, multi dintre ei ministri, prefectul apolitic al judetului, Ovidiu Draganescu, i-a asteptat la aeroport, joi seara, pe membrii delegatiei, alaturi de el aflandu-se si vicepresedintele PNL, Ciprian Jichici.

Dupa discutiile de la Prefectura, premierul a lasat masina oficiala deoparte si a pornit pe jos, catre hotelul unde se intruna delegatia, trecand pe rosu, pe trecerea de pietoni, si bulversand total circulatia din zona centrala, plimbare la care a luat parte si prefectul.