Sediul Prefecturii si al Consiliului Judetean (CJ) este unul dintre imobilele revendicate de CCI Cluj. De altfel, presedintele acestei institutii, Stefan Dimitriu, a deschis un proces in instanta, revendicand imobilul. Instanta a respins aceasta cerere.

Daca prefectul nu se sperie ca acest proiect de lege ar putea lasa Prefectura pe drumuri, presedintele CJ, Marius Nicoara (foto), cauta solutii pentru a obtine un sediu propriu.

Deputatul liberal clujean Horea Uioreanu a declarat ca, in prezent, in comisiile de specialitate ale Guvernului se discuta proiectul de lege privind statutul Camerelor de Comert si Industrie.

Un fapt important pe care il prevede aceasta lege se refera, pe langa reintroducerea Registrului Comertului sub autoritatea CCI, la reimproprietarirea acestei institutii cu toate bunurile imobiliare preluate de stat in perioada comunismului.

Aceasta situatie nu pare sa avantajeze institutia prefectului si nici Consiliul Judetean, care isi au sediile in incinta imobilului care a fost construit la inceput de secol XX, exclusiv pentru Camera de Comert. Altfel spus, in cazul in care aceasta lege se va adopta, CCI va putea intra direct in posesia sediului Palatului Administrativ, conform spuselor deputatului Uioreanu.

Presedintele CCI, Stefan Dimitriu, a sustinut ca ar fi si cazul sa fie adoptata aceasta lege, mai ales ca instanta nu i-a dat castig de cauza in momentul in care a solicitat in instanta aceasta cladire.

"In trei orase importante din Romania, instantele judiciare au dat castig de cauza Camerelor de Comert care si-au revendicat proprietatile, numai la noi lucrurile au stat altfel", a declarat Dimitriu, admitand ca o lege care i-ar reimproprietari nu poate sa fie decat un lucru bun.

Prefectul se apuca de construit

Daca CCI asteapta cu nerabdare sa reintre in posesia Palatului Administrativ, reprezentantii Prefecturii si Consiliului Judetean nu se prea ingrijoreaza ca ar putea fi nevoiti sa evacueze sediul in care isi fac veacul. Prefectul Alin Tise a declarat ca, in procesul deschis de CCI pentru recuperarea Palatului Administrativ, instanta s-a pronuntat definitiv si irevocabil.

"Instanta a considerat ca CCI nu este succesorul vechii camere de comert, pentru ca inainte de perioada comunista proprietar era o entitate publica, in vreme ce acum revendicatorul este o entitate privata", a explicat Tise. Iar pentru ca CCI nu s-a grabit sa faca recurs in timpul cuvenit, cererea i-a fost respinsa din nou, iar hotararea pronuntata de instanta a fost irevocabila.

Tise spera ca acest lucru sa ajute Prefectura, in cazul in care se va adopta legea privind reimproprietarirea camerelor de comert. Dar nici nu sta sa astepte dupa astfel de legi. Prefectul a declarat ca vrea sa mansardeze sediul Palatului Administrativ. "Am cerut finantare pentru 100 de metri patrati de mansardare si vom incepe demersurile pentru aceasta lucrare", a sustinut Tise.

Nicoara cauta solutii

O data cu promisiunea Ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, de a transfera de la Armata terenuri importante in proprietatea sau administrarea Consiliului Judetean, presedintele acestei institutii isi poate permite sa spere la un sediu propriu.

Chiar daca protocolul pe care l-a semnat CJ cu Prefectura ii asigura pe perioada nelimitata un loc in Palatul Administrativ, Nicoara vrea o cladire care sa apartina exclusiv institutiei pe care o conduce. In afara terenului de pe Valea Garbaului si cel de la Floresti, CJ mai spera sa obtina de la Armata un teren de circa 2 hectare, situat pe B-dul 21 Decembrie, care a gazduit un depozit.

Planul lui Nicoara este acela de a amenaja aici noul sediu pentru institutia pe care o conduce. Acesta a declarat ca singura solutie este aceea de a concesiona terenul printr-o licitatie, iar ofertantul castigator sa construiasca si sediul CJ, dar si alte obiective care-i pot aduce profit.

"Acolo sunt circa 1,6 ha de teren, in afara sediului nostru, celui care va castiga terenul ii va mai ramane loc berechet si pentru alte constructii", a spus Nicoara, precizand ca aceasta este singura sansa ca CJ sa-si castige un sediu propriu.