Acum 10 ani, Clujul era dominat de anumite personalitati. Ei aveau puterea, ei aveau haturile in mana, ei erau "greii" Clujului. De atunci, anii au trecut, iar actorii s-au schimbat. GAZETA va prezinta ce s-a intamplat cu marile personalitati ale vietii publice clujene de dupa Revolutie.

Din 1989 pana in prezent au trecut prin functii de conducere o puzderie de persoane. De la fostii primari, prefecti, politicieni si pana la politisti sau directori de regii clujene ori de banci, veti afla despre toti unde au ajuns dupa ce au depus armele din functiile respective.

Primii "grei" ai Clujului pe care GAZETA vi i-a prezentat au fost fostii parlamentari ai judetului, precum si fostii prefecti. In numarul acesta, cei vizati sunt fosti directori de banci, fosti ministri si fosti sefi din Politie, fiecare cu "nazbatiile" lui. Cu totii ne aducem aminte de vremea Caritasului.

Banii curgeau, iar clujenii o duceau bine. Tot atunci a aparut Banca Dacia Felix, institutie financiara care, la un moment dat, detinea o treime din lichiditatile tarii si si-a permis sa sponsorizeze, printre altele, echipa nationala de fotbal, tocmai in perioada sa de glorie, World Cup USA 1994. Caritas - adica Stoica.

BDF - adica Sima, Muresan, Hossu. De asemenea, cine i-a uitat pe fostii politisti sefi Marincas, Ielceanu sau Teodor Pop Puscas? Printre atatia bancheri si politisti, un intelectual se potriveste de minune. Iar cea mai proeminenta figura in acest sens este fostul ministru Andrei Marga.

Hossu - liber pe viciu de procedura

Fost prim-vicepresedinte al Bancii Dacia Felix, Mircea Hossu a fost si el acuzat in acelasi dosar ca si Sever Muresan pentru prejudicierea BDF.

Mircea Hossu a fost acuzat de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu ca urmare a exercitarii functiei de prim-vicepresedinte al BDF.

In ianuarie 1997, Hossu a fost arestat alaturi de Muresan, dar, dupa cateva luni, din cauza unor vicii de procedura, cei doi au fost pusi in libertate. Din informatiile noastre, Hossu se afla in prezent in Franta.

Sima a scapat de puscarie

Fostul presedinte al Bancii Dacia Felix a fost acuzat, conform rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, de abuz in serviciu si de prejudicierea bancii - devenita intre timp Eurom Bank - cu o suma ce depaseste 15 milioane de dolari, impreuna cu alte trei persoane ce au detinut functii de conducere in

cadrul institutiei financiare: Mircea Gileriu, Camelia Letitia Ciobanu si Ioan Romulus Talos.

Sima a negociat si semnat, in anul 1993, in mod abuziv, un contract de cesiune de creanta prin care angaja banca in preluarea unei creante in valoare de 16.684.000 franci francezi de la fosta Banca Romana de Comert Exterior (BRCE), la un pret de peste 17 milioane franci francezi, creanta pe care BRCE o avea fata de una dintre primele

societati romane care ii apartinea lui Sever Muresan, SC Paniro SA.

Initial, dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Suceava, pe rolul careia se afla la acea data dosarul penal privindu-i pe Sever Muresan si Mircea Hossu (alte nume din dosarul BDF) pentru mai multe infractiuni in dauna BDF, dat fiind ca se constatase existenta unui caz de indivizibilitate, adica participarea acestor persoane in

comun la savarsirea infractiunilor. Ulterior, dosarul privindu-l pe Ioan Sima a fost trimis Judecatoriei Alba, urmare a stramutarii judecarii acestei cauze.

Pe data de 23 noiembrie 2004, instanta de judecata de la Alba-Iulia s-a pronuntat in dosarul privindu-l pe Ioan Sima, achitandu-l din lipsa unuia dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Un alt motiv a fost si existenta unei cauze care ar fi inlaturat caracterul penal al faptei, astfel ca pretentiile civile ale bancii au fost respinse, masurile sechestrului asiguratoriu fiind ridicate.

Sima s-a asociat cu Aron Tap, fost angajat al Administratiei Asigurarilor de Stat (ADAS), si a creat societatea de Asigurare-Reasigurare Dacia Felix (ARDAF). Sima are o casa in Cluj-Napoca, pe strada Nicolae Cristea, fosta Borzesti, vizavi de Administratia Taberelor.

Fosta sa casa din Cluj este somptuoasa vila de vizavi de stadionul Ion Moina, dincolo de Somes. In prezent, din informatiile noastre, Sima se afla in Bucuresti, cheltuind probabil milioanele stoarse de la BDF.

Muresan - tenis, Paniro si SM Invest

Sever Muresan a fost jucator de tenis, a devenit om de afaceri si a fost unul dintre cei mai cunoscuti sponsori ai competitiilor sportive. Casatorit cu o frantuzoaica, a primit dubla cetatenie, romana si franceza.

Principalul vinovat pentru prejudicierea cu zeci de milioane de dolari a Bancii Dacia Felix (BDF), fapt care a dus la falimentul bancii, a fost Sever Muresan, care patrona grupul de firme SM Invest.

Ioan Sima, fostul presedinte al BDF, a declarat la vremea respectiva ca Sever Muresan a dus BDF in faliment prin neachitarea datoriilor pe care le facuse catre banca, prin grupul sau de firme SM Invest, de aproape 860 de miliarde de lei la valoarea din 1994. In 1996, BDF intrase deja in incapacitate de plata.

In 1997, dupa ce a stat cateva luni, alaturi de Mircea Hossu, fostul prim-vicepresedinte al BDF, in arestul Inspectoratului General de Politie, Sever Muresan a fost pus in libertate. A plecat in Elvetia si apoi in Franta, unde a derulat cateva afaceri in urma carora a fost condamnat.

In noiembrie 2000, Muresan a fost condamnat de Curtea Corectionala din Geneva la trei ani si jumatate de inchisoare si la cinci ani de interdictie in Elvetia, intr-un caz de escrocherie in valoare de 25 de milioane de dolari in detrimentul BDF.

Sever Muresan a fost acuzat ca a deturnat, in beneficiul sau, in special cu complicitatea unui bancher roman si a societatilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF. In decembrie 1999, Judecatoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Muresan, iar Ministerul Justitiei a declansat procedura de extradare a acestuia din Elvetia.

Muresan a fost adus in Romania pe 18 iunie 2001, fiind dus in arestul IJP Suceava, de unde a fost eliberat pe 29 iunie 2001. Dupa aducerea in tara a lui Muresan, s-a obtinut stramutarea dosarului la Constanta. Muresan a infiintat in 1990 societatea Paniro SA.

Firma a fost creata prin asocierea a trei fabrici de paine din Romania, Plevna Bucuresti, Libertatea si Panigro din Cluj cu societatea franceza "Croissant de France", reprezentata de Muresan.

Conform oficiosului bucurestean "Palatul de Justitie", partea franceza a depus in contul bancar al Paniro 1 milion de franci francezi, pentru a obtine un imprumut de la Banca Romana de Comert Exterior (BRCE), viitoarea "falimentara" Bancorex, imprumut in valoare de 17 milioane de franci francezi, bani care trebuiau sa fie folositi pentru

retehnologizarea fabricii de paine. Totusi, cu o parte dintre acesti bani au fost infiintate alte patru firme, astfel ca Paniro a devenit un adevarat holding. Anii de glorie ai Paniro au fost in perioada 1990-1994, atunci cand societatea mergea cu motoarele turate la maxim.

In prezent, dupa ce a reusit sa scape basma curata din toate procesele, Muresan s-a stabilit in Franta.

Stoica, de opt ori smecher

Impotriva lui Ioan Stoica, celebrul patron al CARITAS, s-au depus zeci de mii de plangeri penale. Aproximativ 4 milioane de depunatori au fost pagubiti de societatea piramidala a lui Stoica. CARITAS-ul a jonglat in perioada de functionare cu peste 1.500 miliarde lei. Pe 2 august 1994 Parchetul General a confirmat punerea sub urmarire penala a lui Stoica.

Pe 25 august 1994, Ioan Stoica a fost arestat sub acuzatiile de frauda, inselaciune in dauna avutului public si fals intelectual. Dupa declararea falimentului si inchiderea firmei, Stoica avea o datorie catre deponenti de peste 1.000 de miliarde de lei. Pe 14 iunie 1996 se dispune punerea imediata in libertate a lui Stoica.

Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat pe 12 iunie 1996 pe Stoica la 1 an si sase luni inchisoare pentru fals intelectual, dar a dispus punerea acestuia in libertate deoarece si-a efectuat integral pedeapsa in timpul in care a fost arestat preventiv.

Pe 6 iunie 1995, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Stoica la 6 ani de detentie pentru gestiune frauduloasa si l-a obligat la plata a 31,3 milioane lei daune catre stat. Anterior, in 1970, Stoica a fost condamnat pentru delapidare si abuz in serviciu.

In prezent, Stoica este bine mersi, pensionar in Bucuresti, cheltuindu-si cu grija micuta pensie si fara nici un leu pus de-o parte. Glumim, desigur…

TPP - pensionarul detectiv

Teodor Pop Puscas are acum 52 de ani. A absolvit scoala de ofiteri activi, arma politie, Facultatea de Drept si un curs postuniversitar cu specializarea "Drept penal".

In cariera, a ajuns de la ofiter specialist in cercetari penale, in anul 1976, la sef Serviciu Cercetari Penale, iar spre sfarsitul carierei, in 2001, sef al Politiei municipiului Cluj-Napoca.

In 2005 a cerut sa i se aprobe incheierea raporturilor de munca in Politia clujeana, fiind unul dintre cei 28 de chestori care au ales sa se retraga. Dar nu a plecat cu buzunarele goale. A primit la pensionare, conform legii, pentru vechimea de 32 de ani, echivalentul a 20 de salarii compensatorii, adica in jur de 40.000 de euro.

Dar Teodor Pop Puscas a avut cele mai zbuciumate relatii cu nimeni altul decat Gheorghe Funar, fostul edil sef al municipiului.

Fostul primar a depus, pe rand, numeroase plangeri penale, acuzandu-l pe Puscas de lipsire de libertate in mod ilegal, de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, de abuz in serviciu contra intereselor publice, de abuz in serviciu in forma calificata, de purtare abuziva, de arestare nelegala si abuziva si de tortura.

Pop Puscas raspundea cu aceeasi moneda, acuzandu-l pe Funar de numeroase ilegalitati. In momentul de fata, Teodor Pop Puscas este proprietarul unei agentii de detectivi particulari.

Ielceanu, protectia si contrabandistii

Intre 1968 si 1971, Sabin Ielceanu a fost sef la Politia judeteana Bistrita-Nasaud. Mai tarziu a lucrat la serviciul economic, pentru ca de acolo sa ajunga la sef la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate in momentul in care acest serviciu s-a infiintat in Cluj-Napoca.

In august 2005, Sabin Ielceanu a obtinut atestatul de detectiv particular. De numele lui Ielceanu se leaga dosarul cetateanului arab Anwar Al Tawil, acuzat de contrabanda cu cafea si tigari. Arabul fusese acuzat ca introdus in tara, fara a plati taxele vamale, o cantitate foarte mare de tigari si cafea.

Ielceanu a fost invinuit ca era la curent cu disparitia tirurilor cu cafea, insa nu s-a putut dovedi nimic. Ciudat este ca arabul a fost lasat in libertate ani la rand, desi fusese pus sub urmarire penala, iar pe numele sau exista un mandat de arestare.

Motivul invocat pentru eliberarea arabului a fost ca acesta facea dializa si ca nu ar fi suportat regimul de detentie. In cele din urma, arabul a fost arestat. In prezent, Ielceanu este pensionar.

Ioan Simut - sef la trei banci

Inainte de Revolutie, Ioan Simut a fost economist sef la Intreprinderea de Constructie, Reparatie si Administrare a Locuintelor (ICRAL). Dupa Revolutie acesta a ajuns in fruntea CreditBank Cluj, banca disparuta astazi din peisaj, in urma unui megascandal asemanator cu crash-ul BDF.

Dupa CreditBank a urmat FinansBank, dar nici acolo nu a stat prea mult. Despre directorul de banca Simut se zvoneste prin Cluj ca are relatii apropiate cu Virgil Ardelean.

In plus, nu este exclus ca intermediarul dintre Fenali si Terapia sa fie tot Simut, avand in vedere ca, pe vremea cand era director la CreditBank, a avut ocazia sa-si faca "prieteni" pe la Terapia Cluj, cu atat mai mult cu cat este foarte posibil ca producatorul de medicamente sa fi accesat pe atunci ceva credite de la banca condusa de Simut.

In prezent, Ioan Simut isi pastreaza functia de director de banca, doar ca de data aceasta la una mai mica, MindBank Cluj.

Marga, cel mai bun ministru

Intre 1992-1993, Marga a fost prorector al Universitatii Babes-Bolyai (UBB), pentru ca mai apoi, din 1993, sa fie ales de trei ori la rand ca rector al Universitatii.

A fost cooptat de PNTCD pentru a putea fi pus in fruntea Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru ca mai apoi sa ajunga la conducerea partidului, in perioada ianuarie-iunie 2001. Ca ministru al Educatiei a activat in perioada 1998-2000.

Catalogat de anumite voci drept cel mai bun ministru al Educatiei de dupa 1989, Marga a fost si presedinte al colegiului academic al UBB. Dupa dizolvarea PNTCD, Marga a intrat in PNL. In 2005 a fost propus de Alianta DA (PNL-PD) din nou pentru functia de ministru al Educatiei, dar a pierdul in fata lui Mircea Miclea.

In prezent, Marga este presedintele Consiliului Academic al Universitatii Babes-Bolyai.

Marincas - protectorul nepotului

Generalul in rezerva Victor Marincas a fost comandant al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj (IJP). Numele acestuia a fost auzit in mai multe scandaluri, incepand chiar de dupa Revolutie si pana in prezent.

Locotenent-colonelul Ioan Cocan l-a acuzat pe Marincas ca ar fi fost unul dintre conducatorii represiunii din zona Fabricii de Bere din Cluj in timpul Revolutiei din 1989. Marincas a negat la vremea respectiva orice implicare in represiune.

Totodata, acesta declara ca nu este de acord cu proiectul de lege initiat de secretarul de stat Constantin Dudu Ionescu, proiect ce avea in vedere amnistierea infractiunilor din timpul Revolutiei.

Un alt scandal legat de numele generalului Marincas s-a iscat in momentul in care nepotul sau a scapat de lege dupa ce a introdus ilegal masini in tara. Masinile, intrate in tara pe vremea cand Marincas se afla la conducerea IJP, au fost inscrise pe nume de repatriati, astfel ca taxele vamale au fost "ocolite".

Un alt scandal in care a fost implicat numele lui Marincas a izbucnit la inceputul acestui an, cand, un control al Prefecturii Cluj a scos la iveala o serie de licitatii ilegale pentru concesionare de terenuri la Primaria comunei Rasca.

Printre cei care au beneficiat de terenuri pe malul lacului de la Belis-Fantanele se numara si Marincas, alaturi de alte nume sonore din elita clujeana. In prezent, Marincas este director si proprietar al unei agentii de detectivi particulari.

Virgil Ardelean - "vulpea" de 55 de ani

Despre vulpe se spune ca l-a pacalit pe urs, punandu-l pe acesta sa pescuiasca in apa inghetata cu propria-i coada, iar Mos Martin a ramas fara ea. Este o poveste pe care o stie oricine, la fel de cunoscuta fiind si viclenia vulpii, calitate care i-a adus acesteia porecla de "roscata cea sireata".

Chestorul Virgil Ardelean (poreclit "Vulpea"), seful celui mai temut serviciu secret din Romania, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul MAI, coordoneaza dinainte de anul 2000 serviciul respectiv. In ciuda mediului modest in care a crescut, "originea sanatoasa" i-a deschis portile lui Ardelean.

In 1974, Ardelean era deja absolvent al Scolii de Ofiteri Activi de Militie Baneasa - sectia Militie Economica. Primul loc de munca l-a avut la Campia Turzii ca ofiter criminalist.

Apoi, "Vulpea" a ajuns sef al Politiei municipiului Cluj-Napoca, iar in 1997, in timpul guvernarii CDR, datorita excelentelor relatii cu ministrul de interne Gavril Dejeu, a ajuns seful Politiei Bucuresti, iar un an mai tarziu a fost numit in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne.

Treptat, "Vulpea" a acumulat informatii pe care le-a gestionat cu chibzuinta, astfel ca detine recordul de cel mai longeviv sef de serviciu secret, rezistent la toate schimbarile politice din ultimii ani.

In ceea ce priveste dusmanii lui Ardelean, trei ar putea fi numiti "dusmani de moarte" : Sorin Ovidiu Vantu, Marius Vizer si Ovidiu Tender.

Un motiv pentru care Ardelean a ramas in functie si dupa alegerile din 2004 il constituie excelenta sa colaborare cu presedintele Basescu in cadrul celulei de criza din timpul rapirii ziaristilor romani in Irak.

Punctele forte ale "Vulpii" ar fi : politist "de economic" bine pregatit profesional, a participat in fruntea subordonatilor sai la actiunile de teren (flagranturi), abilitate in curtarea legaturilor politice la nivel inalt inca de pe vremea comunismului si faptul ca are multi prieteni in randul oamenilor de afaceri cu greutate din Cluj si

Bucuresti. Punctele slabe ar fi firea alunecoasa, precum si faptul ca are putini prieteni in randul colegilor.