Conform hotararilor publice votate si adoptate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, rezulta ca „Legea Flutur", nr. 247/ 2005, privind reforma in domeniul proprietatii, este flagrant incalcata de Primaria Capitalei. Daca este sa ne referim doar la art.

50 al acestui act normativ de o importanta covarsitoare la nivel national, trebuie spus ca acesta prevede in mod expres ca „Orice forma de instrainare - intre care regasim si concesionarea terenurilor - este strict interzisa". Interdictia cu pricina a intrat in vigoare, asa dupa cum era si normal, odata cu publicarea Legii in Monitorul Oficial, adica in iulie 2005.

De la acea data insa, atat Consiliul Municipal al Capitalei, cat si celelalte consilii din tara, au emis hotarari privind concesionarea unor suprafete de teren care, conform actelor, sunt proprietati particulare. In apararea lor, unii consilieri ai Capitalei sustin sus si tare ca aceste concesionari nu fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, asa cum il stipuleaza Legea Flutur.

Pana si viceprimarul general al Bucurestilor, Ludovic Orban, spune ca orice suprafata sau cladire concesionata dupa intrarea in vigoare a Legii 247/2005 au fost trecute prin biroul Registrului de notificari si cereri pentru retrocedare.

Pe de alta parte insa, lucratori ai Primariei, e adevarat, de la niveluri ceva mai mici, au recunoscut ca, din totalitatea cererilor depuse, nu au fost verificate decat cel mult 20%.

Acum ceva timp, insusi prefectul Municipiului Bucuresti, Mioara Mantale, spunea ca s-au facut concesionari la limita legii! Insa tot ea a sustinut ca nu vor exista probleme, deoarece adevaratii proprietari vor ajunge la o intelegere cu beneficiarii concesionarilor pentru ca nu au incotro!

„Tu ai, eu folosesc!"

La nivelul Capitalei, cel putin pana in prezent, situatia concesionarilor ilegale este cam albastra. Conform Hotararii CGMB nr 280: Suprafata concesionata 376,98 mp (proprietate particulara, adiacent terenului din Strada Glavanesti nr. 20, sector 2) si 320 mp (proprietate particulara, Strada Puskin nr.7, sector 1); Hotararea 279 stipuleaza la randul ei: suprafata concesionata 1.760,39 mp (suprafata particulara, Strada Caderea Bastiliei nr. 88-partial si nr. 90-partial, sector 1), 193,44 mp (suprafata particulara, Strada Corabia nr. 63, sector 2), 101,59 mp (proprietate a municipalitatii, Strada Caderea Bastiliei nr. 88-partial si nr.90-partial, sector 1) si 50 mp (proprietate a municipalitatii, Strada Corabia nr. 63, sector 2); Hotararea CGMB nr. 211: suprafata concesionata 336,90 mp (suprafata particulara, Strada Theodor Sperantia nr. 53, sector 3), 944,49 mp (suprafata particulara, adiacent imobil din Soseaua Giurgiului nr. 121, sector 4), 631,56 mp (suprafata particulara, Strada Viitorului nr. 161, sector 2), 1.978,59 mp (suprafata particulara, Strada Luterana/Strada General Berthelot, sector 1), 186 mp (suprafata particulara, adiacent imobil din Strada Prof. Gr. Cobalcescu nr. 39, sector 1), 156,40 mp (suprafata particulara, Strada Inclinata nr. 15, sector 5) si 150 mp (suprafata particulara, Strada Gen. Petre Popovat nr. 55, sector 6). Conform Hotararii Consiliului general nr. 210 rezulta ca a fost concesionata o suprafata de 307 mp (suprafata particulara, Bulevardul Basarabiei nr. 78, sector 2), 343,80 mp (suprafata particulara, adiacent imobil din Strada Episcop Timus nr. 13-15, sector 1), 300 mp (suprafata particulara, adiacent imobil din Strada Foisorului nr. 117, sector 3), 100,54 mp (suprafata particulara, Intrarea Baritonului nr. 3, sector 2) si lista poate continua.

„Ne doare-n... cot!"

Fata de cele exemplificate mai sus, autoritatile nu par sa fie prea ingrijorate. Viceprimarul Capitalei, liberalul Ludovic Orban, spunea ca toate contractele de concesiune au urmat calea legala.

In acest sens, el a afirmat ca solicitantilor li s-au acordat avize numai dupa ce lucratorii primariei au verificat „la sange" daca respectivele cladiri sau terenuri nu fac cumva obiectul notificarilor sau a cererilor de retrocedare.

Referitor la numarul exact al contractelor de concesiune semnate de primarie, el a spus ca o situatie reala este greu de facut publica acum, acest lucru necesitand foarte mult timp si efort din partea specialistilor municipalitatii.

In ceea ce priveste insa problema cazurilor in care contractele de concesiune s-au incheiat inainte de intrarea in vigoare a Legii Flutur, acelasi viceprimar Orban a fost de parere ca proprietarii de drept ai terenurilor sau cladirilor vor fi nevoiti sa mai astepte vreo 40 de ani pana sa-si vada bunurile inapoi.

Sarabanda concesionarilor ilegale nu se opreste numai la granitele Capitalei, ea fiind un fapt cotidian in mai toate orasele si municipiile din Romania. Indiferet de culoarea politica, primarii celor mai mari localitati nu isi asuma nici o responsabilitate pentru incalcarea legii.

De exemplu, edilul de Iasi, Gheorghe Nichita, spune ca specialistii lui lucreaza, inca din toamna, la solicitari si ca increderea in ei este maxima. La Craiova, oficialitatile locale pun problema ceva mai transant: toate dosarele au fost solutionate, daca proprietarii au depus cereri de retrocedare, pana la expirarea termenului, fiind firesc ca cei care au intarziat sa ramana pe afara!