Satul Lunca Cetatuii din comuna Ciurea arata simbata dimineata asemeni unui cazan sub presiune. Zeci de oameni, dintre care unii au lucrat iar altii inca mai lucreaza la societatea Moldoforest SA (fosta SIL Ciurea - n.r.) s-au adunat in fata unitatii si au vrut sa intre cu forta peste sefi, pentru a-i intreba ce au de gind in privinta terenurilor si anexelor din jurul blocurilor din zona.

La intrarea in unitate, cei peste 100 de oameni au constatat insa ca nu au cu cine sa stea de vorba. Cu toate acestea, oamenii au ramas la poarta, scandind lozinci: „Afara cu banditii de la Moldoforest", „Opriti jaful" sau „Nu ne luati aerul.

Lasati-ne sa respiram in voie", ultima referindu-se strict la faptul ca sefii de la Moldoforest au instrainat o parte din paminturile oamenilor unor cumparatori de ocazie. In tot acest timp, primarul comunei Ciurea, Mihai Grigoras, nu era nici la Primarie si nici acasa.

Cind a fost cautat la domiciliu, unul dintre argati ne-a spus ca primarul a plecat la oras, cu treburi, inca de la primele ore ale diminetii. Pe usa de la intrarea in Primaria Ciurea trona simbata un lacat cit toate zilele, iar biroul primarului era pazit cu strasnicie de un catel amarit.

Oamenii au platit chirie pentru terenurile in litigiu

Ion Tagarcea (fost primar al localitatii Ciurea), cel care-i reprezinta pe satenii care stau in blocurile si coloniile muncitoresti ce au apartinut Moldoforest, ne-a explicat simbata ca terenurile ce au fost instrainate abuziv de fosta si actuala conducere a fabricii apartin de drept Primariei Ciurea, conform Legii fondului funciar, dar si potrivit unor schimburi de terenuri efectuate de fostul SIL Ciurea (actualmente Moldoforest). „Oamenii si-au platit chiria pentru terenurile anexa din jurul blocurilor, dupa cum reiese din actele contabile ale SIL Ciurea si Moldoforest. Chiria a fost stabilita la un leu metrul patrat, suma introdusa pe fiecare salariat sau chirias, in valoarea totala a chiriei pentru locuinta.

Satenii plateau la SIL Ciurea, iar aceasta platea mai departe catre Primarie. In urma unor manevre dubioase, cei de la Moldoforest au instrainat paminturile oamenilor din preajma blocurilor. Acum cumparatorul vine si-i ameninta pe oameni cu evacuarea, distrugindu-le gardurile si dependitele", a explicat primarul Tagarcea.

Moldoforest are datorii la Primarie

Din spusele celor care au lucrat ani de zile la SC Moldoforest SA Ciurea, am aflat ca unitatea are in prezent o datorie catre Primarie de aproximativ un miliard de lei, cu tot cu penalitati, debitul rezultind din calcularea dobinzilor si penalitatilor la chiria aferenta locuintelor si terenurilor.

Mai mult, situatia economico-financiara a Moldoforest SA este in momentul de fata mai mult decit precara, din cauza ca s-au vindut fara noima active din patrimoniu si mijloace circulante. Cele 50 de familii din Lunca Cetatuii care risca sa ramina fara anexele gospodaresti, aleile si trotuarele din jur nu se lasa cu una cu doua.

Ei au actionat in judecata atit vinzatorul (SC Moldoforest SA - n.r.), cit si cumparatorul (Dumitru Cozeriuc - n.r.), sustinind ca au achitat legal chirie, taxe si impozite. In cazul in care justitia ieseana nu le va da dreptate, satenii se vor adresa chiar si forurilor judecatoresti europene, respectiv Curtii Europene a Drepturilor Omului.