Tensiunile interconfesionale dau din nou in clocot in judetul Cluj. In comuna Taga, ortodocsii au inceput demolarea vechii biserici din sat, revendicata de greco-catolici. Ei folosesc metoda "colivie" in care noul lacas de cult este ridicat in jurul celui vechi, iar pe masura ce sunt inaltate zidurile noii biserici, cea veche pare prinsa intr-o colivie de caramida. La final, vechiul imobil este daramat.

Membrii parohiei ortodoxe au inceput lucrarile de constructie fara sa aiba vreo autorizatie, sustine primarul comunei, Romulus Marza. El a spus ca astazi va inainta o cerere oficiala de oprire a lucrarilor. Tensiunile sunt cu atat mai mari cu cat ortodocsii au inceput deja sa strice acoperisul vechii biserici.

Si asta, desi dreptul de proprietate asupra lacasului de cult este disputat intre greco-catolici si ortodocsi in instanta.

Mai mult, actiunea in constatarea dreptului de proprietate a fost introdusa pe rolul Judecatoriei Dej chiar de catre ortodocsi. Greco-catolicii detin extrase de carte funciara care certifica faptul ca ei sunt proprietarii bisericii. Ortodocsii sunt, insa, cei care au primit titlul de proprietate eliberat de comisia locala de fond funciar.

Primarul din Taga a mentionat ca a existat un extras de carte funciara, eliberat in anii '90 de catre Judecatoria Dej si ca, in opinia sa, ortodocsii ar avea dreptul sa detina lacasul de cult pentru ca sunt mai multi.

Edilul a invocat prevederile legii comuniste a cultelor, care prevedea ca daca membrii unei comunitati religioase trec la un alt cult, ei au dreptul sa ia cu ei cel putin o parte a bunurilor acestuia.

Si asta, desi decretul comunist de inspiratie sovietica a fost modificat implicit de noua Constitutie, care garanteaza proprietatea, indiferent daca ea apartine unor persoane fizice sau unor persoane juridice, cum sunt parohiile.

Plangere penala impotriva demolatorilor

O serie de credinciosi greco-catolici din Taga sunt decisi sa depuna plangere penala impotriva celor care au pornit demolarea bisericii lor. Ei au o ordonanta presedintiala emisa de judecatori, care stabileste ca orice lucrari trebuie oprite pana la finalizarea procesului referitor la dreptul de proprietate asupra lacasului de cult.

Mai mult, nerespectarea unei hotarari judecatoresti este infractiune, sustin greco-catolicii. Ei ii acuza pe ortodocsi de rea-credinta, pentru ca acestia prefera sa demoleze o biserica decat sa o restituie catolicilor. Si asta, desi in comuna ar fi suficient teren pentru ridicarea unui nou lacas de cult.

Taga nu este singurul caz de acest fel. Si membrii comunitatii ortodoxe din Belotint, judetul Arad, vor sa darame vechea biserica greco-catolica, pe care tot ei au lasat-o in paragina. In judetul Cluj, ortodocsii au mai aplicat metoda "colivie" in Urca, pentru a demola un lacas de cult greco-catolic. La fel procedeaza si in Ungheni, in judetul Mures.

In Salaj, de pilda, barbaria a fost si mai evidenta. In satul Solona, ortodocsii au incendiat pur si simplu o biserica din lemn care era monument istoric, ca sa nu il retrocedeze.

In Baisoara, judetul Cluj, ei au demolat vechea biserica de lemn si au ridicat pe locul ei o noua constructie, din caramida, chiar daca au trebuit ca in timpul efectuarii lucrarii sa profaneze mormintele ostasilor romani cazuti in cele doua razboaie mondiale, inmormantati aici.