Saptamana trecuta, vizitand Clujul, presedintele PIN, Cozmin Gusa, a facut o declaratie cel putin ciudata. La alegerile prezidentiale din 2009, candidatul PD la presedentie nu va mai fi Traian Basescu, ci actualul presedinte PD si primar al Clujului, Emil Boc.

Daca nu l-as cunoaste pe Cozmin Gusa, probabil aceasta idee m-ar amuza teribil si as cataloga-o, ca fiind o declaratie infantila sau in cel mai fericit caz, una cu caracter electoral, prin care acesta incearca sa-si spele pacatele in fata fostilor colegi de partid, in vederea unei virtuale aliante.

La prima vedere, sansele lui Emil Boc de a candida la prsedentia Romaniei, sunt foarte reduse. Dar privind mai in amanunt, analizand activitatea si atitudinea actualului presedinte, Traian Basescu, sansele ca acesta sa mai "abureasca" - in calitate de locomotiva PD - un popor in continuu proces de maturizare civica, tind spre un zero absolut.

Emil Boc a reusit in scurt timp, sa "impresioneze" opinia publica prin gafele repetate, confundand optiunea unei natiuni, cu cea a "societatii civile portocalii".

Daca il intrebati despre Alianta DA, despre activitatea si atitudinea PD in contrast cu problemele Romaniei, despre calitatea serviciilor administratiei locale pe care o conduce in orasul nostru, veti remarca aceleasi raspunsuri, aceleasi idei preconcepute, imbracate altfel, exprimate aleatoriu.

De fapt - si Emil Boc trebuie sa recunoasca asta - domnia sa intruchipand legenda romanesca in care romanul este polivalent, se dovedeste a fi depasit de tot ceea ce se intampla.

Aceasta analiza nu doreste sa decline calitatile cetateanului Emil Boc, si nici cele ale persoanei publice Emil Boc. Este o reactie jurnalistica normala, la atitudinea omului politic, care si-a depasit conditia, exprimata prin percepte si concepte politicianesti. Primarul Emil Boc, din nefericire, a uitat ce a promis in campania electorala.

Poate nu este neaparat vina domniei sale, dar pe cine putem trage la raspundere pentru cumulul de functii si indatoriri pe care tot domnia sa si le-a asumat?

Navigand cu experienta, intre doua capitale, cea a Transilvaniei si cea a Romaniei, penduland intre primar si presedinte de partid, beneficiind de suficient timp intre cele doua locatii si atributii, persoana publica Emil Boc, este suficient de docil pentru a accepta "sfaturile" presedentiei Romaniei si suficient de agresiv pentru a adresa ultimatumuri partenerilor din coalitia guvernamentala.

Insa, ce a uitat cu desavarsire primarul Emil Boc, este votul de incredere pe care clujenii l-au dat domniei sale, inainte de votul de blam oferit de Traian Basescu si PD. Din fericire, echipa de la primarie, este "aproape" pregatita sa faca fata "rigorilor" primarului, astfel incat domnia sa, sa poata fi inca "credibil".

Din nefericire, echipa de la Bucuresti, este "croita" pe "grupuri de interese", astfel incat interesul personal sa primeze inaintea intereselor natiunii.

Domnule Primar, stiti care va sunt prioritatile? Logic ar fi, sa va reluati treptat, indatoririle. Sa va reevaluati sistemul de valori si prioritatile, sa reincepeti din locurile unde sunteti stimat, urmand ca rezultatele muncii domniei voastre, sa fie recunoscute si apreciate la nivel national.

Intr-un final Hollywood-ian, veti fi respectat si intr-adevar o solutie viabila ca presedinte de partid, si de ce nu o solutie pentru Cotroceni. Atata vreme cat sunteti cu "gandurile" printre nori, cat respectati cu sfintenie "adierile" din parcul Cotroceni, veti ramane in istorie ca un experiment esuat si martirizat al institutului de inginerie genetica democrat. Experimentul RoBOCop!