Saptamana trecuta, democratii si-au definitivat structurile de conducere, atat la municipiu, cat si la judet l Alegerile regizate de noul lider al PD Mures, Dorin Florea, au decurs fara nici un fel de surprize l Nici nu se putea altfel, in conditiile in care s-a mers pe principiul postul si omul l Opozitia din vechea garda a fost lichidata sau imblanzita.

Echipa de conducere a "noului PD" este formata aproape in totalitate din venetici: Florea, Maior, Opriscan, Cornea, Antonie, Porutiu, Tintosan, Lazar

Dorin Florea si-a oficializat saptamana trecuta preluarea fraielor in PD Mures.

Regia celor doua conferinte - de joi, la municipiu, respectiv sambata, la judet - a fost conceputa in asa fel, incat sa excluda orice surpriza, iar votul sa fie o simpla formalitate, in conditiile in care pentru pozitiile de conducere nu a existat concurenta.

Astfel, PD Targu Mures a incaput pe mana lui Doru Opriscan, in urma alegerilor desfasurate joi dupa-amiaza in Sala Mica a Palatului Culturii, secondat de Bogdan Buda, ca presedinte executiv, si Liviu Todoran, in functia de secretar general.

Avandu-l in prezidiu - alaturi de Dorin Florea, Doru Opriscan, Bogdan Buda, Liviu Todoran si Claudiu Maior - pe senatorul Mihail Antonie, noii democrati s-au folosit de acest prilej si pentru a le transmite "partenerilor" de Alianta ca nu isi insusesc reprosul de a fi incalcat protocolul, dupa ce liberalii atentionasera ca o eventuala candidatura a lui Opriscan si Antonie ar duce la ruperea definitiva a relatiilor intre cele doua parti.

Mai mult, in discursul sau, Antonie s-a aratat "mahnit" si deranjat de faptul ca la centru PNL exercita presiuni asupra liderilor PD pentru a nu valida adeziunea sa si a acuzat "presiuni formidabile" care se exercita asupra sa pentru a renunta la candidatura pentru functia de vicepresedinte al filialei.

Nici Florea nu a pierdut ocazia de a-i ataca pe liberali, acuzand inca o data ineficienta cu care acestia au condus judetul dupa preluarea puterii.

Liderul PD Mures s-a aratat, de asemenea, dispus ca in cazul in care BPN nu va valida candidatura lui Antonie, sa ii rezerve fostului liberal un loc de vicepresedinte, pe care ar urma sa-l ocupe dupa ce vor fi reglementate problemele legate de protocol.

Fara nici un fel de surprize, postul de sef al organizatiei PD Targu Mures a fost adjudecat de consilierul local Doru Opriscan, si el fost liberal, exclus din PNL inaintea alegerilor locale din 2004 pentru ca s-a opus candidaturii lui Teodor Giurgea pentru functia de primar al Targu Muresului.

Tot fara contracandidat, presedintia executiva si secretariatul general au fost castigate de Bogdan Buda, respectiv Liviu Todoran, doi dintre democratii mai vechi, insa in relatii apropiate cu Dorin Florea.

Alti liberali care de joi se afla in echipa de conducere a PD Mures sunt Mihai Porutiu si Sorin Lazar, fost director adjunct al Directiei Finantelor Publice, in prezent trimis in judecata pentru luare de mita.

Sceneta cu final previzibil

La momentul readactarii acestui articol (vineri seara, n.red.) nimic nu anunta ca alegerile de sambata, din Sala Mare a Teatrului National, se vor desfasura in alt ton, cu atat mai mult cu cat nici aici nu exista concurenta pentru posturile de conducere, iar la conferinta isi confirmasera prezenta presedintele PD, Emil Boc, si vicepresedintele Vasile Blaga.

In aceste conditii, se poate vorbi despre o structura condusa de Dorin Florea, ca presedinte, secondat de sighisoreanul Florian Coman, ca presedinte executiv, si Claudiu Maior, ca secretar general.

La nivelul vicepresedintilor, numele cele mai importante sunt cele ale lui Mihail Antonie, care vineri astepta inca derogarea din partea conducerii partidului pentru a putea candida, alaturi de Bogdan Buda, Doru Opriscan, Ileana Panturu, Gheorghe Samarghitan - care a renuntat la tonul vehement la adresa lui Dorin Florea -, fosul peremist Cristian Tintosan, precum si primarii din Saschiz, Ovidiu Soaita, si cel din Iernut, fostul pesedist Vasile Cornea.

Pentru functiile de secretari executivi si-au prezentat candidaturile Sorin Lazar, Suzana Ganta, Mihai Porutiu, Mircea Stefanovici, dar si fostul vicepresedinte al PSD Mures Ovidiu Vasu.

Blocaj la vechea garda

Cu toate ca si-a depus candidatura pentru functia de secretar general al PD Mures, Ioan Covaciu, seful Oficiului Judetean de Posta (OJP) si fost vicepresedinte judetean, dar si membru in Comisia Nationala de Statut, Etica si Litigii, a fost blocat sa participe la alegeri.

Potrivit surselor noastre, impotriva lui Covaciu, care ar fi reprezentat astfel un concurent pentru Claudiu Maior, s-a pronuntat Doru Opriscan, motivatia respingerii fiind faptul ca actualul sef al Postei nu a facut nimic pentru partid. De asemenea, Opriscan s-ar fi opus si candidaturii lui Alexandu Core.

Ioan Covaciu a contestat joi decizia CODA de a nu-i accepta candidatura, precizand ca un asemenea blocaj este nestatutar si inadmisibil si ca l-a sesizat pe presedintele PD, Emil Boc, in regim de urgenta.

Referitor la motivatia respingerii, Covaciu s-a aratat susprins de argumentul lui Opriscan, despre care a spus ca "probabil confunda istoria partidului cu ultimele doua-trei luni".

Covaciu a declarat ca nu isi va da demisia din partid si ca va sesiza, de asemenea, Comisiei pentru Statut o serie de alte nereguli, cum ar fi convocarile, care s-ar fi facut nestatutar.

Covaciu sustine ca a discutat aceasta chestiune cu deputatul bistritean Ioan Olteanu, vicepresedinte PD, precum si cu colegii din Comisia pentru Statut, Etica si Litigii, care s-au aratat surprinsi de neregulile sesizate.