Amenajarea unei fantani arteziene in municipiul Alba Iulia, estimata la un cost total de 23,6 miliarde lei vechi, va fi intarziata cu cateva zile, ca urmare a unor descoperiri arheologice importante in zona in care este realizata investitia.

Este vorba despre doua locuinte si doua cuptoare de forma circulara din epoca medievala, care au fost gasite pe Platoul Romanilor din oras, in incinta Parcului Unirii.

Chiar in prima zi, in timpul lucrarilor de decopertare mecanizata au fost descoperite, la o adancime de 1,50-1,80 metri, urmele unui complex arheologic. Investitia a fost intrerupta pentru a permite arheologilor sa intreprinda cercetarile de rigoare, fiind descoperite, deocamdata, urmele a cel putin doua locuinte si doua cuptoare de forma circulara.

Responsabilul de santier, arheologul Constantin Inel, a declarat ca descoperirile se incadreaza in secolele XIII-XVIII, urmand ca cercetarile ulterioare sa aduca mai multe lamuriri in acest sens. Locul in care a fost identificat complexul este amplasat in afara fostei cetati medievale, in zona dintre doua bastioane.

Lucrarile de montare a noii fantani vor putea fi reluate doar dupa definitivarea cercetarii arheologice si numai sub supravegherea arheologilor. Costurile vor fi suportate de Consiliul Local, beneficiarul obiectivului.

Fantana cinetica, denumita stiintific astfel pentru ca este dotata cu un mecanism special de circulatie a apei, cu lumini si muzica, ar fi trebuit montata in urma cu trei ani, cu prilejul aniversarii a 85 de ani de la Marea Unire din 1918. Ca urmare a unor neintelegeri cu administratia locala, amplasarea obiectivului a fost amanata.

Ministerul Culturii si Cultelor este cel care a finantat lucrarile de constructie, Primaria trebuind sa suporte doar costurile de amplasare. Fantana a stat aproape trei ani in curtea unei fabrici din Giurgiu, neexistand fonduri pentru aducerea ei la Alba Iulia, fiind vehiculata la un moment dat chiar si varianta renuntarii la acest proiect.

Fantana va avea un design futurist, fiind construita din inox, marmura si sticla de Murano, cu jocuri de lumini, jeturi de apa colorata si muzica ambientala.

Daca pentru realizarea acestei investitii au fost alocati de catre Guvern, in 2003, 10 miliarde lei vechi, pentru montarea ei, Consiliul Local a prevazut in bugetul pe acest an nu mai putin de 13, 6 miliarde lei vechi. In total, costurile se ridica la 23,6 miliarde lei.