Blocul alimentar sl Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures ar putea fi inchis. Incepand de ieri, autorizatia sanitara de functionare a acestuia a fost suspendata printr-un ordin al sefului Directiei de Sanatate Publica (DSP), Silviu Morariu.

Potrivit sursei citate, la baza deciziei a stat un raport prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat, care au depistat mai multe nereguli in timpul unui control tematic desfasurat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. "Astazi am semnat ordinul de suspendare a autorizatiei sanitare de functionare, pana la remedierea problemelor.

Autorizatia va ramane suspendata pana la remedierea problemelor sesizate de inspectori. Este responsabilitatea spitalului", a spus Silviu Morariu.

Seful DSP a adaugat ca dupa emiterea ordinului si transmiterea lui catre conducerea institutiei medicale, va avea o serie de discutii cu directorii spitalului pentru a vedea care este solutia care va fi adoptata, astfel incat cei aproape 1.500 de pacienti internati aici sa nu sufere de pe urma masurii.

Directorul administrativ al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Marius Dohon, recunoaste ca intr-adevar la blocul alimentar au fost descoperite anumite probleme, dar a spus ca acesta nu va fi inchis efectiv, ci se vor lua masuri, in limita fondurilor, pentru remedierea deficientelor sesizate de Inspectia Sanitara de Stat.

"In nici un caz nu se inchide. Situatia nu este dezastruoasa. Dotarea nu e grozava, dar nu cred ca sunt intrunite conditiile pentru ridicarea autorizatiei", a afirmat Dohon. El a completat, insa, ca a dat dispozitie serviciului tehnic sa treaca la zugravirea blocului alimentar si la amenajarea vestiarelor, doua din problemele ridicate de inspectori.

"E totusi spital, daca ar fi o pravalie, atunci s-ar pune altfel problema", sustine directorul administrativ al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Acesta a mai spus ca este intr-adevar responsabilitatea spitalului de a remedia problemele, insa in conditiile in care nu vor fi alocati bani pentru acest demers, nu se poate face nimic.

"Din pacate astea sunt conditiile. Dotarea completa a unei bucatarii costa miliarde", a conchis Dohon. El a apreciat ca pentru amenajarea bucatariei si pentru inlocuirea masinilor de gatit, a caror vechime ajunge pana la 25 de ani, sunt necesare circa 15 miliarde lei vechi.

Totodata, directorul administrativ al unitatii sanitare a mentionat ca s-a pus in discutie inclusiv posibilitatea externalizarii acestui serviciu, insa sansele ca un asemenea demers sa aiba succes sunt minime, in conditiile in care pentru hrana zilnica a unui bolnav sunt alocate 59.000 de lei vechi, iar meniurile trebuie sa respecte specificul si regimul alimentar impus de fiecare boala.