Porecla "Umflatu'"este una dintre cele mai frecvente in Romania. Obezitatea a devenit un adevarat flagel, dar e "tratata" cu umor si toleranta. Tinerii grasuni sunt sociabili si prieteni de incredere.

Cine sa-l urasca atunci atat de mult pe "Grasu'", unul dintre "locotenentii" fugarului Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD de Bihor, incat sa-i dea in cap? "Zoltan Ambro Ranyak, om de afaceri (?!) in domeniul petrolului, aflat, miercuri, la volanul autoturismului sau, intr-o benzinarie din Oradea, ar fi fost agresat de un barbat necunoscut, care a

apucat sa-i aplice o lovitura prin geamul lateral al masinii, inainte ca masina sa demareze", scria Florin Ciucas, corespondentul local al MEDIAFAX , intr-o "stire" din 31 martie 2003.

Dezinformatorul de serviciu

Un om de buna credinta ar fi spus atunci ca Florin Ciucas a prins momentul sa pozeze in detectivul municipiului.

A dat impresia ca are informatii si poate face asocieri de idei! Insa evenimentele se precipita: " Mircea Liviu Pocse, alt apropiat de-al lui Tarau, ar fi fost, la randul sau, atacat de o persoana, vineri, intr-o zona centrala a municipiului Oradea, in timp ce se indrepta spre masina sa.

Agresorul l-ar fi lovit pe Pocse de mai multe ori in fata, apoi a fugit. Pocse a fost internat la Spitalul Judetean din Oradea, cu traumatism cranio-cerebral si escoriatii faciale, dar sambata a cerut sa fie externat", continua el, abuzand, dintr-o proasta obisnuinta, de paravanul conditionalului optativ.

Ori, este limpede: cei doi au fost sau nu au fost batuti! Dilema lui Ciucas venea din alta directie: "Apropiatii lui Tarau nu au depus plangeri penale in privinta atacurilor de saptamana trecuta, iar in absenta reclamatiilor Politia nu s-a autosesizat".

A facut-o insa, bineinteles, vigilentul Ciucas! Nu-l deranjeaza ca "victimele" tac si nu vor sa colaboreze la propria "salvare". Aprigul ziarist nu are intuitia elementara sa insiste la benzinarie ca sa i se arate inregistrarea video a evenimentului. Nu are martori de la care sa afle informatii directe.

Avea, in schimb, o alta misiune: sa deturneze atentia opiniei publice de la adevaratele motive ale rafuielii mafiote din Oradea.

Veriga lipsa

Zice Ciucas, in schimb, ca a primit un telefon din America, de la Adrian Tarau.

Sa recunoastem ca individul respectiv este, pentru un ziarist care se respecta, o "sursa" sigura, fiind - in ciuda distantei pana la care a fost obligat sa se rupa de "intimul" lui partener, Ranyak - tipul cel mai informat cu privire la ce se intampla noaptea pe ulitele din Oradea! Ady&Florin isi alatura tandru vocile, mai sa nu le iasa vorbe dupa ce ca erau amandoi parasiti de fostele consoarte dezamagite: "fiul fostului prefect trage semnalul de alarma: ?E mana lui Lele!?" Cata intuitie! Resemnat, Ciucas vrea sa dea impresia ca si lui i s-a aprins acelasi beculet, chiar daca nu mai poate revendica paternitatea ideii.

El scoate pe masa atuul decisiv: "Inainte de a fi atacat, Pocse s-ar fi intalnit cu un martor-cheie din dosarele ce il vizeaza pe procurorul Lele, avocatul Lucian Negrutiu, care fusese si el victima unui atac.

In noaptea de joi spre vineri, autoturismul Volkswagen Passat al lui Negrutiu a fost incendiat in parcarea blocului unde locuieste avocatul..." E limpede! Ciucas poate sa dea stirii urmatorul titlu penetrant, sa-l treaca fiorii pe fugar: "Trei persoane importante implicate in conflictul procurorului oradean Alexandru Lele cu fiul fostului prefect de

Bihor, Adrian Tarau, au fost victime ale unor agresiuni, in decurs de cateva zile".

Ziariste plutonier

Ciucas nu s-a limitat la atat. Si-a mobilizat plutonul de executie format din cele doua bune prietene, Liliana Sime si Laura Gal, subordonatele lui de la saptamanalul local "Bihoreanul".

In numarul 127/13.04.2003, sub titlul "Rafuiala mafiota", m-am trezit pe prima pagina, alaturi de masina arsa: ??V-am pus la punct?, pare sa le spuna procurorul Lele adversarilor sai"! Datele din stirea MEDIAFAX erau mult suplimentate si, la un moment dat, se afirma direct ca "principalul suspect, un adversar declarat al celor trei, pare a fi Alexandru Lele". "A treia victima" era identificata in persoana avocatului Lucian Negrutiu, "un personaj controversat a carui masina a fost incendiata".

Ca sa gaseasca o portita de scapare pentru situatia in care i-as fi actionat pentru calomnie - ceea ce, de altfel, am si facut si am castigat - Ciucas&co au sugerat ca necazul lui Negrutiu ar putea proveni si de la relatiile familiei sale cu traficantii de droguri: "interesant este si faptul ca Laura Negrutiu a fost, pe vremuri, concubina lui Dan Roman (zis Rugby), alt apropiat de-al lui Adrian Tarau, dat in urmarire pentru trafic de droguri." (Rugby a fost prins la sfarsitul anului trecut, dar "extemporalele" ii sunt inca blocate de colonelul Stamate).

Doamna Laura a fost, printre altele, si concubina celui mai mare spargator de locuinte din zona, Lucian Turcut. Dar nici avocatul Negrutiu nu a stat degeaba: a fost invinuit pentru trafic de droguri, iar in Ungaria se pare ca a facut-o lata de tot!...

Decat impozite, mai bine taxa de protectie

Doar timpul si insistentele mele pentru a se stabili adevarul au scos ulterior la iveala nebanuitele complicitati ale unor ziaristi care s-au pus in slujba mafiei.

Revoltator este ca procurorul Ioan Moldovan, controversatul sef al PNA Oradea, a stiut ce se intampla, dar nu a miscat un deget pentru declararea adevarului, chiar bucurandu-se ca sunt balacarit de unii dintre colaboratorii lui din presa locala.

"Secretul" a fost devoalat abia peste doi ani. La punctul 8 al rechizitoriului nr. 57/P/2004, din 12 aprilie 2005, privind pe Ioan Lascau, fostul director al finantelor bihorene, se gaseste explicatia violentelor intamplate in 2003.

Ele erau monitorizate inca de atunci, "partile" fusesera interceptate, dar anchetatorii nu s-au sinchisit sa dea o dezmintire vizavi de gravele fapte pe care Tarau, Ciucas si acolitii lor mi le puneau mie, ca procuror, in carca.

Ba mai si minteau ca nu se sesizeaza din oficiu!Ma voi limita doar sa citez din cuprinsul actului de sesizare a instantei acea parte care lamureste substratul "acuzelor" pe care mi le-a adus ziaristul-infractor Florin Ciucas, pentru a se intelege cui au folosit si cine putea sa le comande.

"La 10 ianuarie 2001, intre societatile comerciale ANTOL OIL SRL Oradea, reprezentata de Tarau Adrian, in calitate de director, si AUSTRIAN INVEST SRL Oradea, reprezentata de Kajtor Sandor-Csaba, in calitate de administrator, a fost incheiat contractul de creditare nr. 24/2001.

Potrivit acestui document, ANTOL OIL SRL s-a angajat la "creditarea financiara a debitorului" cu "suma de 1.000.000.000 (un miliard) lei, reprezentand un imprumut pentru participarea SC AUSTRIAN INVEST SRL la capitalul social al SC LIBERTY ORADEA SA.

In virtutea obligatiilor contractuale, SC ANTOL OIL SRL a pus la dispozitia SC AUSTRIAN INVEST SRL suma de un miliard lei, din care 850 milioane prin transferuri bancare efectuate in ianuarie si februarie 2001 din conturile societatilor ANTOL OIL si BASTIA OIL SRL, deschise la WEST BANK Oradea, iar diferenta de 150 milioane lei in numerar".

Falimentarul Tarau

"In primavara anului 2002, Tarau Adrian a parasit Romania si s-a stabilit in SUA.

In ianuarie 2003, dupa incheierea fara succes a demersurilor de executare silita , societatea ANTOL OIL SRL Oradea a intrat in procedura de faliment - la cererea Administratiei Finantelor Publice a municipiului Oradea - intrucat acumulase datorii restante fata de bugetul de stat in suma totala de 996.702.613 lei... Prin sentinta nr.

135/2003 din 26 februarie 2003, Tribunalul a admis cererea introductiva formulata de AFP Oradea si a deschis procedura prevazuta de Legea falimentului privind pe debitoarea ANTOL OIL SRL Oradea, desemnand SC ROMEXPERT SRL Oradea in calitate de administrator judiciar.

Avand cunostinta, pe de o parte, de situatia juridica a societatii ANTOL OIL SRL si, pe de alta parte, de existenta unei creante in suma de un miliard lei pe care SC ANTOL OIL o avea fata de AUSTRIAN INVEST SRL, inculpatul Lascau Ioan s-a decis sa impiedice indestularea creditorilor (inclusiv a DGFP Bihor,

institutie printre ai carei conducatori se afla la momentul respectiv) prin ascunderea existentei creantei, care figura in contabilitate ca o componenta de activ a SC ANTOL."

Prostiile lui Lascau

"In vederea punerii in aplicare a acestui plan, dupa ce a intrat in posesia documentelor de creditare de la la invinuitul Ranyak Ambro, inculpatul Lascau Ioan a luat legatura telefonic cu martora Guias Irina (administrator la SC TOTAL CONTEXPERT SRL Oradea, care - in baza unui contract de prestari servicii - conduce evidenta contabila a SC AUSTRIAN INVEST SRL), pe care a informat-o ca este in posesia unui document care reprezinta un contract incheiat cu ?societatea aia care a creditat AUSTRIAN-ul atunci cand s-au cumparat actiunile la fotbal?".

In rechizitoriu se arata apoi ca "urmatorul pas facut de inculpatul Lascau Ioan pentru materializarea intentiei de ascundere a existentei creantei societatii ANTOL OIL a constat in informarea lui Vizer Marius, patronul societatii AUSTRIAN INVEST SRL.

Astfel, la 28 aprilie 2003, fiind apelat de Vizer Marius, inculpatul Lascau Ioan i-a comunicat acestuia ca ?a intrat in posesia unor documente puternice de tot? si ca trebuie sa discute despre ?cum le putem valorifica?...

Vizer Marius a fost nemultumit de descoperirea documentelor, reprosandu-i inculpatului Lascau ?O, Puiule, asa prostie, nu stiu cum ai putut sa descoperi prostia asta!?.

Pentru a-l asigura de bunele sale intentii fata de protejarea intereselor AUSTRIAN INVEST, Lascau i-a comunicat lui Vizer ca ?acum eu vreau sa rezolv, sa dea hartie prin care aia este compensata! S-a restituit si nu mai e!... Da? o sa-ti explic eu si asta o rezolv eu!?".

In joc era un miliard

"Lascau a readus subiectul in discutie cu ocazia convorbirii telefonice pe care a avut-o in ziua de 29 aprilie 2003. ?Am luat contractul dintre hartii, am luat ordinele de plata si chitantele de la ANTOL. Ele sunt inregistrate intr-o contabilitate de acum doi ani si apar in balanta.

Intrucat este in lichidare, administratorul judiciar cere acum inclusiv situatia tertilor?.

Pentru a nu se ajunge in situatia ca ?astia (n.n., T.S., lichidatorul) sa ne ceara noua miliardul?, Lascau i-a transmis lui Vizer ca a discutat cu ?Umflatu? ( porecla sub care este desemnata in mod codificat "victima" Ranyak Ambro Zoltan) pentru ca acesta ?sa-mi dea mie o chitanta in suma de un miliard, prin care sa atestati ca v-am restituit banii astia inapoi?, trebuind sa fie ?semnata de voi si o sa punem data de acum un an?". Dialogul, foarte savuros, merita redat.

"Fac presiuni la Animalu? Mare!"

Ion Lascau - Deci, indirect, societatea ANTOL fiind in lichidare, o sa spuna ca unde-i sunt creantele!

Marius Vizer - Da, da.

I.L. - Creantele sunt la una, doua, trei. No, si eu asta vreau si i-am spus lui "Umflatu?" asta, "mie imi dai una in alb, semnata de voi, si o sa punem data de acum un an si ceva".

M.V. - Da, da.

I.L. - Ca inainte de a fi in lichidare, pentru ca, in maxim o luna, deja lichidatorul le cere evidenta, s-o aduca la zi, sa vada care-i situatia, sa-i adune la masa credala. Pentru ca societatea ANTOL a vandut-o la persoana fizica, la Cristi Gombos.

M.V. - Si atunci, cine-i proprietar?

I.L. - Cristi Gombos, omul lui Tarau, dar s-au certat, acum nu mai vrea sa lucreze cu el. Si el vrea sa denunte, numai ca ii e frica de penal!

M.V. - Aha!

I.L. - E o chestie tare incurcata acolo. Deci trebuie facuta o sedinta, o intalnire... neaparat. Si cu chestia asta, vrand-nevrand, i-am spus ca-i strang cu menghina, sa dea, pentru ca el mi-a spus astea in fata, stii cum? Putin foarte rastit.

M.V. - Aha... si?

I.L - Si i-am zis, pregateste tu repede o chitanta pentru ca banii astia s-au achitat, numai ca nu este hartie. Zic, ala "Plecatu?" (n. pr.

T.S., Adrian Tarau) i-a si luat, ca toata creditarea a durat o luna de zile, el s-a bagat in asociere si pe urma si-a luat banii si n-a mai dat talharu? nicio hartie. Deci voi oricum inchideti casa cu o hartie. Deci imi dati mie chitanta. No, si acum fac presiuni mari la "Animalu? Mare" (n.pr., Mircea Pocse).

M.V. - Acesta sa dea chitanta deocamdata, Puiule!

I.L. - Pe acesta l-am convins suta la suta, pe "Grasu?" si pe Cristi Gombos. Singurul care nu-i alaturat e ala? "V" (Vandamme, porecla lui Mircea Pocse, asociatul lui Adrian Tarau).

M.V. - Lasa, ca va fi el!"

Cine a creditat fotbalul oradean

Iata, deci, de ce luau bataie in oras oamenii lui Adrian Tarau la inceputul anului 2003! Pentru ca lichidatorul sa nu descopere in contabilitatea SC ANTOL datoria pe care SC AUSTRIAN o avea fata de firma lui Adrian Tarau, Lascau facea presiuni asupra lui Ranyak si Pocse, "locotenentii lui Plecatu?", sa-i dea o chitanta prin care sa se ateste restituirea datoriei, desi aceasta fusese inregistrata in evidenta contabila a SC ANTOL ca element de activ! "Menghina" si "presiunile" despre care vorbeste Lascau arata limita fizica pana la care evoluase conflictul dintre cele doua tabere.

In cele din urma, "Ranyak a completat chitanta seria BHALB nr. 1275357 prin care a atestat, in mod nereal, ca societatea ANTOL OIL a primit la data de 25 martie 2002 suma de un miliard lei de la AUSTRIAN INVEST cu titlu de "restituire ctr. credit" si a predat inscrisul lui Ioan Lascau.

Acesta i-a predat contabilei Guias Irina documentele obtinute de la Ranyak si i-a cerut sa faca inregistrarile corespunzatoare in contabilitatea SC AUSTRIAN.

Aceasta le-a operat in evidenta contabila, a modificat registrul de casa si a inregistrat restituirea sumei de un miliard lei, modificand apoi, retroactiv, toate balantele analitice ale SC AUSTRIAN in asa fel incat creanta societatii ANTOL OIL nu a mai fost evidentiata in acestea.

Si santajul?

"Fapta inculpatului Lascau Ioan de a solicita invinuitului Ranyak Ambro Zoltan, administratorul SC ANTOL OIL SRL - societate in lichidare judiciara -, eliberarea unei chitante false care sa ateste restituirea sumei de un miliard lei de la SC AUSTRIAN INVEST SRL Oradea, ascunzand astfel o parte importanta a activului societatii, in detrimentul creditorilor, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de instigare la bancruta frauduloasa, prevazuta si pedepsita de articolul 276 lit. a din Legea nr. 31/1990, modificata prin Legea nr. 161/2003, republicata si renumerotata in M.Of. nr. 1064/17 noiembrie 2004", a concluzionat procurorul PNA Tiberiu Sighiartau.

"Fapta administratorului Ranyak, de a elibera respectiva chitanta, constituie bancruta frauduloasa".

In mod ciudat, probabil la indicatia aceluiasi maestru al combinatiilor, procurorul sef Moldovan, Sighiartau nu a facut decat o vaga referire in rechizitoriu la presiunile fizice suportate de oamenii lui Adrian Tarau, desi acestea rezulta clar din probele administrate si, in special, din interceptarile telefonice realizate.

In acest mod, "colaboratorului" Ranyak - cunoscut si in ipostaza de consumator inveterat de droguri - i s-au recunoscut "meritele" in slujba justitiei!

Ciucas are experienta in meserie

In mod cert, nici lui Adrian Tarau nu-i convenea sa se afle in perioada respectiva de slabiciunea dovedita de oamenii sai in lipsa "boss"-ului. Nici contabilitatea masluita prin falsul la care au fost obligati de Lascau nu-i pria lui Tarau sa fie popularizata...

Deoarece in lumea interlopa se stia deja cine sunt agresorii lui Ranyak si Pocse, trebuia inventat rapid ceva pentru deturnarea atentiei. Tarau inca nu avea propria publicatie.

Cine sa fie atunci mai la indemana decat mercenarii de la "Bihoreanul"? Florin Ciucas il mai "servise", iar relatiile lui Adrian Tarau cu ziarista Liliana Sime (foto), colega lui Ciucas, erau notorii - pe filiera unchiului ei, colonelul Cornel Sime.

Peste numai un an, in urma mitei pretinse de ziarista Sime in Sinmartin, constatata printr-un flagrant organizat de parchet, ea a parasit "Bihoreanul" si s-a angajat tocmai la ziarul lui Tarau. Iata, deci, cine a lansat varianta ca "E mana lui Lele!"

Pentru aceste calomnii, Adrian Tarau, Florin Ciucas, Laura Gal si Liliana Sime au fost condamnati in mod definitiv la cate 20 milioane lei amenda penala si la plata daunelor morale. Timp de trei ani au tergiversat procesul prin tot soiul de tertipuri, implorandu-ma de cateva ori sa ne impacam.

Pe rol mai au inca vreo zece cauze asemanatoare si inca nu s-au invatat minte. Eu am mult calm si rabdare.