Capetele luminate din Ministerul Sanatatii au emanat o idee noua. Care, cica, ar duce la disparitia inumanelor cozi la medicamentele compensate, care-i stresau la culme atat pe bolnavi, cat si pe farmacisti. Ideea nu apartine, insa, ministerului de resort, ci celor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Care a convenit cu Ministerul Sanatatii un plan de actiune pentru solutionarea crizei medicamentelor. Solutia gasita e binevenita pentru pensionarii care-si petrec doua, trei zile pe luna suportand umilinta cozilor de la farmaciile care elibereaza medicamente compensate.

Cu toate acestea, insa, problema cozilor nu a fost complet rezolvata, pentru ca acestia se vor imbulzi, din vara, la cabinetele medicilor de familie. Carora ministerul le-a transferat responsabilitatea ce revenea pana acum farmacistilor.

Cozi, dar in alta parte

Chiar daca medici de familie isi vor face un altfel de program, astfel incat sa poata prescrie medicamente compensate pe parcursul intregii luni, este de asteptat ca prima reactie a pacientilor sa fie asemeni celei care a dus la aparitia interminabilelor cozi de la farmacii.

Pentru ca, din frica de a nu ramane fara atat de necesarele compensate, oamenii se vor inghesui disperati la cabinete. Specialistii ministerului apreciaza ca reactia e fireasca, motivul fiind acelasi: ingrijorarea ca fondurile se vor termina inainte ca bolnavii sa-si poata primi tratamentul prescris.

Medicii spun, insa, ca aceasta reactie nu va dura si ca situatia se va normaliza pana la finele acestui an. Greu de crezut.

Medicii de familie sunt total impotriva deciziei de transferare a fondurilor pentru medicamente.

Doua dintre motivele invocate sunt faptul ca ei nu au nici macar un sistem informatic care sa le permita organizarea si impartirea fondurilor si ca vor fi obligati sa nu le prescrie bolnavilor toate medicamentele de care au nevoie, pentru ca astfel fondurile sa ajunga tuturora.

Aceasta practica ar incalca deontologia medicala, dar este greu de apreciat daca nu se va aplica.

Solutie nu tocmai potrivita

Mutarea bugetelor pentru medicamente la medicii de familie este considerata, de catre medici, o solutie nu tocmai potrivita. Un vot impotriva are vicepresedintele Colegiului Medicilor Bihor, Mircea Dumitrescu.

"Eu sunt total contra acestui buget de practica alocat la medicii de familie, iar majoritatea colegilor mei sunt impotriva acestei decizii", afirma Dumitrescu. "Colegiul Medicilor a ajuns pe post de consultant. Chiar daca ni se cere parerea, niciodata nu este respectata. Sa presupunem ca veniti la cabinet cu bunica.

Eu va spun ca nu pot sa ii scriu pe reteta toate medicamentele pentru tratament. Acest lucru ar fi impotriva codului de deontologie si juramantului depus. Va trebui sa ma incadrez intr-un buget. Daca voi depasi bugetul, trebuie sa scot bani din buzunar.

Asta ar mai lipsi, sa cumparam noi medicamentele! Sunt probleme pe care domnul ministru le considera simple. Insa noi avem aceasta experienta din 2002 si nu a fost tocmai bine. Practic, acum noi am ajuns sa prescriem medicamente recomandate de medicii specialisti ca sa fim acoperiti", explica Dumitrescu.

Oana Giurca, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bihor (CAS), este de parere ca solutia ar permite programarea bolnavilor de catre medici pentru prescrierea retetelor pe parcursul intregii luni, nu numai in primele doua, trei zile ale lunii. Aceasta ar duce la eliminarea aglomerarii cabinetelor medicale.

"Medicii prescriptori vor folosi mult mai eficient sumele aflate la dispozitia lor", crede Giurca. "Solutia duce la responsabilizarea medicilor in raport cu decizia de prescriere de tratamente eficiente fiecarui bolnav, tinand cont si de costul tratamentelor si de puterea financiara a bolnavului.

Astfel, se pot elimina si eventualele prescrieri nejustificate. Depasirile inregistrate la sumele aflate la dispozitia medicilor se doresc a fi recuperate din venitul cabinetului medical. Cel mai important aspect, transferul bugetelor va duce la eliminarea cozilor de la farmacii, va duce la un proces de eliberare a medicamentelor mai coerent", este de parere Oana Giurca.

Ritli Ladislau, seful Directiei de Sanatate Publica Bihor (DSP), este in asentimentul sefilor sai de la Bucuresti si spune ca, de foarte multe ori, se intampla ca medicul de familie sa prescrie retete compensate sau gratuite, iar in momentul in care bolnavul ajunge la farmacie constata ca nu mai sunt fonduri.

"Exista posibilitatea ca oamenii sa se imbulzeasca si la medicii de familie si ca anumite boli sau medicamente sa aiba prioritate", declara Ritli. "Propunerea nu poate decat sa usureze munca farmacistilor, iar medicul va sti ce medicament poate sa prescrie si ce nu", este de parere seful DSP Bihor.

Ritli spune ca-si aminteste ca, in urma cu patru ani, a existat inca un experiment de alocare a bugetelor pentru medicamentele compensate si gratuite la medicii de familie.

Seful DSP Bihor spune ca, pe atunci, autoritatile din Sanatate au decis ca este mai bine ca medicii de familie sa stie de cati bani dispun pentru a prescrie tratamente. "Pana la urma solutia a esuat si s-a ajuns la ceea ce este in prezent", remarca Ritli.

Listele raman la fel

In Romania, exista judete in care un medic de familie are inscrisi pe lista peste 2.500 de pacienti. In acest caz, ei vor trebui din iulie 2006 sa renunte la o parte dintre pacienti si sa ajunga la o lista rezonabila de 1.000-1.500 de oameni. Nu este si cazul judetului Bihor.

Aici un medic de familie nu are mai mult de 1.500 de pacienti inscrisi.

Marius Bocaniciu, medic de familie si secretar al Colegiului Medicilor Bihor (CM), a vrut sa-si dea cu parerea vizavi de decizia ministerului, mai mult in calitate de medic de familie. "M-am consultat cu cei doi asistenti pe care-i am si am stabilit cum sa facem pentru ca bolnavii sa nu se inghesuie ca la farmacii", declara Bocaniciu.

"Ca principiu, eu zic ca e bine ca bugetul sa fie trecut la medici. Medicii de familie de la noi din judet nu trebuie sa renunte la niciun pacient. Asadar, cu pacientii nu se intampla nimic rau. Va trebui sa fiu mult mai atent la ceea ce prescriu. Este clar ca ma voi ocupa mai mult de fiecare pacient.

Tot ce pot sa le spun, atat pacientilor mei cat si celorlalti, este sa stea linistiti pentru ca noi vom avea mai mult timp sa ne ocupam de ei. Eu am senzatia ca, in sfarsit, situatia se va ameliora", concluzioneaza medicul de familie.

Spiterii scapa de presiuni

"Din cate stiu eu, Romania este singura tara din Europa in care farmaciile detin fondurile", declara Eugenia Hamza, presedintele Colegiului Farmacistilor Bihor. "Au aparut foarte multe medicamente scumpe care sunt prescrise gratuit. Exista retete care costa 70 de milioane de lei vechi.

Fata de alte tari, noi suntem prea saraci sa folosim tratamente atat de scumpe. Totodata, exista pacienti care nu isi respecta regimul de alimentatie impus de medic. Astfel, cu timpul, boala se agraveaza si bolnavul va trebui sa foloseasca medicamente mult mai scumpe si mai eficiente.

Mi se pare nedrept ca nu toti cei care contribuie la bugetul asigurarilor de sanatate sa poata beneficia de medicamente compensate sau gratuite, pentru ca bugetul se termina in primele zile din luna", crede sefa spiterilor.

Hamza este de parere ca munca farmacistilor va intra in normal, nu vor mai lucra sub presiune si vor putea fi mult mai atenti la medicamentele eliberate.

Cu toate ca propunerea va aduce schimbari pozitive, bolnavii sunt de parere ca medicii vor da medicamente pe "pile", la fel cum fac unii farmacisti in prezent. "Medicii nostri de familie le vor da medicamente cunostintelor lor si apoi noua. Cu siguranta cozile din farmacii, de la fiecare inceput de luna, se vor muta la medici.

Oamenii vor fi la fel de disperati. As fi curios sa vad si eu, scris negru pe alb in carnetul de sanatate, care este costul real al tratamentului prescris de doctor", spune un pacient inscris la unul dintre medicii de familie cu cabinet in cadrul dispensarului de pe strada Onisifor Ghibu.

Dintre cele 37 de judete in care rezolvarea crizei medicamentelor este o urgenta, Bihorul este pe primul loc. Din 63 milioane RON, suma la care s-a gandit CNAS pentru iesirea din impas, Bihorul va primi 70%. Stabilirea unei sume minime pentru fiecare asigurat (35 RON) nu inseamna insa ca toti vor cumpara medicamente.

Acesta este insa un pas spre corectarea dezechilibrelor existente intre judete, dezechilibre mentinute de-a lungul anilor in baza bugetelor istorice.