Ioan si Maria Mocan, de 79, respectiv 80 de ani, au primit o sentinta de evacuare neconditionata din casa in care au locuit 37 de ani. O casa pe care au cumparat-o, in 1997 si care a fost retrocedata, mai tarziu, in conditii confuze.

Ioan Mocan este bolnav de diabet, iar sotia sa a fost externata din spital in urma cu aproape doua saptamani, fiind afectata de cancer.

Sotii Mocan traiesc de 37 de ani intr-o casa alaturi de o alta familie, Cristea. Maria Cristea s-a nascut in aceasta casa, in urma cu 45 de ani. Cu alte cuvinte, imobilul de pe strada Teclu, este locul unde si-au construit viata doua familii.

Doua familii care au avut grija sa si cumpere apartamentele in care au locuit o viata intreaga. Atat familia Mocan, cat si Cristea, au cumparat apartamentele, in baza legii 112/1995, in primavara lui 1997. Contractele de vanzare-cumparare au fost incheiate fara probleme cu Urbana SA, condusa pe atunci de Ioan Marie.

Nu exista nici o cerere de revendicare pe imobilul din strada Nicolae Teclu, nr. 12. De asemenea, cele doua familii "si-au facut temele" si s-au intabulat in Cartea Funciara in acelasi an, 1997. Contractul de intabulare al familiei Cristea a fost semnat de judecatoarea Elena Boca..

Ratele pentru apartamente au fost achitate integral in 1999, moment in care cele doua familii ajung proprietare fara ipoteca, asupra apartamentelor. Totul decurgea normal. Numai ca valul retrocedarilor s-a revarsat prin suprindere si pe strada Nicolae Teclu.

"Dupa mai mult de doi ani de la incheierea contractelor de vanzare-cumparare, a inceput calvarul.

La data de 9 iunie 1999, Urbana emite o adresa prin care ne instiinteaza cu inocenta de faptul ca din eroare, vanzarea locuintelor catre subsemnatii s-a facut in baza unui extras CF care nu corespunde cu locuinta situata administrativ in Sibiu, strada Nicolae Teclu, nr.12, si ca suntem chemati sa anulam contractele de vanzare-cumparare incheiate si sa primim inapoi contravaloarea locuintei pe care o achitasem", arata cele doua familii intr-o adresa catre Comisia de abuzuri a Parlamentului Romaniei.

De fapt, lucrurile au fost mult mai complicate. Nu asa-zisa eroare a Urbana era problema. Ci faptul ca, intre timp, doua surori, Cornelia si Elena Blaga, au revendicat imobilul pe care il cumparasera familiile Mocan si Cristea.

Cele doua surori obtinusera o casa aflata in vecinatatea imobilului de pe strada Teclu, 12 si, potrivit lui Ioan Mocan ?cautau inca o casa, pentri ca stiau ca mai au una. Asa ca au revendicat casa de la numarul 12, de pe strada Nicolae Teclu".

Din acest moment, logica nu mai exista decat pe alocuri, in povestea imobilului de pe strada Teclu.

Misteriosul numar topografic

Practic, ?chichita" care a dat peste cap situatia imobilului de pe Teclu este numarul de top. Astfel, dupa cum scrie si in contractele de cumparare a apartamentelor si in extrasele de CF si in contractele de intabulare, numarul de top al terenului aferent cladirii este 3109.

In Proces, surorile Blaga, prin avocatii lor, au aratat ca de fapt numarul de top este 3114, adica acelasi cu parcela celeilalte case pe care au obtinut-o in urma cererii de revendicare.

Din deciziile studiate de noi, date de instantele competente in procesul referitor la imobilul de pe Teclu, nu reiese nici o explicatie cu privire la modalitatea prin care nr de top 3114 ar fi devenit 3109. Cert este ca, in procese, de la un moment dat, s-a facut referire la casa de pe Teclu, ca la un imobil aferent nr.de top 3114, fapt care incheia practic disputa, ?din fasa". Nu a mai contat faptul ca apartamentele au fost cumparate legal si cu buna credinta de cele doua familii, pentru ca in momentul cumpararii nu exista inregistrat in CF nici o restrictie cu privire la vanzarea imobilului.

Nu a contat nici macar faptul ca cele doua familii s-au si intabulat in CF! Procesul a mers lin in favoarea surorilor Blaga, urmasele fostului proprietar, conform unui certificat de mostenitor din 1999. ?Ni s-a spus ca de fapt am cumparat alt imobil, acolo unde este restaurantul Vatra.

Si ca acest imobil, de pe Teclu, ar fi sub numar top 3114, ca cel al casei surorilor Blaga. Cica s-ar fi facut o greseala in CF acum 50 de ani, dar nu am vazut exact unde s-a facut greseala. Nici in CF nu apare. Nu inteleg", spune Ioan Mocan.

Pedeapsa penala anulata

Pe parcursul seriei de procese referitoare la retrocedarea casei de pe Nicolae Teclu au fost gasite, pentru o perioada delimitata de timp si persoane vinovate de ?eroarea" de la Urbana. Astfel, Eleonora Muntean, functionar la Urbana SA, a fost gasita vinovata pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

"Prin adresa 5227 din 23 07 1996, fostii proprietari, in persoana numitei Blaga Otilia, le face cunoscut ca isi revendica drepturile de proprietate pentru cele doua apartamente din imobilul nr. 12, pe care este pusa rezolutia Restrictionati vanzarea prin calculator.

Aceasta (Eleonora Muntean - n.r.) nu isi indeplinestesarcinile de serviciu, astfel ca in anul 1997, aprilie, 02, fostii chiriasi devin proprietariai apartamentelor mentionate". Raportul este semnat de lt-colonel Gheorghe Maxim.

Acesta arata ca faptele cercetate ?intrunesc elemente constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu savarsita de Eleonora Muntean".

Ulterior insa, autoritatile revin asupra verdictului, motivand ca functionara nu avea de unde sa stie de asa-zisa greseala facuta in CF in urma cu 50 de ani, prin care topul de pe Nicolae Teclu 12, fusese schimbat din 3114 in 3109.

Certificat de mostenitor de la Radu Bucsa

In dosarul ?Teclu 12" apar multe nume cunoscute victimelor retrocedarilor. Unul dintre acestea este judecatorul Ioan Crisan, de la Curtea de Apel Alba, care a dat mai multe decizii in favoarea urmasilor fostilor proprietari.

De asemenea, singurul avocat care a acceptat sa mearga cu dosarul sotilor Mocan si Cristea in tribunal a fost avocata Mihalache, cunoscuta din ?dosarul Teusan". Potrivit unor informatii confirmate partial, sotia avocatului Dorin Suciu ar fi fost avocat al apararii urmasilor fostilor proprietari.

Un actor interesant este notarul Radu Bucsa, al carui nume apare in multe cazuri de retrocedare. Acesta este autorul certificatului de mostenitor al surorilor Blaga. Certificatul, de la care ZIARUL de Sibiu detine o copie, este intocmit in 5 mai 1999, la trei ani dupa ce surorile Blaga ar fi facut cererea de retrocedare pentru numarul de top 3114.

Potrivit certificatului, care nu prezinta dovezi, surorile Blaga ar fi nepoatele proprietarei Ariesan Maria. Potrivit sotilor Mocan, fostul proprietar al imobilului de pe Teclu ar fi un aristocrat pe nume Zontag.

Comisia sociala spune "nu"

Prea batrani si nepriceputi in litera juridica, sotii Mocan au solicitat dupa ani de procese o locuinta sociala. Cu atat mai mult cu cat prin sentinta civila 304 din 2006, judecatoria Sibiu a dispus ?evacuarea neconditionata" a acestora.

Ultimul raspuns al comisiei sociale este datat 14 aprilie 2006 si precizeaza sec ca ?nu exista spatiu" si ca sotii Mocan se afla in lista de prioritati pentru acordarea unei locuinte sociale.

Procesele familiei Mocan si Cristea sunt pe ultima suta de metri. Cele doua familii au acum un apel pe rol, formulat la decizia de evacuare. Daca pierd apelul, vor fi nevoite sa ajunga in strada.

"Nu mai putem. Nu mai rezistam. Cum adica ne-a vandut casa pe Rotarilor cand noi stam pe Nicolae Teclu? Nu mai inteleg nimic. ?Nu stiu daca mai apucam sa traim pana o sa se rezolve situatia asta. Poate ca asta asteapta ei. Eu sunt bolnav de diabet, sotia are cancer. Cat mai rezistam?", spune Ioan Mocan.