Tursib va achizitiona 30 de autobuze prin intermediul unui imprumut al Bancii Europene pentru Reconstrucie si Dezvoltare (BERD). Banca europeana va acorda orasului Sibiu un imprumut de 15 milioane de euro pentru achizitia de autobuze si pentru refacerea unor drumuri.

Dupa cum anunta directorul Tursib, Adrian Popa, la sfarsitul lui martie, Primaria Sibiu avea alocati 15 milioane de euro pentru cumpararea de noi autobuze. Potrivit site-ului reporter.gr, imprumutul de 15 milioane de euro, acordat de BERD, va fi folosit si pentru refacerea unor drumuri.

Dupa cum arata sursa citata, imprumutul va fi acordat fara ca Primaria Sibiu sa acorde o garantie, fapt fara precedent in istoria imprumuturilor acordate unor orase din Romania.

Operatiunea va duce la crearea unui Contract de Servicii Publice, primul astfel de contract realizat de o companie de transport din Romania, mai informeaza site-ul reporter.gr.

Acest contract inseamna ca Tursib nu va mai primi subventii de la Primaria Sibiu ci va avea un contract ferm, prin care se va stabili cat primeste compania pentru serviciile aplicate orasului. Noul sistem va permite companiei Tursib sa isi eficientizeze capacitatile financiare.

Tursib va trata cu Primaria cu si cu un client, fara a fi subventionat.

imprumutul acordat de BERD este impartit in doua componente, potrivit reporter.gr. Astfel, BERD va acorda un imprumut de 5 milioane de euro direct catre Tursib SA si un altul de 10 milioane de euro catre Primarie. Din cei 10 milioane de euro, cinci vor fi "gazduiti" intr-o banca comerciala, dupa cum arata reporter.gr.

Pentru realizarea proiectului, BERD a cerut o analiza prin care sa se stabileasca daca noile autobuze cumparate respecta normele de protectie a mediului si ce trebuie facut pentru ca si autobuzele din parcul auto actual sa respecte aceste norme (Euro 3).

Pe baza auditului asupra impactului de mediu, Tursib si Primaria Sibiu vor trebui sa creeze un plan de actiune pentru protectia mediului, pe care sa il prezinte BERD.

Laurentiu PARNICa