Bogdan Draghici, reporter al saptamanalului de investigatii ??Gazeta de Bucuresti??, parte a Trustului GAZETA, a fost atacat, saptamana trecuta, in plina zi de trei huligani. Jurnalistul iesea dintr-un show-room situat in zona Pipera si era insotit de sotia sa. In acel moment a fost agresat, fara nicio vorba.

Unul dintre cei trei l-a lovit violent in fata, iar un altul a imbrancit-o pe sotia sa, aruncand-o intr-un gard viu. Apoi, toti trei au inceput sa-l loveasca cu picioarele in cap pe ziaristul cazut la pamant. In momentul in care sotia acestuia a inceput sa tipe si s-a aruncat peste trupul sau, in incercarea disperata de a-l proteja, huliganii au fugit.

Bogdan Draghici a fost transportat in stare de inconstienta la Spitalul Universitar.

Facem un apel catre organele abilitate sa demareze urgent o ancheta in scopul descoperirii si pedepsirii exemplare a faptuitorilor. Tragem un semnal de alarma. Maine, oricare ziarist poate fi luat la pumni si picioare in gura, pentru ca a scris de X sau Y.

Mai mult, poate chiar TU vei fi luat la pumni si la picioare in gura, pentru ca in targ ai vorbit despre X sau despre Y. In prag de aderare la UE, iata ca in Romania legea bunului plac se face cu pumnul. In prag de aderare la UE, iata ca in Romania siguranta cetateanului este garantata doar pe hartie prin fel de fel de acte.

De ce?

Colegul nostru, Bogdan Draghici s-a specializat in anchete, avand ca subiecte ilegalitati sau abuzuri ale unor personalitati ale vietii politice romanesti. :i ale unor institutii ale statului, care au menirea de a garanta siguranta cetateanului si democratia.

Va redam, in continuare, cateva fragmente din articolele sale, in nadejdea ca, astfel, autoritatile ar putea avea un punct de plecare in depistarea agresorilor.

Primul pe ??lista neagra?? ar putea fi ??diplomatul?? Ovidiu Grecea si cateii care i se gudura pe la picioare.

Proteste romanesti la Sydney si Canberra

(nr. 1)

Receptiile organizate de Ambasada Romaniei de la Canberra (30 noiembrie) si de catre Consulatul General din Sydney (29 noiembrie) cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei au fost pentru prima data boicotate de comunitatea romaneasca de la Antipozi.

Corpul diplomatic strain si autoritatile australiene care au participat la cele doua receptii au aflat de la protestatarii romani ca diplomatul Ovidiu Grecea este considerat indezirabil de catre organizatiile romanilor din Australia.

Comunitatea romaneasca cere cu vehementa de peste 7 luni presedintelui Traian Basescu si ministrului Afacerilor Externe sa-l retraga de la post pe consulul Grecea, acesta reusind ??performanta?? de a deveni cel mai contestat diplomat din Australia.

??Eroul national?? Grecea se destainuie (nr. 9)

Fostul demnitar al ultimelor guvernari si actualul consul general de la Sydney, diplomatul Ovidiu Grecea este contestat virulent de comunitatea romaneasca din Australia.

Acuzatiile aduse acestuia sunt deosebit de grave si Ministerul Afacerilor Externe este obligat sa le analizeze cu maxima responsabilitate, deoarece probele incriminatoare sunt evident defavorabile ??greului?? Grecea.

Un interviu acordat in 2005 de consulul Grecea unui ziar romanesc de la Antipozi toarna gaz peste focul anchetei disciplinare provocate de abaterile influentului diplomat. Ziarul a fost de altfel pus la dispozitia autoritatilor romane de catre comunitatea romaneasca din Australia.

??Gazeta?? l-a facut KO pe ??greul?? Ovidiu Grecea (nr. 14)

??Gazeta de Bucresti?? a reactionat in decembrie anul trecut la un apel disperat trimis pe e-grupul FREEEX de romanii din Australia, exasperati de abuzurile consulului general Ovidiu Grecea.

Acestia se plangeau ca autoritatile romane si mass-media din tara nu le acordau atentia cuvenita, distanta uriasa fiind probabil explicatia ignorarii cvasitotale.

:i, pentru ca tot vorbim de persoane deranjate de investigatiile jurnalistului Bogdan Draghici, nu ar fi rau sa amintim si de cele cateva articole ale sale, in care dezvaluie ilegalitatile ??Clanului Geoana??, condus de soacra sefului PSD, Margareta Costea.

Departe de noi gandul ca aceasta ar fi luat parte, personal, la ??atentionarea?? ziaristului, dar s-ar putea ca niste ??oameni de bine?? din anturajul sau sa considere ca, prin agresiunea aceasta, ar putea creste in ochii ??sefei??.

Soacra lui Mircea Geoana joaca in ??Revolutia Binelui??

(nr. 3)

Au trecut 16 ani de la Revolutia din Decembrie 1989. Peste 35.000 de dosare sunt depuse la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Printre acestea este un dosar cu cantec& Dosarul Margareta Costea. Singurul dosar contestat la Procuratura Militara de doua ori in 16 ani. Prima data a fost musamalizata ancheta penala, in 1991.

In 2005, a fost redeschisa, in urma unui denunt insotit de probe solide, pe fondul unei reformari mult-trambitate a Justitiei romane.

Este oare posibil ca soacra liderului PSD sa fie adusa in fata Justitiei dupa 16 ani? Miza este uriasa, pentru ca sunt mii de dosare ciudate si beneficiile primite ilegal in era post-revolutionara sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.

??Dizidenta?? Margareta Costea, sotia stabului de la Gospodaria de partid (nr. 8)

Intreprinderea de mobilier si decoratiuni interioare ??HELIADE?? a fost infiintata in 1953, iar din 1990 devine SC MOBEST SA. Adresa fabricii este Str. Heliade intre Vii nr. 8, sector 2.

In 1978 este implicata in reparatia Pelesului si a Foisorului, ulterior ocupandu-se de reparatiile de la Palatul Cotroceni, de mobilarea Casei Poporului (Palatul Parlamentului), in mobilarea caselor de oaspeti folosite de demnitarii regimului comunist.

Din 1971, fabrica este condusa de directorul Ion Costea, socrul lui Mircea Geoana si sotul Margaretei Costea, sefa Clanului Lacustelor, de a carui istorie se ocupa prezenta ancheta jurnalistica.

Soacra lui Mircea Geoana a profitat de orfanii romani (nr. 18)

"Revolutionara" soacra a liderului PSD, prof. univ. dr. ing. Margareta Costea, nu a dat lovitura in lumea afacerilor clasice si nici nu a incercat macar. In 1990 si-a procurat un certificat de revolutionar, falsificand un intreg dosar si a incercat sa fructifice din plin statutul obtinut pe cai oculte.

Nu este insa nici pe departe singura "afacere" a soacrei intreprinzatoare. Fundatiile umanitare au reprezentat pentru multi veritabile cornuri ale abundentei, mizandu-se pe naivitatea si buna-credinta a cetatenilor romani sau straini care plangeau de mila unor defavorizati ai sortii.

Soacra apara onoarea intregului neam (nr. 20)

Gazeta de Bucuresti a facut dezvaluiri socante privind afacerile Clanului Costea-Geoana, intr-o serie de articole publicate incepand cu decembrie anul trecut. Cititorii nostri au putut afla cum si-a fabricat soacra ??Prostanacului?? un dosar de revolutionar ranit, falsificand acte medicale si arogandu-si merite inexistente.

Recent, Gazeta de Bucuresti a publicat rezultatele unei investigatii care a vizat ??operele caritabile?? ale clanului in cauza. O fundatie de familie a obtinut peste noapte autorizatiile necesare pentru a se ingriji de orfanii romani, miza fiind insa o vila revendicata de fostul proprietar si situata pe un teren in valoare de circa 400.000 de euro.

Iesind la atac de o maniera imprudenta, ??revolutionara?? a ales arma unui proces de calomnie intentat jurnalistului care a demascat impostura si ilegalitatile ??imaculatei?? Margareta.

Chiar daca nu dam o prea mare importanta acestei ipoteze, ar mai fi, printre posibilii suspecti, si reprezentantii unor institutii de stat si private, lezati de spiritul scormonitor al ziaristului. Ca si in cazul precedent, nu ne referim chiar la persoanele acestora, ci la trepadusii lor.

Alistar si integritatea (nr. 18)

Gazeta de Bucuresti a dezvaluit saptamana trecuta ca domnul Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, are un trecut care nu-l recomanda deloc pentru titlul de ??campion al luptei anticoruptie??.

Fostul purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, din epoca uriaselor abuzuri comise de guvernarea PSD, si fostul sef al Protocolului Primariei Capitalei, din epoca Lis, domnul Alistar a obtinut o locuinta din fondul locativ al municipalitatii, prin metode ilegale si imorale, asa cum reiese de altfel din scriptele primariei.

INA, inamicul avertizorilor de integritate (nr. 19)

Gazeta de Bucuresti a evidentiat in articolele publicate anterior ca Institutul National de Administratie (INA) este, din pacate, un inamic al avertizorilor de integritate din propria ograda.

Este regretabil ca tocmai scoala destinata formarii continue a resursei umane din administratia publica nu reprezinta un etalon pozitiv la capitolul Combaterea coruptiei si a ilegalitatilor.

Avertizorii de integritate din cadrul INA si al retelei de centre regionale de formare continua au fost prompt si drastic sanctionati si ejectati din sistem, desi sesizarile acestora demascau abuzuri si ilegalitati deosebit de grave si reclamau protejarea deosebita a functionarilor care sperasera ca Legea nr.571/ 2004 va fi respectata cu sfintenie si de managerii INA si de demnitarii Ministerului Administratiei si Internelor.

Drumul banului public catre unele buzunare private (nr. 2)

INA nu are un buget de dimensiunea unui mega-minister, dar ??capusarea?? acestuia poate aduce sume importante in buzunare private pe cai ilegale. Bugetul gestionat de intreaga retea depaseste 5 milioane de euro anual, adaugandu-se alte milioane de euro asigurate de proiectele cu finantare europeana.

Trucarea licitatiilor sau a studiilor de piata, incredintarea directa a unor contracte, angajarea de lectori pe criterii politice sau de apartenenta la anumite clientele, cheltuirea iresponsabila a unor fonduri publice importante, toate acestea pot aduce ??beneficii?? substantiale celor certati cu legea.

Amagirea fratilor de peste Prut (nr. 6)

In cursul lui aprilie 2005, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a initiat o evaluare interna a desfasurarii proiectelor si programelor finantate in cursul lui 2004 in Republica Moldova. Raportul final a fost inaintat premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Evaluarea facuta de DRP surprinde o realitate halucinanta, care tradeaza un demers iresponsabil, incompetent si parazitat de deturnari de fonduri si de satisfacerea clientelei politice in contul fostei guvernari PSD.

Politicienii reactioneaza

Ioan Oltean - vicepresedinte PD, chestor al Camerei Deputatilor

"E foarte grav ce s-a intamplat. E regretabil. E un atentat la democratie. Nu stiu cine a avut interesul sa bata un ziarist. E foarte grav.??

Peter Kovacs Eckstein - presedintele Comisiei Juridice din Senat, senator UDMR

"E extrem de grav ce s-a intamplat. Iar problema care se pune este daca are vreo legatura cu calitatea sa de ziarist si cu ce a scris. Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru intreaga societate publica. Acest caz ar putea bulversa viata publica romaneasca.

Pentru aflarea adevarului, in acest caz de o gravitate foarte mare, ar trebui sa se sesizeze toti factorii.??

Bogdan Ciuca, deputat, purtator de cuvant al Partidului Conservator

"E zguduitor. Nu e de acceptat sa se intample asa ceva, mai ales daca evenimentul are legatura cu activitatea de serviciu a ziaristului. Nu stiu daca cineva poate fi de acord cu asa ceva??.

Daniel Buda, fost avocat al ziaristilor, presedinte PD Cluj

"Situatia e absolut incalificabila, inacceptabila pentru Romania, pentru un stat care aspira sa se integreze in Uniunea Europeana. Organele statului trebuie sa ia masuri urgente pentru prinderea agresorilor, cu atat mai mult cu cat exista suspiciunea ca ziaristul a deranjat.

Daca Romania vrea sa se integreze cu fruntea sus in Romania, trebuie sa faca tot ce e posibil pentru a asigura libertatea de exprimare a presei.??

PSD Cluj

"Violenta e condamnata in orice situatie ar avea loc, iar fapta de acest gen e cu atat mai grava cu cat se savarseste impotriva unui jurnalist. Din pacate, astfel de evenimente au loc mult prea frecvent in ultimii ani pentru o tara cu un regim democratic. Speram ca autoritatile sa faca publice rezultatele anchetei pe care au demarat-o.??

Theodor Stolojan, consilier prezidential&

"Violenta nu este nicaieri un mijloc de a rezolva problemele. Eu cred ca cei care au fost nemultumiti de articole scrise de un ziarist au cai legale de a actiona. Au drept la replica. :i daca considera ca reputatia lor a fost stirbita, atunci se pot adresa si in justitie.

Deci exista cai legale in momentul in care esti nemultumit de ce a scris un ziarist despre tine. Acum nu vorbesc de cazul despre care vorbiti, dar ca politician trebuie sa accepti ca libertatea presei este o componenta esentiala a democratiei.

Ca om politic trebuie sa stii ca esti sub ochiul vigilent al mass-media, trebuie sa accepti mult mai mult decat un om obisnuit despre care se scrie un articol. Niciodata violenta nu rezolva o problema sau alta, este inadmisibil sa ataci un om.??

In ciuda insistentelor noastre, presedintele PD, Emil Boc, nu a putut fi contactat pentru o pozitie oficiala in acest caz, fiind ??ocupat?? cu drumurile spre si dinspre Viena. Mai mult, odata intors acasa, liderul celui mai puternic partid din Romania si-a tinut telefonul inchis.

Daca huliganii care au comis aceste acte sau altii asemenea lor cred ca le-am luat frica si vom scrie de acum inainte doar despre marete realizari, se insala. De altfel, Bogdan Draghici, la cateva ore dupa atac, ne spunea, cu greu, din patul de spital de la Reanimare& ??N-o sa ma opresc. Merg inainte!??.

Abia isi recapatase cunostinta si se chinuia sa isi reaminteasca ce s-a intamplat. Deocamdata, insa, colegii ii ureaza sanatate multa si recuperare cat mai grabnica.