Subiectul legat de constructia unui nou stadion in municipiul Cluj-Napoca este deja foarte cunoscut clujenilor. Autoritatile locale ne tot “ametesc” cu promisiuni legate de constructia respectivului stadion, insa, deocamdata, nimic nu este “batut in cuie”.

Principala cauza pentru care proiectul stagneaza este legata de locatia viitoarei constructii, in acest sens cautandu-se solutii cat mai viabile. De asemenea, controversata este si viitoarea destinatie a terenului de sub stadionul Ion Moina, care urmeaza sa fie demolat.

Ultima varianta gasita de Consiliul Judetean - administratorul stadionului Ion Moina - pentru constructia “bijuteriei” sportive este chiar terenul aflat sub actualul stadion Ion Moina. Solutia, asa cum veti vedea, este cea mai viabila din punct de vedere financiar.

Garbau sau Sanicoara

Povestea legata de constructia faimosului stadion a inceput in vara anului trecut. De atunci insa, totul a ramas la stadiul de idee incipienta, nici macar de proiect concret. Prin urmare, Clujul ramane in continuare fara un stadion modern. Tot ce se stie este ca Ion Moina va fi daramat si in locul sau, undeva, se va ridica un nou stadion.

GAZETA v-a tinut la curent, pas cu pas, cu toate aspectele legate de aceasta constructie de care Clujul are atata nevoie. Una dintre solutiile gasite de autoritati era construirea unui stadion modern in Valea Garbaului.

Vechea potcoava urma sa fie demolata, terenul de sub stadion urma sa fie dat in concesiune la pret mic, iar firma care obtinea terenul se obliga sa construiasca noua bijuterie, apoi putand sa inceapa constructia unui cartier rezidential pe locul fostului stadion.

Teoretic, ideea era buna, insa, dupa toate calculele, viitoarea constructie se ridica la costuri prea mari, care nu se amortizau din viitorul cartier rezidential. Spunem acest lucru intrucat in zona Garbau nu exista nici utilitatile si nici infrastructura necesara pentru constructia unei baze sportive de amploarea unui stadion modern.

O alta varianta luata in calcul a fost cea legata de constructia vestitului stadion in Sanicoara, unde deja exista utilitatile si infrastructura necesara.

Gaina cu oua de aur

Terenul de sub Ion Moina valoreaza aproape 40 de milioane de euro si pretul terenului in zona creste de la o zi la alta. Numai ca autoritatile judetene nu au cum sa vanda terenul respectiv si, de asemenea, au obligativitatea de a construi intai un stadion si de-abia dupa aceea pot darama potcoava.

In aceste conditii, la inceputul acestei luni, Consiliul Judetean era pe punctul de a (re)trece stadionul in administrarea Consiliului Local, autoritatile locale urmand sa pompeze bani in reamenajarea potcoavei. Atata tot ca Ion Moina era o gaina cu oua de aur prea valoroasa pentru a fi lasata din mana.

Potcoava noua!

Astfel, saptamana trecuta, presedintele Consiliului Judetean - Marius Nicoara - a aruncat bomba: noul stadion se va ridica pe locul vechii potcoave. Daca viitorul stadion se va inalta pe locul potcoavei, firma care urmeaza sa-l construiasca va avea posibilitatea sa foloseasca anumite spatii ale noului stadion in scopuri proprii.

De asemenea, firma care va ridica noul stadion va primi in concesiune - probabil - terenul din Valea Garbaului. Acesta urmeaza sa fie cedat de catre Armata Consiliului Judetean, printr-o Hotarare de Guvern. Daca aceste conditii vor fi in cele din urma acceptate de ambele parti, cel mai probabil in Valea Garbaului se va construi un nou cartier rezidential.

Facem precizarea ca pentru un cartier rezidential sunt necesare utilitati si infrastructura mai redusa si mai putin costisitoare decat pentru un stadion. “Inca nu am stabilit nici un fel de detalii ale acestui plan.

Suntem in discutii cu un puternic fond de investitii american si saptamana viitoare (saptamana aceasta n.r.) urmeaza sa avem o serie de intalniri cu reprezentanti ai guvernului si armatei pentru a pune la punct detaliile legate de terenul din Valea Garbaului”, a declarat in exclusivitate pentru GAZETA Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Potrivit unor surse ale GAZETEI firma interesata de aceasta investitie este Broadhurst, un puternic fond de investitii american, care, printre altele detine si concernul de magazine Winmarkt.