Inspectorii DSV verifica in aceste zile toate depozitele si supermarket-urile din judet, urmarind sa retraga de pe piata loturile de carne care provin de la Avicola Codlea. In acelasi timp, reprezentantii hypermarket-ului Metro au declarat ca vor retrage de la vinzare carnea cu stampila firmei din Brasov. Intre timp, populatia a inceput sa renunte la a mai consuma carne de pui.

Reprezentantii magazinului Univers’All spun ca vinzarile de pui congelati au scazut deja. Alarma daclansata la nivel national va afecta vinzarile firmei Avicola Iasi, dupa cum declara conducerea acesteia. Nu de aceeasi parere sint sefii Avitop, care considera ca vor avea de cistigat de pe urma isteriei aviare, avind in vedere ca vor putea acapara noi piete.

La Bucuresti, peste 12 tone de carne au fost retrase din magazine, dar criza continua sa se acutizeze, avind in vedere ca puii de la Codlea au fost distribuiti in mai multe localitati din tara, printre care Timis, Covasna, Brasov, Focsani, Galati, Bucuresti, Constanta si Ploiesti. Autoritatile au anuntat ca peste un milion de pasari de la fermele din Codlea vor fi sacrificate.

Intre timp, medicii dau sfaturi populatiei cu privire la modul in care trebuie preparata carnea pentru se evita infectarea cu virusul gripei aviare.

Isteria descoperirii focarului de gripa de la Brasov s-a propagat si la Iasi. In alerta, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) verifica in aceste zile marile depozite de carne de pui din judet, precum si supermarket-urile care comercializeaza carne de pui.

„In functie de ceea ce gasim la depozite, mergem pe fir la magazine si retragem toate loturile de carne care provin de la Avicola Codlea. Totodata, pe intreg teritoriul tarii a fost interzis transportul pasarilor vii, cu exceptia celor care merg la ferme, pentru populare sau pentru abatorizare“, a declarat Chirila Covaliu, purtatorul de cuvint al DSVSA Iasi.

La Metro, carnea a fost scoasa din galantare

In ceea ce priveste hypermarket-ul Metro, reprezentantii acestuia au declarat ca vor retrage de la comercializare carnea de pui care are stampila firmei brasovene. Sefii supermarket-urilor din Iasi spun ca nu vor fi afectati in nici un fel de isteria aviara. „Ne aprovizionam cu carne de la Avicola Iasi, astfel incit nu o sa se puna problema gripei aviare.

Nici in ceea ce priveste vinzarile nu vom fi afectati in vreun fel“, au afirmat chiar agasati si incomodati de intrebare reprezentantii supermarket-ului Fidelio.

Scad vinzarile de pui congelati

In schimb, conducerea magazinului Univers’All recunoaste ca i-au scazut vinzarile la pui congelati, fara, insa, sa precizeze daca are in galantare carne provenind de la Avicola Codlea. „Pina in acest moment, vinzarile la carnea de pui din magazinul nostru au fost afectate intr-o foarte mica masura de informatiile privitoare la descoperirea focarului de gripa aviara de la Brasov.

Credem ca acest lucru se datoreaza increderii pe care clientii o au fata de supermarket-urile mari“, se mentioneaza intr-un comunicat trimis pe adresa redactiei „Jurnalului de Est“.

Producatorii privesc diferit lucrurile

Posibila existenta a virusului H5N1 in depozitele de la Codlea vor lasa urme si in contabilitatea firmei Avicola Iasi, cred sefii acesteia. „Nu putem estima deocamdata ce pierderi vom avea, dar cert este ca vom fi afectati de zvonurile privind un potential focar de gripa aviara.

Oamenii se sperie usor, chiar daca la Iasi nici nu a fost vorba despre gripa aviara“, sint de parere reprezentantii societatii comerciale Avicola Iasi. In schimb, la Avitop, directorii spera sa intoarca situatia in favoarea lor. „Nu vom fi afectati de incidentul de la Brasov, ba chiar speram sa patrundem pe locurile lasate libere de altii.

La inceput exista frica de a consuma carne de pasare, dar avem o baza solida din punct de vedere al certificarilor sanitar-veterinare si oamenii au inteles acest lucru. Ne confruntam, insa, cu importurile masive de carne si lucrul acesta ne afecteaza afacerile“, spune Bogdan Vilec, directorul de vinzari al Avitop Iasi.