Dosarul “Delphin” a ajuns pe masa procurorilor Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului. Prejudiciul estimat: peste un milion de euro. Cu toate acestea, sub ochii autoritatilor, continua racolarea naivilor care spera in castiguri fabuloase. Printre cei ademeniti in sistemul de tip piramidal se afla mai multi maramureseni printre care unii sunt… elevi de liceu.

Delphin International, jocul piramidal care a facut sute de victime in intreaga tara, a intrat demult in vizorul procurorilor. Din cauza prejudiciului urias, de peste un milion de euro, dosarul a ajuns la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului (DICOT) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe numele “delfinilor-sefi” s-au emis multiple capete de acuzare: spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Cu toate acestea, “delfinii” isi continua nestingheriti activitatile de racolare.

La Casa de Cultura din Zalau sunt “evanghelizate” saptamanal zeci sau chiar sute de persoane din judetele limitrofe, printre care si Maramures. Racolarea cu lamai Sub protectia anonimatului, una dintre persoanele prezente la simpozionul din Zalau, dezvaluie strategia prin care naivii sunt prinsi in plasa: “initial spun ca se cauta persoane descurcarete.

Nu dau detalii, doar m-au intrebat daca vreau sa fac bani. Ni s-a cerut sa fim imbracati elegant si sa avem fiecare cate doua lamai, cica sa nu ti se face rau cand auzi despre cati bani e vorba! La Zalau am inteles ca sunt duse persoane din mai multe judete (Arad, Satu Mare, Cluj, Bihor, Salaj, Maramures si Bistrita).

Mi-au cerut o taxa de peste 400 mii lei vechi, si cand am dat banii mi-au promis ca imi dau chitanta”. Aspirantii la imbogatirea peste noapte afla in ultimul moment ca vor merge in Zalau. Acolo primesc bonul fiscal promis, pentru suma de 430.000 de lei, care reprezinta… contravaloarea unei medalii. Bonul este emis de SC Center Business Consulting din Arad.

“Ne-au spus ca firma este recent infiintata. Mi-au dat o medalie, o mica atentie din partea firmei”. Numai ca firma respectiva nu este chiar atat de recent infiintata. Potrivit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, SC Center Business Consulting s-a infiintat in… 2003.

In timp ce firma “distribuitoare de medalii” incaseaza taxa pe atentie, Camelia Zachar (asociat si administrator la SC Business Center Consulting SRL), alaturi de alti patru “delfini-sefi” sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala, inselaciune, asociere in vederea comiterii de infractiuni si exercitarea unor acte de comert in favoarea si pe seama unei societati straine.

Evaghelizare cu adeziv Mai intai, participantii sunt impartiti in doua tabere: “iti dau o eticheta adeziva cu numele si un cod. Cei care sunt deja in sistem au ecusoane. Apoi esti asezat intre doi oameni din sistem. Cred ca erau vreo 250-300 de persoane, cu varste intre 18 si 40-50 de ani. Printre ei, si elevi de liceu! Toti erau urcati pe scaune si bateau din palme ritmic, pe fond muzical.

Ni s-a spus sa avem cu noi buna dispozitie si sa facem ce face celalalt.” Seminarul este structurat in patru parti a cate 45 de minute fiecare: “a urcat pe scena Daniela Bumb, asistent manager, care ne repeta mereu ca acela care intra in firma va castiga foarte multi bani.

Iti intra la inima cand iti aminteste ca la lucru te dispera seful, ca faci zilnic acelasi lucru… Dar ca toate se pot schimba, pentru ca poti castiga multi bani. Mereu aduc vorba despre aspiratii, dorinte, teluri. Apoi e prezentat sistemul: cand intri in firma esti asistent aspirant, subordonat unui asistent care isi castiga banii pentru sfaturi, elan si entuziasm.

Ca asistent aspirant trebuie sa aduci un alt asistent aspirant. Nu-ti spune ca trebuie sa dai bani, ci doar ca tu castigi bani. Pentru fiecare om adus, primesti 540 de euro, iar pentru cei adusi de oamenii pe care i-ai bagat tu in sistem, primesti cate 360 de euro. Iti spun ca in 10 saptamani poti sa ajungi la 46.000 de euro, deci 1,7 miliarde de lei vechi. Deja incepi sa visezi.

Toata lumea striga super si go delphin, deodata, de parca ar fi in transa”. Cine da acesti bani? Publicul a raspuns: banca.

Participantii care doresc sa participe la partea a doua trebuie sa semneze un contract de confidentialitate nestampilat: “contractul prevede interdictia de a dezvalui ce se intampla acolo, pentru ca dezvalui tainele succesului si atunci trebuie sa le platesti 10.000 de euro”.

Pretul “succesului” Abia spre sfarsitul seminarului, aspirantii la statutul de “delfin” afla ca trebuie plateasca. “Viorel Goron ne-a spus pe ocolite ca trebuie sa dam si noi bani. A subliniat ca pentru afacerea traditionala avem nevoie de un miliard. Ei vand produsul Cheia succesului in 4 volume.

Si discutia a continuat in ordine descrescatoare, ca nu trebuie sa dam nici 900 milioane, nici 700 milioane si tot asa, doar 2.290 euro, pentru care vom primi cartile”. Participantii primesc un formular referitor la intentia de a face rost de bani: “scrie ca daca nu faci rost de bani pana miercuri, afacerea cade.

Iti spun ca ai o singura sansa si ca mai tarziu nu se mai poate.” Pentru a-i impulsiona pe novici, pe scena este adus un barbat care explica ca nu avea nici banii pentru intrarea la prezentare, daramite cei 2.290 de euro: “a spus ca avea o Dacia si ca i-a cerut si surorii sale masina sa mearga in turneu. Dar a lasat masinile la camatari, sa intre in sistem si a recuperat urgent banii.

De fapt, iti da de inteles ca se poate ajunge acolo cu ajutorul camatarilor”. Pentru ca participantii sa nu aiba nici un fel de dubiu referitor la legalitatea jocului, li se prezinta chiar si un act, cu stampila unui avocat. “Daniela Bumb a adus un act cu stampila de la un birou de avocatura din Bucuresti prin care se scrie ca Delphin este legal”.

Acest scenariu se intampla in deplin dispret fata de lege, care interzice “faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise.” Cat despre cartile de 2.290 de euro, acestea intra in tara la pretul de un franc elvetian, dar naivii nu stiu.

Iar banii rezultati din exploatarea credulilor sunt dirijati catre doua firme din paradisul fiscal Gibraltar!

Reactia politiei

Desi “punctul de lucru” Delphin din Zalau, in care sunt implicati si o multime de maramureseni, functioneaza de mult timp, politia nu face nimic pentru a stopa escrocheria. Tincuta Dumitru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Salaj (IPJ) a declarat: “la noi s-au facut dosare in 2004-2005, pentru evaziune fiscala.

Au fost audiate multe persoane, dar nu s-au constituit parte civila sa ceara banii inapoi. De aceea nu i-am putut cerceta si pentru alte infractiuni. Ei au inchiriat spatiul acela de la Casa de Cultura. Sub masca legalitatii, probabil ca desfasoara altfel de activitati, dar deocamdata atat am putut sa facem. Dosarul pentru evaziune fiscala este la DICOT”.

Prejudiciul a ajuns la peste un milion de euro, dar politia considera ca motivele sunt insuficiente pentru a bloca activitatea „delfinilor”. In fine, reactia IPJ Maramures este la fel de halucinanta. Gabriela Leahovici, purtatorul de cuvant al IPJ Maramures a spus ca „deocamdata nu exista plangeri inregistrate. Metodele de racolare sunt postate pe internet?!”