Comisia de agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a aprobat cu unanimitate de voturi Ordonanta 195/2005.

Deputatul conservator de Alba, Nicolae Popa, a precizat ca, dupa negocieri dure si contradictii fara precedent intre membrii comisiei si reprezentantii ministerelor Mediului si Agriculturii, s-a reusit eliminarea art. 54, care prevedea in mod aberant interzicerea activitatii de cultivare si testare a plantelor modificate genetic la o distanta mai mica de 15 km de alte culturi.

Potrivit noilor reglementari, producatorii agricoli pot sa cultive soia si alte plante modificate genetic fara nici o restrictie de distanta. "Este un succes remarcabil al comisiei de agricultura, deoarece eliminarea distantelor dintre suprafetele cultivate s-a adoptat pe termen nelimitat.

Consideram ca am facut un act de dreptate pentru fermieri si, inainte de a aplica recomandarile Uniunii Europene, trebuie sa tinem cont de activitatile noastre specifice si de realitatile economice, sa renuntam la masuri pripite care ar putea falimenta fermele.

Avem nevoie de masuri concrete si stimulative, nu sa descurajam fermierii sa mai investeasca in agricultura", ne-a declarat deputatul conservator Nicolae Popa.