Dispret fata de lege si oamenii care l-au ales. De asta da dovada un consilier local din Scheia, care este pe punctul de a produce un dezastru natural pe versantul din apropierea cartierului Obcine, pe partea stanga la coborarea din municipiul Suceava spre zona industriala de la Rulmentul.

Ignorand faptul ca nu a primit autorizatie de constructie de nicaieri, Sorin Gavril Semeniuc, membru al Consiliului Local Scheia si-a vazut doar de propriile interese, si a organizat un santier in toata puterea cuvantului in apropiere de restaurantul „Dolce Vita”.

Tupeist si fara scrupule, consilierul nu s-a dat in laturi sa agreseze ziaristii care faceau poze la ceea ce ar putea fi inceputul sfarsitului pentru o parte a cartierului Obcine si nici sa treaca peste deciziile Primariei Scheia care i-a comunicat ca trebuie sa inceteze aceste lucrari.

In zona se poate construi ceva doar in conditii speciale

Dupa ce in perioada mandatului fostului primar de Scheia, Vasile Buhac, a obtinut o parcela de teren aproape de iesirea din municipiul Suceava, inspre Scheia, consilierul Semeniuc s-a gandit ca e vremea sa isi valorifice investitia.

Asa ca, de saptamana trecuta, pe versantul de pe partea stanga a drumului spre Scheia a inceput o mare forfoteala, cu excavatoare, vole si camioane, care au inceput sa mute pamantul de ici-colo, trasand un platou pe care, conform propriei declaratii, urmeaza sa fie realizate mai multe case.

Problema e ca, in graba sa de a construi ceva, consilierul local a „sarit” peste cateva etape obligatorii si extrem de importante, mai ales atunci cand lucrarile au loc in zone cu potential de alunecari de teren: nu a mai scos autorizatie de constructie, nu a comandat un studiu geodezic al zonei si nici nu a intocmit un proiect de stabilizare a versantului.

La sesizarea mai multor locuitori din zona, ingrijorati ca lucrarile efectuate de zor ar putea destabiliza si mai tare versantul, iar alunecarile de teren ii vor afecta in mod direct, ne-am deplasat la Primaria Scheia, unde proprietarul terenului figureaza doar cu un certificat de urbanism.

Acesta i-a fost eliberat pentru a fi informat ca are nevoie de studiu geodezic si proiect de stabilizare a versantului, pentru a obtine autorizatia de constructie.

Sefa Biroului de Urbanism, Angelica Polocoresiu, a declarat ca in zona respectiva nu se poate acorda deloc autorizatie pentru construirea de locuinte, fiind vorba de un teren nesigur, care ar trebui sa faca mai intai obiectul unui studiu geodezic si apoi sa stabilizat cu piloni de 12 metri, in adancime, la distante de cate 2 metri, in paralel cu realizarea unei retele de scurgere a apelor ce au dus la alunecari de teren, o alta solutie fiind cea de impadurire a versantului.

Putea primi amenda de 1 miliard si a primit doar 10 milioane de lei vechi

La sesizarea noastra, primarul comunei Scheia, Vasile Andriciuc, a trimis in teren o comisie de verificare, formata din viceprimarul Ioan Scotnitchi si Angelica Polocoresiu.

La ora 10 fara ceva, lucrarile erau in plina desfasurare, iar proprietarul terenului le supraveghea indeaproape.

Daca vineri dupa-amiaza el a bruscat un angajat al Monitorului, care a fotografiat excavatoarele si camioanele ce lucrau pe versant, de aceasta data s-a abtinut, dar nu si de la a ne lua la intrebari, afirmand cu nonsalanta ca are toate actele in regula.

Fara sa clipeasca a afirmat ca are autorizatie de constructie, dar cand i-am solicitat sa vedem ce anume prevede aceasta, a inceput sa dea din colt in colt, ba ca nu o are la el, pentru ca in cele din urma sa spuna ca urmeaza sa o obtina. Nu s-a sfiit sa spuna acea minciuna chiar daca de fata erau si colegii sai din Primaria Scheia, care stiau prea bine ca nu a obtinut nici un fel de autorizatie.

Desi viceprimarul Ioan Scotnitchi i-a spus chiar atunci ca trebuie sa inceteze lucrarile si sa vina la Primarie pentru a i se intocmi proces verbal de contraventie, consilierul local Sorin Gavril Semeniuc, care pe tot parcursul discutiei, a refuzat sa spuna cum se numeste, nu a dat nici un ordin de incetare a lucrului.

De altfel, el a beneficiat din plin de clementa colegilor din Primarie, care i-au dat doar amenda minima, de 10 milioane de lei vechi, in ciuda faptului ca legea prevede pentru aceste cazuri amenzi de pana la 1 miliard de lei vechi.

Primaria Scheia, pasibila de o amenda de 300 de milioane de lei

Cazul a fost luat in vizor si de conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii, adjunctul institutiei, Constantin Adomnitei, declarand ca asemenea cazuri ar trebui pedepsite cu amenda maxima, de 1 miliard de lei, conform Legii 52/2006, sistarea lucrarilor fiind o conditie absolut obligatorie.

“In urma lucrarilor neavizate, dealul se poate rupe in mai multe falii, ce vor afecta constructiile din jur. Din pacate, zona nu este declarata ca fiind una de risc, in ciuda dovezilor evidente, pentru ca PUG-ul acelei zone e vechi de 11 ani si pe atunci versantul nu dadea semne de alunecari de teren.

Trebuie neaparat efectuat un studiu geodezic si apoi intocmit un proiect de stabilizare a versantului”, a declarat Constantin Adomnitei.

In ciuda interventiei reprezentantului Inspectoratului de Stat in Constructii, Costel Tataranu, care a solicitat Primariei Scheia sa dea amenda maxima celui care a inceput acolo lucrarile, fara autorizatie, si sa sisteze imediat lucrarile, consilierul local a scapat cu o mustrare usoara, de 10 milioane de lei, iar excavatoarele, volele si camioanele sale au lucrat nestingherite toata ziua de ieri.

Daca nu va lua masuri concrete de oprire a lucrarilor, din cauza consilierului local care a „uitat” de lege, bugetul Primariei Scheia va fi usurat cu o amenda de pana la 300 de milioane de lei, din partea Inspectoratului de Stat in Constructii.