Fostul presedinte al Romaniei, senatorul PSD Ion Iliescu, a facut in ultimele doua zile un adevarat tur de forta la Cluj. El a fost secondat de viitorul sau partener din Polul Social, fostul prim-ministru Petre Roman, in prezent lider al unui partid de buzunar, Forta Democrata din Romania. Iliescu a participat, joi seara, la o dezbatere organizata de un ONG numit "Cafeneaua Politica".

Aceasta este condusa de unul dintre membrii PSD Cluj, Sorin Platon, cel care a initiat si petitia on-line prin care romanii au protestat impotriva sentintei Curtii militare din SUA care l-a achitat pe ucigasul muzicianului Teo Peter.

Senatorul social-democrat a profitat de ocazie ca sa lanseze un tir de sageti impotriva actualei guvernari. El a criticat in special introducerea cotei unice de impozitare, care ar fi adancit, in opinia sa, clivajele sociale. Iliescu sustine ca 20 la suta dintre romani ar fi profitori ai tranzitiei, in timp ce restul ar fi saracit.

De asemenea, fostul presedinte al Romaniei a criticat si legile proprietatii, care, in opinia sa, ar bulversa proprietatea funciara. Seara zilei de joi a reprezentat o intalnire de gradul III.

Dupa ce l-a vizitat pe prietenul sau, patronul "Leotex Industries", Vasile Leordean, unul dintre cei mai bogati oameni din Cluj, Ion Iliescu s-a intalnit si cu artizanul infrangerii sale de la Congresul PSD din aprilie 2005. Este vorba de fostul vice-premier Ioan Rus, care ocupa in prezent functia de presedinte al filialei clujene.

Dupa ce l-a vizitat pe Rus la firma pe care o conduce, reprezentanta Mercedes Benz, fostul sef al statului s-a intalnit pe teren neutru, la o cina organizata la Hotel "Victoria", cu membrii Biroului Permanent Judetean al PSD Cluj. Desi intalnirea a fost cu usile inchise, o serie de amanunte au scapat politicienilor participanti la discutie.

Seful Departamentului pentru Strategie si Reforma din partid, senatorul Vasile Dancu, fost ministru al Informatiilor Publice, a declarat ca vizita a fost una de politete si ca membrii filialei i-au demonstrat lui Ion Iliescu ca il apreciaza, chiar daca nu l-au sustinut in batalia pentru functia de presedinte al formatiunii politice, desfasurata anul trecut.

Dancu a afirmat ca una dintre concluziile unanime a fost aceea ca reformele trebuie sa continue in fostul partid de guvernamant.

Ion Iliescu a dat de inteles altceva. El a sugerat ca membrii Grupului de la Cluj ar fi nemultumiti de proiectul protocolului de colaborare politica dintre PSD si PRM, precum si de felul in care isi desfasoara activitatea secretarul general al partidului, Miron Mitrea, si liderul grupului social-democratilor din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc.

Totodata, senatorul a sugerat ca membrii Grupului de la Cluj i-ar fi facut o propunere de coalizare, impotriva celor doi.

El a adaugat, insa, ca membrii Grupului de la Cluj nu au autoritatea morala sa ii ceara "sa interfereze" cu actuala conducere a PSD si a afirmat ca cei care au invins la Congres, inclusiv membrii gruparii conduse de Ioan Rus, trebuie sa reformeze partidul si sa innoiasca mesajul acestuia, la pachet cu innoirea purtatorilor de mesaj.

Ion Iliescu nu se leapada de PSD

Pe de alta parte, Ion Iliescu a declarat ca viitorul sau politic este in PSD si a spus ca nu il intereseaza nici un fel de functii executive, nici in cadrul statului si nici al partidului, ci vrea sa se implice in coagularea unei societati civile de stanga.

El va organiza, marti, un forum de dezbateri la care vor participa sustinatorii sai din PSD, o serie de reprezentanti ai unor partidulete de stanga, cum ar fi, de pilda, Partidul Alianta Socialista sau Partidul Social-Democrat din Romania - "Titel Petrescu", impreuna cu lideri ai sindicatelor, ai organizatiilor agricultorilor si ai cooperatiei.

Mai mult, fostul sef al statului exclude transformarea acestui forum intr-un partid, insa, teoretic, este po-sibila aparitia unui partid la stanga PSD. Sustinatorii lui Ion Iliescu nu exclud nici ei posibilitatea ca aceasta formatiune sa fie condusa de Petre Roman, care a redevenit extrem de apropiat de Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei a participat si la lucrarile unui Forum pentru Dezvoltare Durabila, gazduit de Universitatea de Medicina si Farmacie, a carui rector, Marius Bojita, este cunoscut pentru simpatiile sale pro-PSD.

Vizita lui Iliescu a fost prilejul pentru o serie de politicieni clujeni, impinsi in linia a doua a PSD, sa iasa in fata. Asa ar fi purtatorul de cuvant al Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei, Iosif Zagrean, fostul presedinte al organizatiei de tineret a PSD, Cristian Tucra.