“In localitatea Ploiesti, pe Strada Jupiter, s-a declarat suspiciunea de gripa aviara, in urma testelor rapide, efectuate pe 3 cadavre de gaina. Acestea au avut o reactie slab pozitiva.

In urma acestor rezultate, astazi 18.05.2006, s-au trimis la IDSA Bucuresti (Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala - n.r.) fragmente de organe si tampoane traheale si cloacale, in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine”. Asa arata un comunicat remis de Directia Sanitar-Veterinara Prahova joi, 18 mai.

A doua zi, pe 19 mai, de la aceeasi institutie era transmis un nou comunicat, prin care era anuntat faptul ca “Rezultatele testelor prelucrate de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti mentin suspiciunea de infectie cu virus H5 la pasarile din Ploiesti, Str. Jupiter Nr. 45 si din comuna Banesti, sat Urleta”.

Din cite se pare, insa, au mai murit pasari in alte trei puncte din Ploiesti (Strazile Gageni, Romulus si Bujorilor), dar si in judet (Puchenii Mari, Podenii Noi si Cimpina). Nimeni n-a suflat un cuvint, iar persoana delegata de Ministerul Agriculturii sa informeze (Margareta Ionita (directorul Directiei de Integrare Europeana din Prefectura Prahova) nu raspunde de telefon.

Suspiciune confirmata

Prin urmare, comunicatul de vineri confirma faptul ca si la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala testele au iesit pozitive. Adica Prahova avea impresia ca are aviara, iar Instirutul de la Bucuresti a confirmat banuiala ca... banuiala. Cu mici rezerve Prahova a fost lovita de gripa aviara. Ce fac autoritatile? Foarte bine.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Prahova, Marius Taut, a participat, relaxat, la deschiderea festivitatilor dedicate Zilelor Ploiestiului. Ce aviara, ce riscuri, ce suspiciuni, ce confirmari... Singura institutie care a constientizat riscurile a fost Directia de Sanatate Publica, cea care a distribuit proprietarilor pasarilor moarte Tamiflu.

De asemenea, oamenii sint monitorizati in permanenta, dar asta preventiv. Abia ieri dimineata pe strada Jupiter din Ploiesti a fost pus un filtru cu substante dezinfectante, desi suspiciunea de gripa aviara a fost confirmata inca de vineri! Nicolae Iordache, ploiesteanul caruia autoritatile i-au omorit toate pasarile de rasa, e nemultumit.

”Nu a venit nimeni sa-mi spuna daca gainile au murit de aviara sau nu. Ma uit si eu la televizor sa vad ce se mai intimpla. De noi au uitat”, se plinge Nicolae. Un covor vechi, mincat de molii si imbibat cu o solutie ciudata. Asa inteleg autoritatile sa pazeasca populatia de un posibil focar de gripa aviara.

Prefectura se joaca cu aviara

Pe 14 martie, Institutia Prefectului Judetului Prahova a emis un ordin (inregistrat sub numarul 2410) privind masurile care trebuie luate pentru limitarea difuzarii gripei aviare si pastrarea indemnitatii teritoriului. Mai pe scurt, prefectul Corneliu Popescu impartea institutiilor direct implicate responsabilitati pentru ca aviara sa nu-si extinda virusii prin judetul nostru.

Mai mult, acelasi prefect Corneliu Popescu aproba planul de masuri - cadru pentru prevenirea si combaterea gripei aviare, document intocmit de directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova, Marius Taut. Pina acum, amindoi pot fi linistiti. Si-au facut treaba.

Corneliu Popescu a semnat ca prefectu’, iar Marius Taut are dovada ca a intocmit un plan care a si fost aprobat. La momentul declansarii primei crize aviare (in martie 2006), Primaria Ploiesti a achizitionat si impartit institutiilor aflate in administrare (174 la numar) 15 litri de produs dezinfectant concentrat.

De bine, de rau, unele institutii de stat (aflate sau nu in administrarea Primariei Ploiesti) si-au pus, la intrare, un covoras ud. Nimeni n-a analizat covorasul pentru a se asigura ca nu este imbibat cu apa chioara, dar exista, la usa, un covoras. Mai siguri pe situatie par sa fie “locatarii” Palatului Administrativ.

La nici una dintre intrari nu exista decit clasicul covor din cauciuc, pentru praf. Nimeni nu i-a tras de urechi. De ce? “Pentru ca nu i-am amendat”, a raspuns, sec, directorul Directiei Veterinare, Marius Taut.